Υπεξαίρεση 140.000 ευρώ από το ΙΚΑ κατόπιν συμφωνίας και με υπεύθυνη δήλωση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 00:50 Υπεξαίρεση 140.000 ευρώ από το ΙΚΑ κατόπιν συμφωνίας και με υπεύθυνη δήλωση

Το κατηγορητήριο-Ποινή κάθειρξης έξι ετών για την υπεξαίρεση 140.000 ευρώ από το ΙΚΑ

Σε ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης δύο υπάλληλοι υποκαταστήματος ΙΚΑ στο νομό Ηρακλείου, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την υπεξαίρεση συνολικού ποσού περίπου 140.000 ευρώ, την περίοδο 2010-2013. Πρόκειται για τον προϊστάμενο και τον ταμία του υποκαταστήματος. 

Ειδικότερα στον πρώτο αποδίδεται ότι υπεξαίρεσε σταδιακά ποσό άνω των 100.000 ευρώ και στον δεύτερο αποδίδεται ότι υπεξαίρεσε περίπου 30.000 ευρώ. Οι δύο καταδικασθέντες, για τους οποίους η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη, αποδέχτηκαν την πράξη, ισχυριζόμενοι ότι προχώρησαν στην «αφαίμαξη» του ταμείου για να καλύψουν οικογενειακές τους ανάγκες. Χρήματα πάντως δεν έχουν επιστρέψει μέχρι σήμερα. 

Αν και η κατηγορία που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο ήταν υπεξαίρεση με την επιβαρυντική περίσταση καθώς κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα τεχνάσματα για να ιδιοποιηθούν τα χρήματα, τελικώς κρίθηκαν ένοχοι για απλή κακουργηματική υπεξαίρεση. 

Με βάση το κατηγορητήριο, κατόπιν μεταξύ τους συνεννόηση και συναπόφαση, προέβαιναν σε αναλήψεις χρηματικών ποσών σε τακτά χρονικά διαστήματα, συντάσσοντας καταστάσεις, στις οποίες ανέγραφαν την ημερομηνία αφαίρεσης των μικρότερων ποσών από το ταμείο και ανταλλάσσοντας μεταξύ τους υπεύθυνες δηλώσεις όπου αναγράφονταν τα επί μέρους χρηματικά ποσά που είχε αφαιρέσει ο καθένας, κρατώντας προς δική του χρήση, ο καθένας το πρωτότυπο της υπεύθυνης δήλωσης του άλλου, τα οποία (καταστάσεις και υπεύθυνες δηλώσεις) φύλασσε ο ταμίας στο σπίτι του.

 
 

Από το cretalive.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση