Στην τελική ευθεία το θεσμικό πλαίσιο για μικρό - χρηματοδοτήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 17:53 Στην τελική ευθεία το θεσμικό πλαίσιο για μικρό - χρηματοδοτήσεις

Μικρο-χρηματοδοτήσεις ή μικρο-πιστώσεις

 Ένα εργαλείο ιδιαίτερα διαδεδομένο σε ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες με πολλαπλά οφέλη για μικρές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αναπτυχθούν. Στην Ελλάδα ως έννοια και ως εργαλείο εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικρο-χρηματοδοτήσεις. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το θεσμικό πλαίσιο, κατά τη διάρκεια των 2-3 τελευταίων ετών έχουν εμφανιστεί στην αγορά προϊόντα που εντάσσονται στη λογική που διέπει τις μικρο-χρηματοδοτήσεις.

Μικρο-χρηματοδοτήσεις μπορούν να λάβουν υφιστάμενες και νεοσύστατες επιχειρήσεις καθώς και φυσικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι αγρότες. Ειδικά για τα οικονομικά μεγέθη της πλειοψηφίας των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων οι μικρο-χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων ρευστότητας

Τα υφιστάμενα προϊόντα μικρο-χρηματοδοτήσεων αγροτών παρέχονται από αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα με σκοπό τη διευκόλυνση της ρευστότητας τους χωρίς όμως να έχουν την αναγκαία ευρύτητα και ευελιξία.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικρο-χρηματοδοτήσεις

Με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση δίνεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς πλέον των Τραπεζικών Ιδρυμάτων  («Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων») να μπορούν (αφού λάβουν άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος) να χορηγούν τις επιχειρηματικές και προσωπικές μικρο-χρηματοδοτήσεις.

Ως επιχειρηματικές μικρο-χρηματοδοτήσεις, νοούνται:

• όλες οι μορφές πιστώσεων έως το όριο των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ που χορηγούνται είτε για τη κάλυψη επενδυτικών αναγκών, είτε ως κεφάλαιο κίνησης,

• προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης έως το όριο των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ, για την απόκτηση εξοπλισμού,

• αυτοτελείς εγγυήσεις έως το όριο των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ, οι οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.

Οι ως άνω μικρο-χρηματοδοτήσεις

• Μπορούν να ληφθούν από ένα ή περισσότερα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων είτε άπαξ είτε σταδιακά με τη νέα μικροχρηματοδότηση να προστίθεται στο προηγούμενο ποσό, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της, ανεξαρτήτως του ιδρύματος χορήγησης, δεν υπερβαίνει το όριο των 25.000 €

• Για να χορηγηθούν μπορεί να απαιτηθεί η ύπαρξη τριτεγγυητή

• Μπορούν να έχουν ελάχιστη διάρκεια αποπληρωμής της δώδεκα (12) μήνες και μέγιστη τα δέκα (10) έτη.

Με την καθιέρωση του θεσμού των μικρο-χρηματοδοτήσεων εκτιμάται ότι θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που δεν πληρούν τους κανόνες που έχει ορίσει το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Για το λόγο αυτό παροτρύνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώνεται στις 23/1/2019.

Πηγή: agrolamia.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση