Βόρειος πόλος η Κεντρική Ελλάδα: Προσοχή παγετός!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2019 10:45 Βόρειος πόλος η Κεντρική Ελλάδα: Προσοχή παγετός!

Προσπάθειες να ανοίξουν και τα τελευταία αποκλεισμένα χωριά πριν το νέο κύμα κακοκαιρίας…

Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (05/01/2019), στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με τις θερμοκρασίες να «κατρακυλούν» σε διψήφιο αρνητικό αριθμό, θυμίζοντας πολικές περιοχές, σύμφωνα και με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Μαυρολιθάρι Φωκίδας ήταν μέσα στις πιο κρύες κατοικημένες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας με το θερμόμετρο να αγγίζει τους -8ο C.

-6 είχε το Καρπενήσι, -5 ο Δομοκός, -4 η Αράχωβα, ενώ στη Λαμία με το ζόρι το θερμόμετρο έπιασε 0 στις 10 το πρωί!

(Δείτε στο τέλος του ρεπορτάζ συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας για τις περιπτώσεις παγετού και την προστασία των δικτύων ύδρευσης).

Επιχείρηση: Ανοίγοντας δρόμους

Η «ανακωχή» με τον καιρό, επέτρεψε με το πρώτο φως της ημέρας στα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με τους Δήμους να επιχειρήσουν προσέγγιση των χωριών που τα προηγούμενα 24ωρα «θαφτήκαν» στο χιόνι.

Από νωρίς το πρωί υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα, τα μηχανήματα ενεργούν στα αποκλεισμένα χωριά ένθεν και κείθεν του Σπερχειού, αλλά και πιο νοτιοανατολικά, στην Ανατολή και τη Δάφνη.

Το χιόνι, στα χωριά των Βαρδουσίων, Γαρδίκι και Κυριακοχώρι, πλησίασε τα δύο μέτρα, όπως και στο Παλιοχώρι και τα Πουγκάκια που επίσης είναι αποκλεισμένα από το χιόνι. Ανάλογα προβλήματα και στην Πάππα όπου επίσης έπεσε πολύ χιόνι.

Η πρόβλεψη

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, παραμένει σε ισχύ το Έκτακτο Δελτίο που εξέδωσε την Πέμπτη (3/1), ενώ στις 10 το πρωί του Σαββάτου εξέδωσε και έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων, καθώς οι άνεμοι στο βορειοδυτικό και βορειανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από 7 μέχρι και 9 μποφόρ!

Αναφορικά με τον καιρό νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα στα βόρεια και πιθανώς πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 (μηδέν) έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ωστόσο όπως έχουν ήδη σημειώσει αρκετοί μετεωρολόγοι αναμένεται και νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την Κεντρική Ελλάδα από Δευτέρα με την πρόβλεψη να περιλαμβάνει κυρίως την Βοιωτία και την Εύβοια.

Άρση των απαγορεύσεων

Ο «ήλιος με δόντια» που εμφανίσθηκε στην περιοχή μας είχε και τα καλά του καθώς πλέον η κυκλοφορία έχει εξομαλυνθεί παντού όσον αφορά τις κεντρικές αρτηρίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΠΑΔ Στερεάς Ελλάδας έχουν αρθεί οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων στη Νέα Εθνική Οδό Λαμίας – Αθηνών, ενώ ανάλογη απόφαση εξέδωσε και η ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας για το Εθνικό δίκτυο που την αφορά, μαζί με τον Ε65.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.

Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων  κ.λπ.).

Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση