Καθαρίστρια: «Ντρέπομαι, αλλά ήθελα μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μου»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 12:12 Καθαρίστρια: «Ντρέπομαι, αλλά ήθελα μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μου»

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ».

Μετά το σάλο που προκάλεσε σε ολόκληρη τη χώρα η προκλητική δικαστική απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη επειδή πλαστογράφησε για μία τάξη το απολυτήριο του δημοτικού, η καθαρίστρια από την Λάρισα έλυσε τη σιωπή της.

Η 53χρονη γυναίκα τονίζει στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος του Βόλου» πως ό,τι έκανε, το έκανε για τα παιδιά της. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ».

Μέσα από τις φυλακές της Θήβας δηλώνει την απέραντη ευγνωμοσύνη της, στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης και  Τονίζει ότι παρακολουυθεί τις εξελίξεις και ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.

Η καθαρίστρια που εργαζόταν σε σχολείο του Βόλου, είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο δημοτικού, ενώ είχε φτάσει μόνο μέχρι την Έ Τάξη, για να διοριστεί στο δημόσιο το 1996. Το Εφετείο Λάρισας την καταδίκασε σε 10 χρόνια κάθειρξη για πλαστογραφία και απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια.Σήμερα βρίσκεται στις φυλακές της Θήβας.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε να της σταλεί το κείμενο της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Βόλου με την οποία καταδικάστηκε η καθαρίστρια σε κάθειρξη 10 ετών, προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης.

Ακόμη, η Ξένη Δημητρίου ζήτησε να της αποσταλεί αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.

Γ.Γ. Ένωσης Δικαστών-Εισαγγελέων: Έχουμε ζητήσει αλλαγή του νόμου, η καθαρίστρια ήταν αντιμέτωπη με ισόβια

Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για τους καταχραστές του δημοσίου επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, με αφορμή την καταδίκη σε 10 χρόνια από το Εφετείο Λάρισας της καθαρίστριας που πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού για να προσληφθεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαλάτας στο ΘΕΜΑ FM, ο συγκεκριμένος νόμος «δεν κάνει διακρίσεις και τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι» επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι με βάση τις διώξεις που ασκήθηκαν στην καθαρίστρια με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου η ποινή ήταν δις ισόβια.

«Τα τελευταία χρόνια η δικαιοσύνη έχει ταλαιπωρηθεί και ταλαιπωρήσει με τις υποθέσεις των πλαστών πτυχίων» παρατήρησε ο κ. Σαλάτας σημειώνοντας ότι ο αριθμός τους φτάνει τις 2.000.

Σύμφωνα με τον ίδιο τόσο οι δικαστές του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού «ενήργησαν στα πλαίσια της νομιμότητας ακολουθώντας μια ενδιάμεση ως προς την αυστηρότητα εφαρμογή του νόμου. Το ότι δεν ανταποκρίνεται το ύψος της ποινής με το αδίκημα αυτό έχει να κάνει με το νόμο».

«Εμείς ζητήσει να αλλάξει η νομοθεσία. Δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι η καθαρίστρια και αυτός που υπεξαίρεσε 5 εκατ ευρώ. Ευτυχώς δεν τελείωσε εδώ η υπόθεση» πρόσθεσε ο ΓΓ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

Ωστόσο χαρακτήρισε ατυχή την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο σκέλος που αφορά την έρευνα για το αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση. «Η προαναγγελία δίωξης κατά δικαστών μας λυπεί. Εμείς ασκούμε δικαιοσύνη ανθρώπινη που σημαίνει ότι κάνουμε και λάθη και αστοχίες» είπε ο κ. Σαλάτας.

 ΔΣΑ: Δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου

«Δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου όταν η φερόμενη ζημία που επήλθε από την απατηλή συμπεριφορά του υπαλλήλου ισοσταθμίζεται από ισάξια αντιπαροχή», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, που καταδίκασε καθαρίστρια σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, λόγω πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού.

Προσθέτει, επίσης, ότι η επίμαχη απόφαση είναι κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή «όσο χρονικό διάστημα ελάμβανε αντίστοιχες της θέσης της αποδοχές, η υπάλληλος παρείχε τις υπηρεσίες της, ούσα συνεπής στις απορρέουσες από τη θέση αυτή υποχρεώσεις της, δοθέντος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση ή ιδιαίτερες πνευματικές δεξιότητες και, επομένως, η έλλειψη απολυτηρίου Δημοτικού, δεν μπορούσε αντικειμενικά να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών».

'Αλλωστε, συνεχίζει ο ΔΣΑ, «δεν προκύπτει ότι η συγκεκριμένη καθαρίστρια, χωρίς το ως άνω απολυτήριο, είχε υποδεέστερες ικανότητες και δεξιότητες για τη θέση αυτή από κάποιον άλλο που κατείχε τον τίτλο αυτόν».

Επίσης, σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είχε προσληφθεί η συγκεκριμένη υπάλληλος, το Δημόσιο θα κατέβαλε το ισόποσο σε αποδοχές άλλου υπαλλήλου που θα απασχολείτο στην ίδια θέση.

Διαφορετικό, φυσικά, είναι το ζήτημα -προσθέτει ο ΔΣΑ- «της πιθανής τέλεσης αδικήματος, όχι σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά σε βάρος ενδεχομένως άλλων συνυποψηφίων για την ίδια υπαλληλική θέση, στην οποία διορίστηκε, εν τέλει, η υπάλληλος που έκανε χρήση πλαστού τίτλου, το οποίο όμως δεν αφορά την προκείμενη υπόθεση».

Τέλος, ο ΔΣΑ σημειώνει ότι «όταν οι διατάξεις περί καταχραστών Δημοσίου βρίσκουν έδαφος εφαρμογής στο πρόσωπο οικονομικά αδύναμων κατηγορουμένων για πλαστά απολυτήρια Δημοτικού, ενώ δεν τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης πρόσωπα με οικονομική ισχύ που κατηγορούνται ότι έχουν καταχραστεί το δημόσιο χρήμα, κλονίζεται η ίδια η αξία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τίθεται εν αμφιβόλω η ισότητα που πρέπει να απολαμβάνουν όσοι οδηγούνται ενώπιόν της».

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη στήριξή του στην καθαρίστρια, τονίζοντας ότι «το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».

Το γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητά «να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για 20 σχεδόν χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό "τίτλο σπουδών" ΣΤ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν "απόφοιτη" της Ε' Τάξης του Δημοτικού! Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».

Με ένα tweet σχολίασε το θέμα ο επικεφαλής του Ποταμού Σταύρος Θεοδωράκης: «Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην καθαρίστρια.»

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, που συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή,δήλωσε: «Με το νόμο Παρασκευόπουλου βγαίνουν έξω εγκληματίες, ενώ σε αυτή την περίπτωση μπαίνει στη φυλακή μια καθαρίστρια διότι δήλωσε μερικά χρόνια νωρίτερα το απολυτήριο δημοτικού».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση