Επιστολή Βαρθολομαίου σε Τσίπρα: «Οχι» στην αναθεώρηση του άρθρου 3

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 14:23 Επιστολή Βαρθολομαίου σε Τσίπρα: «Οχι» στην αναθεώρηση του άρθρου 3

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει ότι το Πατριαρχείο δεν μπορεί να δεχθεί την διαγραφή των αναφορών σε αυτό.

Κάθετα αντίθετος με την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος είναι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλως Βαρθολομαίος, με επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό.

Στην δισέλιδη επιστολή που απευθύνεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα από την 1η Αυγούστου 2017 και φέρνει στη δημοσιότητα το orthodoxia.info, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρει ότι το Πατριαρχείο δεν μπορεί να δεχθεί την διαγραφή των αναφορών σε αυτό, στις δικαιοδοσίες του αλλά και στην Πατριαρχική Πράξη του 1928, από το Σύνταγμα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας «εντόνως» πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την αποξένωση του Πατριαρχείου.

Σημειώνει ακόμη πως κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την ευστάθεια της Εκκλησίας στην Ελλάδα για την οποία ενδιαφέρεται «ως η Μήτηρ και αυτής Εκκλησία, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «Κηδόμενοι οφειλετικώς του κύρους του καθ’ ημάς Οικουμενικού Θρόνου και διασκευθέντες επί των συνεπειών τας οποίας ασφαλώς θα έχη ενδεχόμενη τοιαύτη ενέργεια δια την εν τω μέλλοντι υπόστασιν του Θεσμού, Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ, επισημαίνομεν και υπογραμμίζομεν εντόνως, ότι δια της προτεινομένης ριζικής αναθεωρήσεως του άρθρου 3 του Συντάγματος, πλέον δε συγκεκριμένως της διαγραφής τόσον της παραγράφου 2 αυτού,προβλεπούσης ότι «το εκκλησιαστικόν καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου», όσον και της αναφοράν εις την Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Πράξην της 4ης Σεπτεμβρίου 1928, συντελείται, από πλευράς πολιτειακής, αποξένωσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της εν Ελλάδι κανονικής δικαιοδοσίας αυτού, ήτοι της ημιαυτονόμου Εκκλησίας Κρήτης, των εν Δωδεκανήσω Ιερών Μητροπόλεων, των εν Ελλάδι Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών και λοιπής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας αυτού, ως και των Μητροπόλεων των λεγομένων εξ ιστορικών λόγων ΄΄Νέων Χωρών’’».

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μεταβαίνει ο Κ. Γαβρόγλου

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου. Όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο, κ. Γαβρόγλου θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου αύριο, Τρίτη 27 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει η τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να ενημερώσει ο κ. Γαβρόγλου τους ιεράρχες για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας.

Πηγή: orthodoxia.info

Προσαρμοσμένη αναζήτηση