“Πόρτα” από το ΣτΕ σε έξι συνταξιούχους της Εθνικής για το εφάπαξ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 16:48 “Πόρτα” από το ΣτΕ σε έξι συνταξιούχους της Εθνικής για το εφάπαξ

Στους «σοβαρούς λόγους» δημοσίου συμφέροντος πάτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας και απέρριψε τις πρόσφυγες έξι συνταξιούχων, πρώην υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κατά της μείωσης του εφάπαξ βοηθήματος.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας (Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2429/2018), η μείωση αυτή δεν δεν παραβιάζει ούτε το Σύνταγμα, ούτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ). Αντίθετα, σύμφωνα με το ΣτΕ η μείωση αυτή για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην αδυναμία του Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Με τις πρόσφυγες τους οι έξι συνταξιούχοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του 2013 με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό του Ταμείου Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΕΤΕ.

Παράλληλα,  με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η αναλογιστική μελέτη και αντικαταστάθηκε  το άρθρο εκείνο (άρθρο 7) του καταστατικού με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, ενώ καθορίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ο οποίος μάλιστα εφαρμόστηκε αναδρομικά για όσους είχαν αποχωρήσει από την ΕΤΕ  από 3 Ιανουαρίου 2012 και δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο του εφάπαξ βοηθήματος.

Συγκεκριμένα, το 2011 και 2013 με αποφάσεις  του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, ανεστάλη η χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος, αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και επιμηκύνθηκε ο χρόνος καταβολής του από 24 σε 36 μήνες από  την υποβολή της σχετικής αίτησης.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση