Αυτή είναι η γυναίκα που σέρνει στις φυλακές το κράτος δικαίου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 21:21 Αυτή είναι η γυναίκα που σέρνει στις φυλακές το κράτος δικαίου

Ορφανή, έμενε σε χαμόσπιτο και μεγάλωνε τα δυο της παιδιά - Η συγκλονιστική μαρτυρία της στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» - «Τσουνάμι» οι αντιδράσεις για τη φυλάκιση της καθαρίστριας.

Η ιστορία της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία αλλοίωσε από Ε’ σε Στ’ τάξης το απολυτήριο του Δημοτικού Σχολείου για να εργαστεί ως καθαρίστρια, συγκλονίζει τις τελευταίες ημέρες την τοπική κοινωνία και το πανελλήνιο. Η φωνή της, όμως, μέσω της αποκλειστικής συνομιλίας που είχε με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, από τις φυλακές της Θήβας, όπου οδηγήθηκε από τις 6 Νοεμβρίου για να εκτίσει την ποινή κάθειρξης 10 ετών, ράγισε καρδιές.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

 Ήταν μια δημόσια «απολογία», που ακούστηκε δυνατά στο πανελλήνιο και ενεργοποίησε ακόμη περισσότερο τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, του δικαστικού, πολιτικού και πνευματικού κόσμου. Εσπασε τη σιωπή της και μίλησε για τη σκληρή τιμωρία της. Τόσο σκληρή, όσο και η ζωή της από πολύ μικρή ηλικία, όταν η ίδια και τα οκτώ αδέρφια της χωρίστηκαν, λόγω μεγάλης φτώχειας της οικογένειάς της, σε διάφορα Ορφανοτροφεία της χώρας.

Εικόνες, χωρίς οικογένεια, σε ένα ίδρυμα, που έμειναν ανεξίτηλες στην ψυχή της. Και ούτε καν μπορούσε να σκεφτεί ότι χρόνια αργότερα, ως μητέρα πια, θα μπορούσαν να βιώσουν τα παιδιά της.

«Είναι άδικη η ποινή που μου έριξαν, γιατί όπως είπα το έκανα για τα παιδιά μου. Ένα απολυτήριο Δημοτικού ήθελα. Δεν ήξερα ότι είναι τα πράγματα έτσι. Ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Από Ορφανοτροφείο ήμουνα, γονείς δεν είχα, σε χαμόσπιτο έμενα και ήθελα να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Δεν το έκανα ούτε για να κάνω πλούτη, ούτε για τίποτα. Για να μεγαλώσω δύο παιδιά και τα κατάφερα και είμαι υπερήφανη για αυτό», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Και εκείνα, όμως, είναι περήφανα για εσάς», της λέμε.

«Ναι και ας πληρώνουν και εκείνα που με βλέπουν τώρα μέσα στη φυλακή. Ούτε να κλέψω ήθελα, όμως, ούτε τίποτα. Ήθελα απλώς μια δουλειά», επαναλαμβάνει και η φωνή της σπάει.

Επέστρεψε στο 1996, όταν άλλαζε το Ε’ με Στ’ για να μπορέσει να αποκτήσει το πολύτιμο για την ίδια «προσόν» και να προσληφθεί. «Τότε δεν είχαμε ούτε δουλειά, ούτε τίποτα. Σε χαμόσπιτο μέναμε. Έτρεχαν νερά από το ταβάνι. Ερχόταν από την Πρόνοια και έβλεπαν τα παιδιά σε τι κατάσταση ήταν. Δεν ήθελα να βρεθώ σε κατάσταση να μου πάρουν τα παιδιά. Να βρεθούν μέσα στο Ορφανοτροφείο, όπως ήμουν και εγώ. Και έτσι έκανα αυτό το «έγκλημα» που έκανα και το Ε’ το έκανα Στ’. Για μία τάξη», λέει και καταπίνει και πάλι τον λυγμό.

«Δούλεψα από το 1996. Δούλεψα, όμως, δούλεψα, δούλεψα. Ούτε τα έκλεψα, ούτε τίποτα. Πρόσφερα στο Κράτος. Ούτε πλούτη έκανα», τονίζει πολλές φορές.

«Όλα αυτά τα κατέθεσα στο Δικαστήριο. Και πήγα και έβγαλα το Δημοτικό, όταν έμαθα ότι ήταν παράνομο αυτό που έκανα, γιατί δεν ήξερα και πολλά γράμματα, από Ορφανοτροφείο ήμουνα. Και τους το έδειξα το απολυτήριο. Τους είπα ορίστε, αν το ήξερα θα το έβγαζα τότε».

Μαζεύει για άλλη μια φορά το κουράγιο της για να σταματήσει το ξέσπασμά της. «Δεν ήξερα ότι ήταν τόσο κακό. Δεν το δέχθηκαν, όμως ότι πήγα και έβγαλα το Δημοτικό. Σας παρακαλώ, τους είπα στο Δικαστήριο, δώστε μία ευκαιρία. Σας εκλιπαρώ, είπα, πιστεύω ότι χρειάζομαι μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν με άκουσαν. Έκλαιγα και τους ζητούσα χίλια συγγνώμη γι’ αυτό που έκανα. Να πληρώσω, είπα, γι’ αυτό που έκανα, αλλά όχι αυτή την ποινή. Έκανα αδίκημα, να πληρώσω, αλλά όχι αυτή την ποινή», περιγράφει την ημέρα που άκουσε την ποινή της.

Με έσβησαν από το μητρώο…

«Όταν ανακαλύφθηκε αυτό έχασα τη δουλειά μου. Όχι μόνο τη δουλειά μου και τα 20 χρόνια που δούλεψα. Είναι σαν να μη δούλεψα ποτέ. Μου πήραν τη δουλειά, με διέγραψαν από το μητρώο και με στείλανε και φυλακή».

Η ζωής της μετά την απώλεια της εργασίας της ήταν δύσκολη οικονομικά και πάλι. «Μετά με ζούσε λίγο η πεθερά μου και ο πεθερός μου, λίγο τα παιδιά μου».

Η συνομιλία της 53χρονης με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έκλεισε όπως ξεκίνησε: με τα «ευχαριστώ» σε όλους όσοι έσπευσαν δίπλα της.

«Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου, όλους εκείνους που δεν γνωρίζω και τρέχουνε για μένα. Μέσα από την καρδιά μου τους ευχαριστώ. Αν μπορούσα να το ξεπληρώσω θα το έκανα, αλλά δεν ξέρω πώς. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Δεν ξέρω τι άλλα λόγια να χρησιμοποιήσω. Δεν ξέρω και πολλά πράγματα, δεν ξέρω και πολλά γράμματα για να μιλήσω»…

Ολόκληρη η ηχογραφημένη συνέντευξη της 53χρονης αναρτήθηκε από χθες στο taxydromos.gr και αναπαρήχθη από όλα τα μέσα ενημέρωσης ανά το πανελλήνιο που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την υπόθεσή της, κάνοντας την αρχή για πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις του «Βόλου».

Μορφή τσουνάμι λαμβάνουν οι αντιδράσεις ΓΣΕΕ - ΕΚΒ, Δήμος Βόλου, συνδικάτα και συλλογικότητες ζητούν την αναίρεση της ποινής

Μορφή τσουνάμι λαμβάνουν πλέον οι αντιδράσεις για τη φυλάκιση της 53χρονης καθαρίστριας. Χθες έκαναν παρέμβαση και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή της οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Βόλου. Επίσης ο Δήμος Βόλου με δήλωση του δημάρχου Αχ. Μπέου ανακοίνωσε νομική συνδρομή στην 53χρονη καθαρίστρια σ’ όλες τις νομικές ενέργειες που ακολουθούν για την αποφυλάκισή της.

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει και το Κίνημα Αλλαγής για την εξοντωτική ποινή. «Η ποινή που επέβαλε το 5μελές Εφετείο Λάρισας στην καθαρίστρια είναι εξοντωτική και απαράδεκτη. Ποινή που θα είχε αποφευχθεί αν η Κυβέρνηση είχε αλλάξει ως όφειλε τον Ποινικό Κώδικα. Αλλαγές που είχε επεξεργαστεί η παράταξη μας και επί 3 χρόνια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «κρατούν στο συρτάρι». Είχαν προτεραιότητα τον Νόμο Παρασκευόπουλου, που αδειάζει τις φυλακές από επικίνδυνους κατάδικους και παίρνουν την θέση τους στα κελιά άνθρωποι του μόχθου. Θετικό ότι κινήθηκε ο Άρειος Πάγος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση από το ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ εξάλλου καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το δημόσιο εκκρεμούν» και ζητά την αποφυλάκισή της.

Καθολικό αίτημα για αναίρεση της δικαστικής απόφασης

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συγκεκριμένη απόφαση εξαντλεί την αυστηρότητα της δικαιοσύνης, όταν καταχραστές δημοσίου χρήματος δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση, προκαλώντας την κοινωνία που αντιλαμβάνεται το συγκεκριμένο σφάλμα ως αποτέλεσμα προφανούς ανάγκης. «Η απόφαση για δεκαετή κάθειρξη πρέπει να αναιρεθεί ώστε η εργαζόμενη να επιστρέψει στη δουλειά της» σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου θεωρεί αναντίστοιχη την απόφαση με το αδίκημα και τονίζει: «Στη μνημονιακή Ελλάδα που γεννά «Αγιάννηδες» αλλά και …αξιότιμα, ενίοτε, «τρωκτικά» του δημοσίου χρήματος, οι εν λόγω ιαβερικές εμμονές, προκαλούν θλιβερούς συνειρμούς και πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Θεωρούμε ελπιδοφόρα, την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και ελπίζουμε σε σύντομη αναίρεση της απάνθρωπης αυτής καταδίκης».

Ο Γ. Σούρλας χαιρετίζει την παρέμβαση του Αρείου Πάγου αναφέροντας πως «οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης να είναι προσηλωμένοι στο καθήκον, αλλά ταυτόχρονα να διακρίνονται και από κοινωνική ευαισθησία, όπως η κ. Δημητρίου».

«Αποδεικνύεται ότι η αστική δικαιοσύνη μόνο τυφλή δεν είναι. Εξοντώνει τους εργαζόμενους και αφήνει στο απυρόβλητο τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες» αναφέρει μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Να αναιρεθεί η ποινή ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας καταγγέλλοντας την αυστηρότητα της ποινής, ενώ για κακόγουστη φάρσα κάνει λόγο σ’ ανακοίνωσή της, η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου.

«Είναι απάνθρωπο να καταδικάζεται σε κάθειρξη με νόμο του 1950, μία εργαζόμενη - καθαρίστρια, διότι πάλεψε «με μία σκούπα και ένα φαράσι» για να μεγαλώσει τα παιδιά της» τονίζει μεταξύ άλλων το τοπικό παράρτημα Βόλου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος.

Παρέμβαση ζητώντας την αποφυλάκιση της 53χρονης έκαναν με κοινή δήλωση οι τρεις ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης, Μιλτιάδης Κύρκος και Τάκης Χατζηγεωργίου.

Αχ. Μπέος: Εξόφθαλμα δυσανάλογη η ποινή

Εντολή στις νομικές υπηρεσίες του Δήμου να συνδράμουν στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ασκηθεί αναίρεση, ώστε να αποφυλακιστεί άμεσα η 53χρονη καθαρίστρια έδωσε χθες ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος. Σε δήλωσή του ο δήμαρχος αναφέρει: «Εύλογες αδιαμφισβήτητα οι αντιδράσεις, που σε πανελλήνιο επίπεδο εκδηλώνονται, για την επιβολή βαριάς ποινής (δεκαετής κάθειρξη) στην 53χρονη καθαρίστρια από τη Λάρισα, που εργαζόταν με πλαστό δικαιολογητικό στο Δήμο Βόλου, αφού είναι εξόφθαλμα δυσανάλογη. Ως δήμαρχος Βόλου και ως άνθρωπος συμμεριζόμενος τον Γολγοθά της γυναίκας αυτής έδωσα εντολή τόσο στη νομική υπηρεσία του Δήμου, όσο και στο νομικό μου επιτελείο, αφού συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία, να συνδράμουν στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να ασκηθεί η αναίρεση και να επανεξεταστεί η υπόθεση και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορία που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν μας αδιάφορο».

