Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για πλημμύρες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 10:35 Έρχονται ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για πλημμύρες

Μετά το ανοιξιάτικο διάλειμμα του Σαββατοκύριακου, ο καιρός αγριεύει και πάλι, αυτή τη φορά από τα νότια της χώρας με ισχυρές βροχές που θα επηρεάσουν και την Κεντρική Ελλάδα από το απόγευμα της Τρίτης (5/2).

Ειδικότερα σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στη διάρκεια της Τρίτης βόρεια των ακτών της Λιβύης, το οποίο θα κινηθεί προς τη χώρα μας φέρνοντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και κυρίως στην νότια χώρα από το απόγευμα της Τρίτης έως τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Αναλυτικά την Τρίτη «στο κόκκινο» για έντονα καιρικά φαινόμενα θα βρεθούν το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου της Αττικής), καθώς οι περιοχές αυτές θα "σαρωθούν" με σφοδρότητα από το ψυχρό μέτωπο του χαμηλού. Λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού που θα πέσουν στη διάρκεια της νύχτας (Τρίτη προς Τετάρτη) ενδέχεται να παρατηρηθούν πλημμυρικά φαινόμενα όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο από φούσκωμα των χειμάρρων, αλλά και σε μεγαλύτερη έκταση από υπερχειλίσεις ποταμών. Στα πελάγη θα πνέουν Α-ΒΑ άνεμοι 6-7 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο ΝΑ άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ.

Η Φθιώτιδα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας μεταξύ 11:00 μμ της Τρίτης και 05:00 πμ της Τετάρτης. Κατά τόπους όπως σημειώσαμε τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Λόγω της επικράτησης ισχυρών ΒΑ ανέμων 6-7 μποφόρ, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης θα σημειωθούν στα προσήνεμα τμήματα των ορεινών όγκων (π.χ. Καμένα Βούρλα, πρόποδες Οίτης-Παρνασσού, Αμφίκλεια, Τιθορέα και γενικά ο κάμπος της Λοκρίδας)

(Τα ύψη της βροχόπτωσης το βράδυ της Τρίτης)

Την Τετάρτη το ψυχρό μέτωπο θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο-Δωδεκάνησα με ισχυρές κατά τόπους βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6-8 μποφόρ.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Την Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές ασθενείς βροχές από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-15 βαθμούς.

Την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές ασθενείς βροχές που από τις πρώτες βραδινές ώρες βαθμιαία θα ενταθούν. Στη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1200-1400 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 5-6 μποφόρ και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

(το ψυχρό μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού που θα σαρώσει τη χώρα από νότο προς βορρά και το οποίο αναμένεται να δώσει έντονα φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο-Πελοπόννησο-Στερεά Ελλάδα)

Την Τετάρτη προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές, οι οποίες στη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1000-1200 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 9-12 βαθμούς.

Το έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σημαντική μεταβολή του καιρού από τα νοτιοδυτικά προβλέπεται την Τρίτη (05-02-2019) μετά το μεσημέρι, με κύρια χαρακτηριστικά:

Α] Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:

1. Την Τρίτη (05-02-2019) από τις απογευματινές ώρες τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο, από τις βραδινές ώρες τα νησιά του Ιονίου (νοτίως της Κέρκυρας), την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη νύχτα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα για την Αττική, ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (05-02-2019) έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης(06-02-2019).

2. Την Τετάρτη (06-02-2019) τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Πιερία, τις πρωινές ώρες την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου (νοτίως της Κέρκυρας), την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα τη Χαλκιδική και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

3. Την Πέμπτη (07-02-2019) κατά διαστήματα τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, καθώς και την ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα.

Β] Τους πολύ θυελλώδεις ανέμους ανατολικών διευθύνσεων, που η έντασή τους την Τρίτη (05-02-2019) θα φτάσει στα πελάγη τα 9 και πιθανώς στα νοτιανατολικά τα 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (06-02-2019).

Γ] Τις χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές:

1. Την Τρίτη (05-02-2019) τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς.

2. Την Τετάρτη (06-02-2019) στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά - ημιορεινά της Κεντρικής Στερεάς.