Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκδήλωση – συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 00:16 Εκδήλωση – συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης

Από την Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία…

Τους προβληματισμούς τους γύρω από την εξέλιξη της Αυτοδιοίκησης μετά την ψήφιση του νέου νόμου (Κλεισθένης) στη θέση του Καλλικράτη, θέτει σε ειδική εκδήλωση η δημοτική παράταξη Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία.

Για το τι αλλάζει και δεν αλλάζει με τον Κλεισθένη παρουσιάζουν σε εκδήλωση – συζήτηση την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 18:30’ στο Εργατικό Κέντρο.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση 8 χρόνια τώρα υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων μνημονίων.

Ο νόμος του «Καλλικράτη» οδήγησε τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες σε μαρασμό, υποβάθμισε τη λαϊκή συμμετοχή και παρέμβαση.

Ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο «Κλεισθένης», όχι μόνο δεν αλλάζει αυτή την πορεία αλλά υιοθετεί, ενσωματώνει και προεκτείνει όλες τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων.

  • Η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται και εντείνεται.
  • Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας αντί να καταργηθεί ισχυροποιείται.
  • Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί παραμένουν ρητή απαίτηση.
  • Επεκτείνεται η ανταποδοτικότητα εκτός από τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού και στις υπηρεσίες πρασίνου, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες υπηρεσίες, με στόχο τη διεύρυνση της ανταποδοτικότητας και της επιβολής τοπικών φόρων.
  • Στο όνομα της δήθεν «επιχειρηματικότητας»  γίνονται οι Δήμοι επιχειρηματίες και μπορούν να συμμετέχουν και σε Ανώνυμες Εταιρείες, φυσικά με τα λεφτά των δημοτών σε καθεστώς αδιαφάνειας.
  • Προβλέπεται η απλή αναλογική μόνο ως προς την συγκρότηση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων αλλά η επιλογή Δημάρχων ή Περιφερειαρχών γίνεται στο δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων  συνδυασμών, υιοθετώντας το μοντέλο της «τοπικής» και περιφερειακής διακυβέρνησης, μετατρέποντας τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια σε «βουλευόμενα όργανα» ενώ τη διοίκηση θα έχουν οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, οι μικροί κυβερνήτες, που θα διαχειρίζονται εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε.

Η «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» επιδιώκοντας να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για τα νέα δεδομένα στους Δήμους, διοργανώνει

εκδήλωση-συζήτηση την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου,

στις 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας με θέμα:

Από τον «Καλλικράτη» στον «Κλεισθένη»:

Ποιο το παρόν και μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ομιλητές:

  • Νίκος Σακούτης, μέλος Δ.Σ. Π.Ε.Δ Αττικής, μέλος Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε.
  • Βασίλης Γκιτάκος, Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ

Καλούμε όλους τους πολίτες να συζητήσουμε τον νέο νόμο και ως ενεργοί πολίτες να μην είμαστε θεατές των εξελίξεων, να μετατρέψουμε την Αυτοδιοίκηση σε πυλώνα αντίστασης και αλληλεγγύης, δημοκρατίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών».