Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης για Μπακογιάννη, Σπανό, Κυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 11:29 Λαμία: Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης για Μπακογιάννη, Σπανό, Κυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Μείωση της φορολογίας στο 20%, των εισφορών σε 15% και ΦΠΑ στο 22 και το 11% σε μια διετία…

«Είμαστε εδώ, όμως πρωτίστως, σήμερα, για να στηρίξουμε εμφατικά, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, τον Φάνη Σπανό να εκλεγεί ο επόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος. Η Νέα Δημοκρατία τολμά την ανανέωση, την τολμά στην πράξη. Έχουμε εξαιρετικά στελέχη τα οποία έχουν αποδείξει τη δυνατότητά τους, τη δυναμική τους, από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη. Και, ναι, τα στηρίζουμε να κάνουν το επόμενο βήμα. Ακούσατε σήμερα έναν συγκροτημένο πολιτικό λόγο από έναν άνθρωπο που έχει άποψη για την Περιφέρεια και που είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα μπορέσει να συνεχίσει το εξαιρετικό έργο του Κώστα Μπακογιάννη και της ομάδας του. Φάνη σε στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις....»             

Από τη Λαμία ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή την στήριξη της υποψηφιότητας του Φάνη Σπανού για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λαμία:

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Λαμία

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα, Κώστα Μπακογιάννη, κύριοι συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο, αγαπητοί Πρόεδροι των Νομαρχιακών μας Οργανώσεων, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για αυτή την πάρα πολύ θερμή υποδοχή. Για αυτή την εντυπωσιακή συγκέντρωση. Πολλά χρόνια έχει να δει η Λαμία τέτοια συγκέντρωση. Στέλνετε και εσείς το μήνυμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή η οποία έρχεται. Θέλω να επιφυλάξετε ένα πολύ θερμό χειροκρότημα στον Κώστα Μπακογιάννη. Κώστα, έκανες ένα εξαιρετικό έργο στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, πήρες την απόφαση να διεκδικήσεις τον Δήμο της Αθήνας, σε στηρίζουμε και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οι δημότες της Αθήνας θα σε εκλέξουν τον επόμενο Δήμαρχο.

Είμαστε εδώ, όμως πρωτίστως, σήμερα, για να στηρίξουμε εμφατικά, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, τον Φάνη Σπανό να εκλεγεί ο επόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος. Η Νέα Δημοκρατία τολμά την ανανέωση, την τολμά στην πράξη. Έχουμε εξαιρετικά στελέχη τα οποία έχουν αποδείξει τη δυνατότητά τους, τη δυναμική τους, από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη. Και, ναι, τα στηρίζουμε να κάνουν το επόμενο βήμα. Ακούσατε σήμερα έναν συγκροτημένο πολιτικό λόγο από έναν άνθρωπο που έχει άποψη για την Περιφέρεια και που είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα μπορέσει να συνεχίσει το εξαιρετικό έργο του Κώστα Μπακογιάννη και της ομάδας του. Φάνη σε στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.              

Φίλες και φίλοι, με χαρά σάς συναντώ και πάλι στην Λαμία. Σε αυτήν την  δυναμική πρωτεύουσα της δεύτερης σε μέγεθος Περιφέρειας της χώρας. Σε αυτόν τον ιστορικό τόπο που βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας. Έρχομαι από την Μακρακώμη κι από το Καρπενήσι. Από την Ευρυτανία του Παύλου Μπακογιάννη, 30 χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του, δεν τον ξεχνάμε, όπως δεν ξεχνάμε και τα λόγια του. Έρχομαι εδώ για να βρεθώ κοντά σας, να πάρω λίγο από τον καθαρό αέρα της Στερεάς Ελλάδας, διότι στην Αθήνα η πολιτική ατμόσφαιρα  που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση πνίγει πια τους πάντες.

Μία κυβέρνηση μειοψηφίας δανείζεται βουλευτές κατά περίπτωση και νομοσχέδιο. Ψάχνει δανεικά και δεκανίκια για να περάσει μερικές ακόμη εβδομάδες στην εξουσία. Άλλοι είναι οι βουλευτές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Άλλοι είναι οι βουλευτές που κυρώνουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Και άλλοι είναι βουλευτές που ψηφίζουν τα νομοσχέδια. Τα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια γίνονται αντικείμενο συναλλαγής. Η συμπολίτευση έχει σηκώσει σημαία ευκαιρίας, κι αυτός είναι ο πιο ήπιος τρόπος για να περιγραφεί η κατάσταση. Θα μπορούσε να γίνει και λόγος για βουλευτές σε τιμές ευκαιρίες. Ποτέ άλλοτε η ελληνική πολιτική δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά.