30.000 υπογραφές για την αποφυλάκιση

Μεγάλη ανταπόκριση έχει βρει η κοινή πρωτοβουλία που έλαβαν το «ThePressProject», η «Ελληνοφρένεια» και ο «Ημεροδρόμος»για τη συλλογή υπογραφών με αίτημα την αποφυλάκιση της 53χρονης καθαρίστριας.

Ήδη το κοινό κείμενο που έχει αναρτηθεί και τιτλοφορείται «Να απελευθερωθεί η καθαρίστρια» έχουν υπογράψει 30.000 πολίτες, με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει. Τον καλούμε να ασκήσει όλες τις δυνατότητες που απορρέουν από τη θεσμική του θέση στην κατεύθυνση της απονομής χάριτος στην καθαρίστρια. Όχι από μεγαθυμία. Από υποχρέωση» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο, το οποίο μπορεί να υπογράψει οποιοσδήποτε πολίτης αρκεί να μπει στα παραπάνω sites.

Νέα υπόθεση... Βόλου- Εργαζόμενος του ΕΚΑΒ καταδικάστηκε σε 13 χρόνια για πλαστό πτυχίο

Ακόμη μία υπόθεση πλαστού πτυχίου, για την οποία η Δικαιοσύνη επέβαλε εξοντωτική ποινή, έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με την Βολιώτισσα καθαρίστρια.

Η νέα αυτή υπόθεση αφορά στο απολυτήριο Τεχνικού Λυκείου που πλαστογράφησε εργαζόμενος του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, γιατί παρότι είχε τελειώσει τη σχολή, τον είχαν ενημερώσει – λανθασμένα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του - ότι δεν μπορεί να διοριστεί με απολυτήριο από σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» που αποκαλύπτει την υπόθεση ο εργαζόμενος του ΕΚΑΒ καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 20 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Η ποινή του είναι ακόμη πιο αυστηρή από αυτή που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια στον Βόλο, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο ΣΤ’ Δημοτικού.

«Όταν ανακοινώθηκε η ποινή μου, ακούστηκε μια βοή στο δικαστήριο. Όλοι εξεπλάγησαν. Κανένας δεν περίμενε ότι θα έτρωγα 20 χρόνια», αναφέρει o εργαζόμενος περιγράφοντας την ιστορία του. Όπως λέει, περίμενε σε μια καλύτερη μοίρα στο Εφετείο, που έγινε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά διαψεύστηκε.

Ο εργαζόμενος, 51 ετών σήμερα, υποστηρίζει μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» πως ο λόγος που πλαστογράφησε το πτυχίο ήταν επειδή ήθελε πολύ αυτή τη δουλειά κι ότι μετανιώνει για την πράξη του κάθε μέρα. Η υπόθεση με το πλαστό πτυχίο ήρθε στο φως το 2014, όταν και ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την ταυτοποίηση των πτυχίων. «Μόλις ανακοινώθηκε, ανησύχησα. Ήμουν σίγουρος ότι θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη», λέει προσθέτοντας ότι εάν ήξερε τι θα ακολουθούσε, δεν θα το έκανε ποτέ.

Μαζί με την αποκάλυψη της πλαστότητας, ξεκίνησε μια δικαστική περιπέτεια που τον οδήγησε στις φυλακές Χαλκίδας, κάτι που είχε επιπτώσεις στον ίδιο και την οικογένειά του. «Έχω καταστραφεί οικονομικά, ηθικά, ψυχολογικά. Η κόρη μου ερχόταν κάθε Σάββατο να με δει στη φυλακή για 20 λεπτά. Το παιδί μετά το πήγαμε σε παιδοψυχολόγο», επισημαίνει, λέγοντας ότι η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν δυσανάλογη της πράξης του. «Το έχω μετανιώσει πικρά, αλλά το θεωρώ άδικο. Δεν είμαι κακός άνθρωπος, ούτε εγκληματίας», λέει.

Πλέον, ο εργαζόμενος περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου προσέφυγε. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην επιστρέψει στη φυλακή, μια εμπειρία από την οποία, όπως λέει, δεν έχει συνέλθει ακόμη.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση