Πρόσκληση για να "συναντηθούν" οι δρόμοι των ενεργών πολιτών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 09:29 Πρόσκληση για να "συναντηθούν" οι δρόμοι των ενεργών πολιτών

Από την Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία…

Δελτίο τύπου - κάλεσμα προς κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να αλλάξει το κατεστημένο και τα πρόσωπα και να δημιουργήσει μια αυτοδιοίκηση που θα συνθέτει και θα δημιουργηθεί, απευθύνει η δημοτική παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία».

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

«Χρόνια τώρα υφιστάμεθα σε επίπεδο προσωπικό και συλλογικό τις επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) στη ζωή μας και στο προδιαγραφόμενο ζοφερό μέλλον μας.  Καθημερινά αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι η λαίλαπα αυτή, που ενέσκηψε  με καθολική πτώση του βιοτικού μας επιπέδου και βάλλει ευθέως κατά της  αξιοπρέπειά μας, δεν πρόκειται να σταματήσει, αν δεν συσπειρωθούμε και κινητοποιηθούμε οι ενεργοί πολίτες που αρνούμαστε να είμαστε θεατές των εξελίξεων και δεν συμβιβαζόμαστε με την ηττοπάθεια και τη μιζέρια.

Η αυτοδιοίκηση που κατά την άποψή μας είναι - και πρέπει να είναι - μορφή λαϊκής εξουσίας συρρικνώνεται σε επίπεδο κοινωνικών δομών, ευνουχίζεται θεσμικά και στραγγαλίζεται οικονομικά τόσο από τους προηγούμενους νόμους («Καποδίστριας», «Καλλικράτης») όσο και από τον πρόσφατο («Κλεισθένης»).

Όσον αφορά στο Δήμο μας,

η δημοτική αρχή έχει κάνει σημαία της

  • τις ιδιωτικοποιήσεις, και μάλιστα τομέων όπως η καθαριότητα, ανταποδοτικών για την τοπική κοινωνία,
  •  τις απευθείας αναθέσεις  σε ανεξέλεγκτους εργολάβους,
  • την άρνησή της να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, να ακούσει τα αιτήματα και τις προτάσεις των πολιτών στις γειτονιές της πόλης, στους συνοικισμούς  και στα τοπικά διαμερίσματα,
  • την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων,
  • τη μη δημιουργία νέων δομών για την κάλυψη των αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (άνεργοι - άστεγοι - ΑΜΕΑ – χρήστες – πρόσφυγες),
  • την έλλειψη οράματος για επέκταση δραστηριοτήτων προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
  • Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, επαφές και ζυμώσεις με πρόσωπα τα οποία με τις πρακτικές τους ευθύνονται για την απαξίωση και τον ευτελισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Θέλουμε ένα Δήμο που θα επιχειρήσει να ανατρέψει τη στασιμότητα, τον συντηρητισμό και τα συμφέροντα.  Να καταδείξει ότι υπάρχει εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση.
  • Θέλουμε  και  πρέπει  η   αυτοδιοίκηση    να μετατραπεί σε κατεξοχήν πολιτική πράξη, σε πυλώνα αντίστασης και αλληλεγγύης, δημοκρατίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των  πολιτών.

            Για το στόχο αυτό αξίζει να συναντηθούν οι δρόμοι μας. Απευθυνόμαστε σε πολίτες, κινήματα, συλλογικότητες, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε και να δημιουργήσουμε μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και κοινή κινηματική δράση την πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόταση αυτή δεν θα  περιορίζεται στην εκλογική διαδικασία, δεν θα αποτελεί μια ακόμη απλή εκλογική διακήρυξη, αλλά θα έχει διαρκή παρέμβαση με σκοπό την ανατροπή της επικρατούσας κατάστασης στο Δήμο μας και εν  γένει των πολιτικών που υπονομεύουν τη ζωή και το μέλλον μας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση