Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταρρακτώδεις βροχές και χιόνια στα ορεινά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 09:20 Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταρρακτώδεις βροχές και χιόνια στα ορεινά

Αρκετές βροχές και στη Φθιώτιδα και χιόνια σε μέρη με υψόμετρο ακόμη και στα 600 μέτρα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ και τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπονται τοπικά μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων από το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο αύριο Παρασκευή θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε συνέχεια του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε την Τρίτη (22/01), επισημαίνονται τα εξής:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν την Παρασκευή (25/01) από τις πρωινές ώρες στην δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και γρήγορα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και από το μεσημέρι θα επεκταθούν στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα.

Το Σάββατο (26/01) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν την Παρασκευή (25/01) στα ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας.

Θυελλώδεις Νότιοι άνεμοι, που η ένταση τους θα φθάνει τα 8 και στο Αιγαίο την Παρασκευή (25/01) τοπικά τα 9 μποφόρ.

Παράλληλα δημοσιεύονται οι παρακάτω τέσσερις χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεαστούν ανά 12ωρο (Παρασκευή - Σάββατο) από το νέο βαρομετρικό χαμηλό:

Προβλεπόμενα ύψη υετού ανά 12ωρο με βάση τον χρωματικό δείκτη Meteoalarm. Τα ποσά υετού αφορούν το προηγούμενο 12ωρο από αυτήν που αναγράφει ο χάρτης. 

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι οριακά φτάνουμε και σε κόκινο συναγερμό στην Καβάλα και στην Ξάνθη, στα ύψη βροχής 24 ωρών, όπου ξεπερνάμε τα 100 mm βροχής.

Σημειώνουμε ότι για τη Φθιώτιδα σύμφωνα με τα στοιχεία του συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, την Παρασκευή το νέο κύμα κακοκαιρίας που μας έρχεται από το Ιόνιο θα δώσει αξιόλογες ποτιστικές βροχές στη Φθιώτιδα και χιόνια στα ορεινά με ενδεικτικο υψομετρο τα 1000μέτρα.

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα και τις πρώτες βραδινές ώρες, αλλά ένα νέο κύμα θα μας επηρεάσει από αργά το βράδυ της Παρασκευής έως τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου. Το βραδινό αυτό κύμα θα δώσει εκ νέου βροχές και χιόνια στα ορεινά, τα οποία στα βόρεια του νομού θα κατεβούν χαμηλότερα μέχρι περίπου τα 600μ.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση