Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτο: Θα πέσει χιόνι και στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 08:15 Έκτακτο: Θα πέσει χιόνι και στη Φθιώτιδα

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ημιορεινά της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας (με υψόμετρο τα 600-700 μέτρα)

Η νέα επέλαση του χιονιά, σύμφωνα με τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, αυτή τη φορά θα επηρεάσει και τις ημιορεινές περιοχές κατά τη διάρκεια της Πέμπτης (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα). Οι ποσότητες του χιονιού δεν είναι ωστόσο αξιόλογες και έτσι δεν αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Ο χιονιάς θα διαρκέσει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και θα κορυφωθεί την Πέμπτη.

Το Σαββατοκύριακο οι βροχές και τα χιόνια σταματούν και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο φτάνοντας περίπου τους 13 βαθμούς την Κυριακή.
 
Την ερχόμενη εβδομάδα (3-7 Δεκέμβρη) ο καιρός στο νομό προβλέπεται σε γενικές γραμμές ήπιος με πιθανότητα για κάποιες ασθενείς βροχές προς τα τέλη (Πέμπτη-Παρασκευή) και τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει τους 15-16 βαθμούς.
 
Πιο αναλυτικά ο καιρός στη Φθιώτιδα:
 
Την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια περίπου από τα 700μ και πάνω. Από αργά τη νύχτα τα χιόνια θα κατέβουν πρόσκαιρα χαμηλότερα μέχρι περίπου τα 500μ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση θα κυμανθεί από 4-7 βαθμούς.
 
Την Παρασκευή προβλέπεται νεφελώδης καιρός με τοπικές ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια από τα 500μ, που γρήγορα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-8 βαθμούς.
 
Το Σάββατο προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς μεταβλητούς ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 4-10 βαθμούς.
 
Την Κυριακή προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 12-13 βαθμούς.
 
Στον χάρτη που ακολουθεί  βλέπουμε τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη χιονόστρωσης μέχρι το πέρας της κακοκαιρίας - στα ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς (500-900μ) το χιόνι δε θα ξεπεράσει τα 10εκ, ενώ όσο ανεβαίνουμε υψόμετρο (πάνω από τα 900μ) η χιονόστρωση αυξάνεται κλιμακωτά.
 
 
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού, εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (28/11) η Ε.Μ.Υ. με το οποίο ενημερώνει για επιδείνωση του καιρού το επόμενο διήμερο με θυελλώδεις ανέμους, βροχές, χιονοπτώσεις και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
 

Πιο αναλυτικά:

1. Από το απόγευμα της Τέταρτης (28-11-2018)

α. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 και από αργά το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ στο Θρακικό και το βόρειο Αιγαίο.

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και τη νύχτα στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς που βαθμιαία θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης (περίπου πάνω από 500 μέτρα).

2. Την Πέμπτη (29-11-2018)

α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν σε όλη τη χώρα. Στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 και πιθανώς τοπικά τα 10 μποφόρ.

β. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. νωρίς το πρωί θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας. Ενδεικτικό υψόμετρο χιονόπτωσης στα βόρεια πάνω από 300 μέτρα, στα κεντρικά πάνω από 500 και στα νότια πάνω από 700  μέτρα. Από αργά το απόγευμα οι χιονοπτώσεις στη Μακεδονία θα εξασθενήσουν.

γ. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια, που βαθμιαία μέχρι τη νύχτα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.

δ. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα στα βόρεια ηπειρωτικά.