Ε65: Λαμία - Τρίκαλα σε μία ώρα!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 08:36 Ε65: Λαμία - Τρίκαλα σε μία ώρα!

Ο «τυφλός» αυτοκινητόδρομος που βρίσκει το φως του…

32,5 χιλιόμετρα με 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας, χωρισμένη σε τρία τμήματα, είναι η διαδρομή Λαμία - Ξυνιάδα που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του νέου έτους μετά την εξασφάλιση του «ΟΚ» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νότιο κομμάτι του Ε65 θα συνδέσει το μοναδικό σήμερα αυτοκινητόδρομο που δεν έχει επαφή με κάποια άλλη εθνική οδό και θα μειώσει αισθητά τις διαδρομές προς την κεντρική Θεσσαλία και κατ’ επέκταση τον ηπειρωτικό δρόμο προς την Ήπειρο.

Όπως έχουμε δημοσιεύσει και παλαιότερα το συγκεκριμένο κομμάτι χωρίζεται σε τρία τμήματα: Το πρώτο είναι αυτό που θα ενώσει τον ΠΑΘΕ με τον Ε65. Θα ξεκινά από τον Κόμβο Ανθήλης έξω από τη Λαμία και θα φτάνει μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Καρπενησίου μήκους περίπου 15χλμ.

Είναι αυτό που παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη ωριμότητα της τάξεως άνω του 50%. Προβλεπόμενος χρόνος κατασκευής τουλάχιστον 18 μήνες.

Τα δύσκολα κομμάτια...

Τα υπόλοιπα δύο κομμάτια και συγκεκριμένα από το 15 έως το 29,5 και από κει έως το 32,5 (2.984 μέτρα θα είναι η σήραγγα) που υφίσταται ο Ε65 (κόμβος Ξυνιάδας), παρουσιάζονται και οι μεγαλύτερες δυσκολίες.

Στο κομμάτι από το 15ο χμ και πάνω υπάρχει το «αγκάθι» των απαλλοτριώσεων και στο τελευταίο κομμάτι η σήραγγα Δομοκού με μόνο το ένα χιλιόμετρο έτοιμο από τα σχεδόν τρία (500 σε κάθε πλευρά). Για το δεύτερο κομμάτι εξετάζεται η λύση της ενοικίασης των εκτάσεων, όπως έγινε και στο κομμάτι που παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υπάρχουν αισιόδοξες πάντως εκτιμήσεις για το χρόνο κατασκευής καθώς τεχνικά υπάρχει σημαντική εμπειρία και η όποια καθυστέρηση θα οφείλεται καθαρά σε εξωτερικά αίτια.

Υπό κανονικές συνθήκες το πλάνο αναφέρει περίπου 36 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου που θα δώσει στην κυκλοφορία συνολικά 111 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου. Τότε το Λαμία - Τρίκαλα θα γίνεται σε κάτι λιγότερο από μία ώρα, το Λαμία - Καρδίτσα σε 45 λεπτά, το Αθήνα - Καρπενήσι θα έρθει και πιο κοντά και θα αποσυμφορήσει και το αστικό δίκτυο της Φθιωτικής πρωτεύουσας.

Το κυριότερο όμως θα είναι η ασφάλεια, καθώς θα αποφευχθούν οι επικίνδυνες διαδρομές που υπάρχουν σήμερα στο Λαμία - Ξυνιάδα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, με την έναρξη των εργασιών, θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις και για το βόρειο κομμάτι όπου φαίνεται να προκρίνεται η χρηματοδότησή του μέσω ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση