Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Σαρακιώτης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 20:05 Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Σαρακιώτης

Για θέματα του Κοινοβουλίου και των δικαιωμάτων των πολιτών...

Στο Ευρωκοινοβούλιο βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης, με σκοπό να συμμετάσχει στη συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής με θέμα την ενίσχυση των κοινοβουλίων και την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η υλοποίηση και η εφαρμογή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δυνατότητα κάθε πολίτη κράτους-μέλους να συμμετέχει ενεργά στη χάραξη της πολιτικής της. Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Σαρακιώτη, «η καταγγελία, που έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει απευθείας στην Επιτροπή κάθε Ευρωπαίος πολίτης, θα μπορούσε να κοινοποιείται ταυτόχρονα και σε μια ειδική για το σκοπό αυτό γραμματοθυρίδα του Κοινοβουλίου. Αντίστοιχα θα ήταν χρήσιμο – αν υπήρχε επαρκής διοικητική υποδομή – να επιμερίζονται οι αναφορές πολιτών που κατατίθενται στη Βουλή και απευθύνονται προς Υπουργούς όχι μόνο με χρονολογική σειρά – όπως γίνεται τώρα – αλλά και κατά θέμα, προκειμένου να εντοπίζονται περιπτώσεις που αφορούν προβλήματα εφαρμογής νομοθεσίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο βαθμό εναρμονισμού της ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο: «Στον Πίνακα Επιδόσεων Εσωτερικής Αγοράς 2017 η Ελλάδα εμφανίζει 0,9% έλλειμμα ενσωμάτωσης (στόχος 1%, μέσος όρος ΕΕ 1,5%) και κατατάσσεται 8η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε.. Βρίσκεται, επίσης, στα 6 κράτη μέλη με τις λιγότερες πλημμελώς ενσωματωμένες οδηγίες Ε.Ε. και βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σταθερός στόχος της χώρας είναι το έλλειμμα ενσωμάτωσης οδηγιών της ΕΕ να είναι κατώτερο του 1%, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών το 2007».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο Βουλευτής είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρη Παπαδημούλη και να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες και το έργο του σε ένα κρίσιμο χρονικό σταυροδρόμι για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Όπως σημείωσαν οι δύο άνδρες, ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου, η ανάγκη συστράτευσης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ενάντια στο φασισμό και στον εθνικισμό κρίνεται πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση