Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Λοκρίδα σημειώθηκε με διαφορά το μεγαλύτερο ύψος βροχής!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 12:29 Στη Λοκρίδα σημειώθηκε με διαφορά το μεγαλύτερο ύψος βροχής!

Άνοιξαν οι ουρανοί – Η θάλασσα μπήκε στα σπίτια στο Θεολόγο - Το νέο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Ανακοίνωση της ΓΕΠΑΔ για διακοπή κυκλοφορίας.

Πραγματικός κυκλώνας χτύπησε από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (29/9) το Θεολόγο και τη Λοκρίδα με ρεκόρ βροχόπτωσης και ανέμους που ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών το Σάββατο αλλά και την Κυριακή 30/09/2018 από τα μεσάνυχτα έως τις 10:30 το πρωί, ο Θεολόγος δέχτηκε απίστευτο όγκο νερού, σύμφωνα και με τους παρακάτω πίνακες:

«Τόση βροχή δεν έχουμε ξαναδεί. Άνοιξαν οι ουρανοί για πολλές ώρες. Μετά τα μεσάνυχτα δυνάμωσε επικίνδυνα και ο αέρας. Πλημμύρισαν πολλά σπίτια και μαγαζιά. Αυτοκίνητα "έμειναν" μέσα στο δρόμο, από τα νερά. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα....», είπε στο LamiaReport κατοίκους του Θεολόγου, που δε θυμόταν στη ζωή του τέτοια Θεομηνία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα το πρόβλημα εντοπίσθηκε στον άξονα Αγία Άννα-Προκόπι-Μαντούδι και απέναντι από τον Ευβοϊκό σε Μαλεσίνα και Θεολόγο, όπως φαίνεται και στην εικόνα του meteo.gr με την πρόβλεψη της κίνησης του κυκλώνα:

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Καραΐσκο, που από το πρωί της Κυριακής συντονίζει τις ενέργειες των συνεργείων της Περιφέρειας που σε συνεργασία με το Δήμο Λοκρών και το Δήμαρχο Νίκο Λιόλιο προσπαθούν να «καθαρίσουν» την παραλιακή στο όμορφο χωριό, ήταν μια εφιαλτική νύχτα με τη θάλασσα να γίνεται ένα με το δρόμο και το νερό να φτάνει το 1,5 μέτρο στην παραλιακή.

«Ξύπνησαν μνήμες από τον εφιάλτη της Δυτικής Αττικής. Το ευτύχημα είναι ότι δε θρηνήσαμε θύματα», μας λέει ο κ. Καραΐσκος και περιγράφει τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για να μη γίνει το κακό. «Εκκενώσαμε όλα τα καταστήματα που υπήρχαν στην περιοχή και διακόψαμε την κίνηση καθώς υπήρχαν άνθρωποι που έψαχναν τρόπο να περάσουν μέσα από τους χείμαρρους για να φτάσουν στα σπίτια τους και να δουν την κατάσταση με το νερό. Την ίδια ώρα όλα τα νερά από τον ΟΣΜΑΕΣ και τη Μαλεσίνα οδηγούνταν προς το Θεολόγο. Πλημμύρισαν τα μαγαζιά που είχαμε προλάβει να εκκενώσουμε. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από χώρους όπου έφτασε το νερό, ενώ και τα μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου ενεργούν για την αποκατάσταση ζημιών».

Είναι πραγματικά θαύμα που με τόση βροχή, στο Θεολόγο δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, καθώς η θάλασσα έγινε ένα με το δρόμο και τα σπίτια! Μοναδικό πρόβλημα γενικότερα στη Λοκρίδα, το ζευγάρι Αμερικανών, που είχε χαθεί και μετά από πολύωρη προσπάθεια της Πυροσβεστικής, εντοπίστηκε σε μεγάλο υψόμετρο στο Χλωμό και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στην Αταλάντη από τους Πυροσβέστες.

Δυστυχώς στο Μαντούδι Ευβοίας όπου επενέβη και η 7η ΕΜΑΚ με το ερπυστριοφόρο αγνοούνται τρία άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ δυστυχώς αγνοούμενη υπάρχει και στη Σκιάθο, καθώς οι Βόρειες Σποράδες μαζί με το Πήλιο ήταν η επόμενη περιοχή που δοκιμάστηκε από τον εξασθενημένο κυκλώνα «Ζορμπά».

Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα και αύριο

Την Κυριακή (30-09-2018):

α. Βροχές κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ αρχικά στην ανατολική Στερεά και αργότερα στην Εύβοια και τη Θεσσαλία. Στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα βαθμιαία προς το βράδυ θα ενταθούν.
 
β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Αύριο Δευτέρα (01-10-2018):

α. Βροχές πρόσκαιρα ισχυρές θα σημειωθούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

β. Θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ανακοίνωση διακοπής κυκλοφορίας

Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώνεται ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα κάτωθι σημεία:

Οδικό Δίκτυο Ευβοίας

  • Εθνική Οδός Χαλκίδας – Αιδηψού, από διασταύρωση Καστέλας προς το ανερχόμενο ρεύμα (προς Προκόπι και Μαντούδι),
  • 1,5η χ/θ Επ. Οδού Μαντουδίου – Κυμασίου (Λημάνι Μαντουδίου),
  • 55η χ/θ Επ. Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού, Προκόπι Ευβοίας και
  • Επ. Οδός Βουτά Ιστιάιας – Κοκκινομηλιάς.

Οδικό Δίκτυο Βοιωτίας

  • 65 χ/θ του παραδρόμου ΠΑΘΕ, ρεύμα προς Λαμία (Παλιά διόδια Σχηματαρίου),
  • 63 χ/θ παράπλευρης της Εθνικής οδού, ρεύμα προς Αθήνα (μόνο η υπόγεια συδετήρια των δύο παράπλευρων Οδών γέφυρα των Οινοφύτων) και
  • από 33η (Άγιος Χριστόφορος) έως 30η χ/θ (Περιοχή Κιάφα - Ερυθρών) Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να μην μετακινούνται στις ευρύτερες περιοχές του Προκοπίου, Μαντουδίου και Πυλίου Ευβοίας, να αποφεύγουν σημεία όπου παρατηρείται υπερχείλιση υδάτων, να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου στα τηλέφωνα 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το 100 της Ελληνικής Αστυνομίας και να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού των Υπηρεσιών Τροχαίας.