Θα επηρεάσει τη Φθιώτιδα ο κυκλώνας «Ζορμπάς»;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 10:00 Θα επηρεάσει τη Φθιώτιδα ο κυκλώνας «Ζορμπάς»;

 Τι είναι, πως δημιουργείται - Ο καιρός τις επόμενες ημέρες στη Φθιώτιδα και την Ελλάδα....

Επειδή πιθανότατα τα τελευταια 24ωρα θα έχετε ακούσει πάρα πολλά για κυκλώνες, τυφώνες, πλημμύρες κτλ, δείτε παρακάτω κάποια βασικά πράγματα, με απλά και κατανοητά λόγια από τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, καθώς και την εκτίμησή του για την έκβαση του καιρού μέχρι και την Κυριακή.

Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας;
Συχνά, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ή και του χειμώνα μετά από πολύ έντονες ψυχρές εισβολές στα Βαλκάνια, οι πολικές αέριες που κατεβαίνουν από το βορρά μόλις συναντήσουν τα θερμά νερά της κεντρικής Μεσογείου σχηματίζουν ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους τροπικούς κυκλώνες (όπως π.χ. αυτούς που σχηματίζονται στον Ατλαντικό και καταλήγουν στην βόρεια Αμερική).

Οι κυκλώνες αυτοί επειδή σχηματίζονται στη Μεσόγειο ονομάζονται Μedicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricane που σημαίνει κυκλώνας). Πρόκειται για κυκλικούς περίπου νεφικούς σχηματισμούς που φέρουν το λεγόμενο "μάτι" στο κέντρο. Ο καιρός μέσα στο μάτι του κυκλώνα είναι ανέφελος και επικρατούν ασθενείς άνεμοι. Στην περιοχή, όμως, κοντά στο μάτι εκδηλώνονται πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδεία θυελλωδών ανέμων που μπορεί να φτάσουν τα 11-12 μποφόρ. Όσο απομακρυνόμαστε από το μάτι, τόσο εξασθενούν τα φαινόμενα. Όταν ένας κυκλώνας ακουμπήσει στη στεριά (landfall) μειώνεται σημαντικά η ισχύς του, καθώς σταματάει να τροφοδοτείται με υγρασία από τα θερμά θαλασσινά νερά.

Γενική πρόγνωση
Από το απόγευμα της Πέμπτης θα αρχίσει να σχηματίζεται μεσογειακός κυκλώνας ανοιχτά του Ιονίου, ο οποίος μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κινηθεί προς τη χώρα μας. Η τροχιά του θα είναι τέτοια, ώστε τελικά θα επηρεάσει με έντονες βροχές και καταιγίδες την Πελοπόννησο (κυρίως δυτική και νότια), την ανατολική Στερεά (σε μικρότερο βαθμό τη Φθιώτιδα), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Πιο συγκεκριμένα:

1) Αύριο Παρασκευή προβλέπονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησο, Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Στην κεντρική Στερεά προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι ΒΑ άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 6-8 και τοπικά 9 μποφόρ.

2) Το Σάββατο ο κυκλώνας θα κινηθεί σταδιακά προς το νότιο Αιγαίο και θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Στερεά, Εύβοια, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη. Οι άνεμοι στην ανατολική και βόρεια χώρα δε θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ, αλλά στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 6-7.

3) Την Κυριακή ο κυκλώνας δείχνει να ανατροφοδοτείται στο νότιο Αιγαίο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πολύ ισχυρών κατά τόπους καταιγίδων στις Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Η κεντρική Στερεά απέχει μακριά από το Ιόνιο και το Αιγαίο, από όπου αντλούν τα ¨καύσιμα" τους οι κυκλώνες, δηλαδή την υγρασία από τα θερμά νερά. Έτσι, την Παρασκευή και το Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι γενικά ασθενή, ενώ την Κυριακή που ο κυκλώνας θα απομακρυνθεί προς το ανατολικό Αιγαίο, ο καιρός θα βελτιωθεί. Πιο αναλυτικά:

Την Παρασκευή και το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-5 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει την Παρασκευή τους 17 βαθμούς και το Σάββατο τους 20.

Την Κυριακή προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ακολουθουν δυο 2 χάρτες:
 

α) ο ένας δείχνει τη θερμοκρασία των θαλασσών (26-27 βαθμοί ανοιχτά του Ιονίου-->οι ψηλές αυτές θερμοκρασίες ευθύνονται για τη δημιουργία του κυκλώνα)


 

β) η δορυφορική εικόνα δείχνει αυτή τη στιγμή το μάτι του κυκλώνα που έχει αρχίσει να σχηματίζεται νότια της Ιταλίας.


 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση