Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 14:33 Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος

Την είδηση του θανάτου του Επισκόπου Τανάγρας Πολύκαρπου Χρυσικού, ανακοίνωσε η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας.

Η ανακοίνωση:

"Με τα αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, πληροφορούμε το πλήρωμα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, ότι εκοιμήθη εν Κυρίω ο Θεοφιλεστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος (Χρυσικός), διατελέσας Κληρικός της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Πρωτοσύγκελλος Αυτής.

Ο μακαριστός Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος, γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1933 στην Αυλίδα Ευβοίας. Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στα σχολεία της πόλεως Χαλκίδος. Έλαβε πτυχίο το 1957 από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατετάγη στο Στρατό και υπηρέτησε επί διετία εις την Τ.Υ.Σ.

Μετά την απόλυση του εκάρη Μοναχός υπό του Πνευματικού πατρός Αρχιμανδρίτου Βασιλείου Τζοβλά στο Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μέσα Παναγίτσα) Χαλκίδος την 7ην Ιουλίου 1959, αφού προηγουμένως ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος στην Λίμνη Ευβοίας.

Στις 8 Ιουλίου 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου στο Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Μητροπολιτικού Οικήματος.

Στις 26 Οκτωβρίου 1959 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος υπό του Μητροπολίου Χαλκίδος Γρηγορίου, ο οποίος του απένειμε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Στην συνέχεια διορίσθηκε Εφημέριος του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Ν. Προκοπίου έως τον Οκτώβριο του 1960, οπότε μετακινήθηκε στη Χαλκίδα και ανάλαβε την θέση του Πρωτοσυγκέλλου και παρέμεινε σε αυτή επί 33 έτη, όπως και εφημέριος και Ιεροκήρυξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Το 1992 συμπλήρωσε 35ετία και έλαβε σύνταξη ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Τον ίδιο χρόνο μετετέθη στην Ι. Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, με τις ευλογίες του τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λειβαδείας και νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου θεμελίωσε Ιερά Μονή και εγκατέστησε γυναικεία αδελφότητα στην περιοχή Σκούρτα Βοιωτίας.

Στις 10 Μαΐου 2010 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Τιτουλάριος Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας και η χειροτονία του τελέσθηκε στις 22 Μαΐου 2010 στο Καθολικο της Ιερού Ησυχαστηρίου Ανάληψεως του Κυρίου Σκούρτων Βοιωτίας.

Η Εξόδιος Ακολουθία του θα τελεσθεί, συν Θεώ, αύριο Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 17.00 στην Ιερα Μονή Αναλήψεως του Κυρίου Σκούρτων Βοιωτίας, ενώ με εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος αυριο το πρωί, Κυριακή 14 Οκτωβρίου, θα τελεσθεί Νεκρώσιμον Τρισάγιο και θα κτυπήσουν πένθιμα οι κώδωνες του Ι. Ναού.

Η μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου Πολυκάρπου ας είναι αιωνία και άπαντες ας έχουμε την ευχή Του".

Προσαρμοσμένη αναζήτηση