«Το ζήτημα της αιγοπροβατοτροφίας είναι σημαντικό και για τη Φθιώτιδα»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 17:50 «Το ζήτημα της αιγοπροβατοτροφίας είναι σημαντικό και για τη Φθιώτιδα»

Παρέμβαση σχετικά με πληροφορίες για εγκατάλειψη της αιγοπροβατοτροφίας, μέσω επιδότησης από την ΕΕ, έκανε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στο κείμενο που υπογράφουν εννέα Γεωπόνοι και Κτηνιάτροι φέρνουν στο φως τις πληροφορίες που υπάρχουν και επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη για την παραγωγική οικονομία της χώρας.

«Με την επιστημονική και επαγγελματική μου ιδιότητα κυρίως, μαζί και με άλλους συναδέλφους γεωτεχνικούς, αλλά και με την πολιτική μου ιδιότητα, δεν θα μπορούσα να μείνω απαθής απέναντι σε αυτές τις πληροφορίες. Εύχομαι να μείνουν πληροφορίες, αν και η ιστορία δυστυχώς άλλα μας έχει διδάξει. Το ζήτημα της αιγοπροβατοτροφίας και των προϊόντων της, τόσο για την Φθιώτιδα, όσο και για ολόκληρη την χώρα είναι πολύ σημαντικό για να απαντάται με διαψεύσεις αγγαρείας. Απαιτεί σχέδιο και κυρίως δράση...», σχολιάζει ο Γιάννης Οικονόμου στην ανάρτησή του.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο - παρέμβαση που συνυπογράφει μαζί με άλλους επιστήμονες.

Οι πληροφορίες που έρχονται σε γνώση μας, από ενώσεις αιγοπροβατοτρόφων, υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τον εξειδικευμένο τύπο (Εφημερίδα «Agrenda», 4/1/2019, Αρ. Φύλλου 683, σ. 1, 10-11), αναφέρουν ότι στην υπό κατάρτιση νέα ΚΑΠ περιόδου 2020-2027, που αυτή την περίοδο συζητείται, σε τεχνοκρατικό επίπεδο ακόμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επεξεργάζεται μέτρο αυξημένων πριμοδοτήσεων "…για την οµαλή έξοδο από το επάγγελμα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων…", όταν μάλιστα η ενίσχυσή της είχε αποτελέσει στρατηγικό στόχο, σε όλα τα προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης!!..

Οι πληροφορίες αυτές δημιουργούν έντονη ανησυχία και, στον βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αγανάκτηση! Θα έπρεπε ήδη να έχει σημάνει συναγερμός για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Λιτές ανακοινώσεις διαψεύσεων, όπως συνέβη κατά το παρελθόν με ανάλογα θέματα που τελικά επιβεβαιώθηκαν, ίσως να μην είναι αρκετές..

Η ανησυχία και αγανάκτηση ενισχύονται, καθώς φαίνεται πως εξετάζεται παράλληλα η επανεισαγωγή του μέτρου της πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών, που είχε δοκιμαστεί και αποτύχει κατά την περίοδο 2007-2013.

Ειδικά για την αιγοπροβατοτροφία οι λόγοι που προβάλλονται, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, συνδέονται:

«..Με το κόστος που έχει για τον κοινοτικό προϋπολογισµό η µέχρι σήµερα στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.

Με το κοινωνικό κόστος που θα είχε η χωρίς δίχτυ προστασίας εγκατάλειψη του συγκεκριμένου κλάδου.

Με τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται στο αιγοπρόβειο γάλα, όπως και στο επίµαχο τελικό προϊόν που ακούει στο όνοµα ΦΕΤΑ..»

Τα παραδείγματα του παρελθόντος, δικαιώνουν την ανησυχία μας , καθώς η πριμοδότηση της αποχώρησης καπνοπαραγωγών και τευτλοπαραγωγών στο παρελθόν, οδήγησε πρακτικά στην εξάλειψη της δραστηριότητας και σε ανάλογη αύξηση των εισαγωγών. Η δε σταφιδοκαλλιέργεια, ακόμα να συνέλθει από την ανάλογη τακτική στα μέσα της δεκαετίας του 80.

Σήμερα στην Ελλάδα εκτρέφονται 12,5 περίπου εκατομμύρια αιγοπρόβατα (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, 2018), από 155.000 περίπου εκμεταλλεύσεις (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, 2018) και παραδόθηκαν στις γαλακτοβιομηχανίες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις 795.000 τόνοι γάλακτος, το οποίο αναλώθηκε κυρίως για την παραγωγή Π.Ο.Π. προϊόντων (78% του πρόβειου και 42% του γίδινου) και ιδιαίτερα ΦΕΤΑΣ (Πηγή: ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», 2018), ενώ η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος ανήλθε στους 82.000 περίπου τόνους (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, 2017)

Ίσως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ( Η.Β) από την Ε.Ε να συνιστά ανομολόγητη αιτία, καθώς είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αιγοπρόβατων στην Ε. Ε, ενώ μετά το BREXIT η Ελλάδα θα περάσει δεύτερη, πίσω από την Ισπανία.

Οι άμεσες συνέπειες από την κατάργηση αυτής της δραστηριότητας είναι προφανείς. Ενδεικτικά:

  • Αύξηση της ανεργίας.
  • Αύξηση εισαγωγών πρώτων υλών και τελικών προϊόντων της παραπάνω κατηγορίας.
  • Μείωση ή και παύση παραγωγής πολλών προϊόντων Π.Ο.Π., καθώς βασικό προαπαιτούμενο για την παραγωγή τους αποτελεί ο παραδοσιακός τρόπος.
  • Απελευθέρωση μεγάλων εκτάσεων (σήμερα βοσκότοποι), οι οποίες είτε θα εγκαταλειφθούν, είτε θα μετατραπούν σε πάρκα φωτοβολταϊκών ή σε πεδία εξορύξεων.
  • Υποχώρηση μιας σειράς διατροφικών συνηθειών.

Οι έμμεσες συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής αφορούν κυρίως στην εμφάνιση ενός νέου κύματος μετανάστευσης, είτε προς το εσωτερικό, στα ήδη επιβαρυμένα αστικά κέντρα, είτε και προς το εξωτερικό, με θλιβερό επακόλουθο την περαιτέρω ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου, των χωριών και των οικισμών.

Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, όχι μόνο δεν έχει λάβει χώρα, αλλά ούτε καν έχει παρουσιαστεί, ένα στρατηγικό σχέδιο αποκέντρωσης για την ελληνική επικράτεια, ενισχύει ακόμη περισσότερο την αγωνία για τις έμμεσες συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, για το μέλλον και τις προοπτικές της ενδοχώρας.

Είναι αλήθεια πως η αιγοπροβατοτροφία έχει πολλά προβλήματα, όπως άλλωστε όλες οι δραστηριότητες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δε στα χρόνια της κρίσης. Προβλήματα όμως που, ενώ έχουν αναδειχθεί εδώ και δεκαετίες, η επίλυσή τους παραμένει κενό γράμμα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε κόπωση και απελπισία μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που ασχολείται με την αιγοπροβατοτροφία. Με λίγα λόγια, έχει δυστυχώς διαμορφωθεί ένα κοινωνικό υπόστρωμα ικανό να αντιμετωπίσει την παραπάνω προοπτική εγκατάλειψης αυτής της δραστηριότητας ως ένα ελκυστικό δέλεαρ.

Η ελπιδοφόρα και ταυτόχρονα η ρεαλιστική αντιμετώπιση όμως των παραπάνω προβλημάτων, δεν μπορεί να είναι η –επί πληρωμή - εξαφάνιση της δραστηριότητας αυτής, αλλά η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της, με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησής της, επιλέγοντας κάποιο ή κάνοντας έναν συνδυασμό, από τα εκατοντάδες σχέδια, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διάφοροι φορείς (πανεπιστημιακές σχολές, ενώσεις κτηνοτρόφων, επιστημονικοί σύλλογοι, κόμματα, κά) έχουν παρουσιάσει.

Καλούμε όλους όσους έχουν θεσμική ευθύνη, αλλά και κάθε πολίτη με αίσθημα ευθύνης και ενδιαφέρον, να κινητοποιηθούν όσο είναι καιρός, ώστε το υπό εξέταση μέτρο να μην ευδοκιμήσει .

Πατριωτικό και οικονομικά βιώσιμο είναι ότι διασφαλίζει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας, όχι ότι αυξάνει τον αριθμό των απομάχων.

Γαλαμάτης Δημήτρης, Κτηνίατρος Α.Π.Θ., MSc, PhD
Γιαννακόπουλος Κώστας, Κτηνίατρος Α.Π.Θ.
Γιαννόπουλος Γιώργος, Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Κρέστος Βασίλης, Γεωπόνος Γ.Π.Α, MSc
Οικονόμου Ιωάννης, Γεωπόνος Γ.Π.Α.,MSc
Παπαγιάννης Ιωάννης, Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Παππάς Κώστας, Κτηνίατρος Α.Π.Θ., MSc
Ρόζος Γιώργος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ., MSc, PhD
Χαραλαμπάκης Γιώργος, Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση