Χιονιάς από αύριο στη Φθιώτιδα...

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 09:05 Χιονιάς από αύριο στη Φθιώτιδα...

Επιδείνωση του καιρού από αύριο Πέμπτη με χιόνια στα ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς μέχρι περίπου τα 500-600μ (εκτιμώμενη χιονόστρωση 5-15 εκατοστά).

Αξίζει να σημειώσουμε πως το χιόνι αυτό θα είναι και το τελευταίο μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε καλές καιρικές συνθήκες και άνοδο της θερμοκρασίας!

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, οι ψυχρές αέριες μάζες που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας από την Τρίτη και σήμερα Τετάρτη, θα συνδυαστούν με ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα μας προσεγγίσει από την Ιταλία την Πέμπτη συνοδευόμενο από νοτιάδες και καιρό θερμού μετώπου. 

Ο συνδυασμός των ψυχρών αυτών μαζών με τους νοτιάδες που μεταφέρουν υγρασία από το Ιόνιο, θα δώσει την Πέμπτη τον λεγόμενο "χιονιά εγκλωβισμού" στην κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, Ήπειρο και δυτική Μακεδονία σε περιοχές με χαμηλό σχετικά υψόμετρο (περίπου 300μ στη δυτική Θεσσαλία και 500-600μ στην κεντρική Στερεά). Οι ποσότητες του χιονιού, ωστόσο, δεν θα είναι αξιόλογες και ειδικότερα στην Φθιώτιδα θα φτάσουν τα 5-15 εκατοστά.

Το Σαββατοκύριακο ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί προς τη χώρα μας και θα φέρει εκ νέου βροχές και τοπικές καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές. Η ένταση και η έκταση των φαινομένων δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστή η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει το χαμηλό. Φαίνεται, ωστόσο, πως η κεντρική Στερεά θα έχει γενικά άστατο καιρό με βροχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο (μέγιστη 10-11 βαθμοί).

Όσον αφορά, την τάση του καιρού μέχρι τα Χριστούγεννα, αυτό που μπορούμε να πούμε μέχρι στιγμής με σιγουριά είναι οτι την ερχόμενη εβδομάδα (17-21 του μηνός) ο καιρός θα είναι σε γενικές γραμμές ήπιος χωρίς βροχές με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει τους 15-16 βαθμούς. Το πιθανότερο σενάριο είναι οτι ο καλός καιρός θα διατηρηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά στη συνέχεια η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα μεταβληθεί και θα ευνοήσει την κάθοδο ψυχρότερων αερίων μαζών προς την περιοχή μας.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Την Τετάρτη προβλέπεται ηλιοφάνεια με ασθενείς ΒΔ ανέμους και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 2-9 βαθμούς.

Την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια περίπου από τα 500-600μ και πάνω (π.χ. Δομοκός, Μπράλος). Το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα κυμανθεί από 3-7 βαθμούς.

Την Παρασκευή προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός στην Ελλάδα

Την Τετάρτη στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα σταματήσουν. Από αργά το βράδυ θα σημειωθούν βροχές στο Ιόνιο. Οι βοριάδες στα πελάγη θα φτάνουν τα 4-5 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα και από τη δυτική χώρα θα στραφούν βαθμιαία σε νοτιάδες με την ίδια ένταση.

Την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα που βαθμιαία θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο νότιο Ιόνιο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα). Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο και βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5-6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο και το κεντρικό-νότιο Ιόνιο νοτιάδες έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη νότια χώρα.

Την Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο και βόρειο Αιγαίο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Μακεδονίας και Θράκης. Οι νοτιάδες στα πελάγη θα φτάνουν τα 6 και τοπικά στο Ιόνιο τα 7 μποφόρ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση