Κώστας Κερπινιώτης: «Αν αυτό δεν είναι πρόκληση... τότε τι είναι;»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 08:20 Κώστας Κερπινιώτης: «Αν αυτό δεν είναι πρόκληση... τότε τι είναι;»

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, ζήτησα να τοποθετηθώ σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την τελευταία προκήρυξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης, η οποία με μια μικρή παράγραφο «πέταξε» εκτός διαγωνισμού 203 από τους 214 ενδιαφερόμενους.

Η δημοτική αρχή και ειδικότερα η Πρόεδρος της Κοινωφελούς αρκέστηκε στην απάντησή της να επαναλάβει τη δικαιολογία που επικαλείται και στις απορριπτικές ενστάσεις, ότι δηλαδή ενήργησε βάσει της κείμενης νομοθεσίας κλπ. Στην τοποθέτησή μου όμως δεν αμφισβήτησα το Προεδρικό Διάταγμα που επικαλούνται και το οποίο τους δίνει το δικαίωμα να βάζουν ειδικά προσόντα. Η ερώτησή μου ήταν γιατί έβαλαν το συγκεκριμένο προσόν το οποίο έδινε το συγκριτικό πλεονέκτημα σε όσα άτομα είχαν μπει πέρυσι χωρίς διαγωνισμό, όπως παραδέχτηκε και ο Δήμαρχος. Τόσο απλά… Το ότι βρέθηκαν και τρία άτομα που είχαν την τύχη να έχουν προϋπηρεσία σε άλλο ΚΔΑΠ και μπόρεσαν να αξιολογηθούν ουδόλως απενεχοποιεί τις πραγματικές προθέσεις της δημοτικής αρχής, που κατά την ταπεινή μου άποψη, ήταν να συνεχίσει να δίνει δουλειά σε υμετέρους.

Τα υπόλοιπα έγγραφα που επικαλέστηκα και είναι φυσικά στη διάθεση όλων των συμπολιτών μου αφού μπορούν εύκολα να τα βρουν στο διαδίκτυο, απλά ισχυροποιούν την υποψία μου ότι όλες οι ενέργειές τους είναι γύρω από το πως θα βολέψουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι οι συμβάσεις για τα σκουπίδια είναι του Δήμου. Τις Κοινοπραξίες ανέφερα που πήραν τις δουλειές και παρά το γεγονός ότι έχουν έδρα σε άλλους νομούς, γνώριζαν (!) στη Λαμία και προσλαμβάνουν άτομα - εντελώς συμπτωματικά θέλουν να με πείσουν - που είτε συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας ή ακόμη πιο απλά είναι συγγενείς αυτών.

Επίσης αναφέρθηκα στις παχυλές συμβάσεις της Κοινωφελούς με συγκεκριμένα άτομα που πάλι θέλουν να με πείσουν ότι όλως τυχαίως έχουν το ίδιο επίθετο με ανθρώπους της δημοτικής αρχής. Από μία ντουζίνα παρόμοιες συμβάσεις που έχει συνάψει η Κοινωφελής διάβασα μία όπου υπάλληλος αμείβεται με 14,250 ευρώ για σύμβαση διάρκειας από 2/7/18 έως 31/12/2018 με υποχρεωτικό ωράριο 20 ωρών εβδομαδιαίως!

Αν αυτό δεν είναι πρόκληση στις μέρες μας ακόμη και για ετήσια σύμβαση, τότε τι είναι;

Αντί όμως να μου απαντήσουν πως και ποιοι και γιατί συναθροίζονται σε μια δημοτική επιχείρηση που προσλαμβάνει χωρίς ΑΣΕΠ, πιάστηκαν από τις αναφορές μου σε προγράμματα του ΕΣΠΑ που εγώ ο ίδιος είπα ότι είναι με ΑΣΕΠ. Η συγκεκριμένη αναφορά σε συμβάσεις όπου και πάλι υπάρχουν ονόματα ίδια με αυτά των Αντιδημάρχων, έγινε γιατί μου προκαλούν τη λογική, καθώς «η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια πρέπει και να δείχνει τίμια». Κι όταν μετά από μια σειρά προσλήψεων που τις χαρακτηρίζει η αδιαφάνεια, στις μοναδικές που υπάρχει εποπτεία, δεν τολμάς να βάλεις δίπλα – δίπλα τα ίδια ονόματα (του εργοδότη και του εργαζόμενου) είναι πρόκληση και δείχνει ενοχή.

Δυστυχώς η αρχιτεκτονική του Καλλικράτη διαμόρφωσε συνθήκες που επιτρέπουν τον μονόλογο και δίνουν το πλεονέκτημα σε αυτόν που έχει την πλειοψηφία να μιλάει τελευταίος όσες φορές χρειαστεί και να λέει ότι τον συμφέρει. Να απαντάει επίσης σε όσα τον συμφέρουν και όχι σε όσα των ρωτούν.

Ακόμη χειρότερο όμως είναι να σε κατηγορούν για λάσπη στον ανεμιστήρα και αυτοί να σε χρεώνουν ελαφρά τη καρδία ότι είσαι φερέφωνο τρίτου, χωρίς να σου δίνουν το λόγο να απαντήσεις σε κάτι προσωπικό.

Δυστυχώς όμως για εκείνους εγώ δεν κηδεμονεύομαι από κανέναν και ακούω μόνο την συνείδησή μου και τους πολίτες που με εμπιστεύονται για να υπερασπίζομαι τα δικαιώματά τους και ειδικότερα το δικαίωμά τους να αντιμετωπίζονται ισότιμα μέσα στο Δήμο τους.

Ελπίζω με το νέο νόμο και την απλή αναλογική στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να υπάρχει η δυνατότητα να ακούγονται περισσότερες φωνές ακόμη και αυτές που θα μας χρεώνουν λάθη. Γιατί προσωπικά δε φοβάμαι να χρεωθώ λάθη, γιατί θα είναι από την προσπάθεια να δουλέψω όσο το δυνατόν περισσότερο για το δήμο μου, σε αντίθεση με κάποιους που προσπαθούν απλά να «δουλέψουν» περισσότερους….

Κωνσταντίνος Ν. Κερπινιώτης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Λαμιέων
Προσαρμοσμένη αναζήτηση