Ο «αναντικατάστατος σύμμαχος» κ. Καμμένος -γιατί έτσι τον αποκαλούσε πριν λίγο καιρό ο κ.Τσίπρας- εκβιάζει πια δημόσια τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα οι απειλές του μη τυχόν και τον αφήσουν χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, βλέπετε ότι πιάνουν τόπο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μην χάσει τα προνόμια του Αρχηγού Κόμματος. Και αναρωτιέμαι, όπως είμαι σίγουρος και όλες και όλοι εσείς: Τι και γιατί φοβούνται τόσο πολύ; Πόσο αποτιμάται η σιωπή του κ. Καμμένου για τα ένοχα μυστικά που τον ενώνουν με τον Πρωθυπουργό; Όλα μπροστά μας είναι. Γιατί ο κ.Τσίπρας είναι ένας δημοσίως εκβιαζόμενος Πρωθυπουργός και όλοι ξέρουν ότι ένας εκβιαστής δεν σταματά ποτέ ό,τι κι αν πάρει. Όπως όλοι ξέρουν ότι ένας εκβιαζόμενος Πρωθυπουργός δεν μπορεί να υπηρετήσει το αξίωμά του και αποτελεί απειλή για τη χώρα. Όπως απειλή για την πολιτική τάξη είναι και όσα διαδραματίζονται στο Κοινοβούλιο.

Στη «μελαγχολική μας Δημοκρατία», ο Πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση-κουρελού. Μία κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει ότι σε μία Δημοκρατία κανένα κόμμα δεν μπορεί να γίνει καθεστώς. Και ότι οι εκλογές που έρχονται θα σαρώσουν τα πρόχειρα διαδικαστικά αναχώματα που πάνε να στήσουν. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι λαθρεπιβάτες ενός κυβερνητικού σχήματος που παραπαίει και είναι ήδη παρελθόν στη συνείδηση των Ελλήνων. Έχουν τελειώσει και το ξέρουν και οι ίδιοι.

Όμως οι συναλλαγές σε δημόσια θέα δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Στην Οικονομία, ο κατήφορος συνεχίζεται. Η Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά εκτός αγορών, παρά τους αντιπερισπασμούς της κυβέρνησης: Βγήκε η χώρα και δανείστηκε 2,5 δις και κάποιοι πανηγύριζαν, με επιτόκιο, όμως, 11 φορές μεγαλύτερο από εκείνο με το οποίο δανείζεται η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Κύπρος. Ενώ, την ίδια ώρα δεσμεύαν υποχρεωτικά τα αποθεματικά όλων των οργανισμών, των δήμων, των περιφερειών, των νοσοκομείων. Και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προειδοποιούσε ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση. Μιλούν σαν να είναι απαθείς θεατές της αποτυχίας τους. Εκεί μας έφτασαν αυτοί που υποσχέθηκαν να σκίσουν τα Μνημόνια. Και ύστερα μας φόρτωσαν με δύο ακόμη, και μάλιστα πολύ βαρύτερα. 29 νέοι φόροι, 17 περικοπές στις συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να βαραίνουν όλους τους Έλληνες. Σήμερα, οι μισοί πολίτες έχουν χρέη, που δεν μπορούν να ρυθμίσουν. Οι κατασχέσεις ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια. Οι τεράστιες εισφορές εξοντώνουν ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Το γνωρίζετε όλοι σας πολύ καλά, το ζείτε κάθε μέρα. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη είναι καθηλωμένη, δεν υπάρχει σήμερα καμία ρευστότητα για να χρηματοδοτηθούν νέα επιχειρηματικά σχέδια. Και για τις λιγοστές μεγάλες επενδύσεις, ούτε λόγος. Αυτές ασφυκτιούν στα δίχτυα της κυβερνητικής γραφειοκρατίας και ιδεοληψίας. Εκεί μας έφτασαν αυτοί που υποσχέθηκαν ότι τάχα θα αλλάξουν την Ελλάδα.

Όταν στη Βουλή παίζεται η «κωμωδία της Γκαζόζας», στην οικονομία παίζεται το δράμα των φόρων και η κοινωνία βιώνει τη δική της τραγωδία: Ένα ανίκανο Κράτος αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες, όπως αποδείχτηκε στο Μάτι και τη Μάνδρα. Είναι τραγωδίες που δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φορτώνει το Δημόσιο με κομματικούς πελάτες που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, όλοι εσείς πληρώνετε για τους κομματικούς στρατούς του ΣΥΡΙΖΑ και οι πολίτες δεν έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες: Τα νοσοκομεία και τα σχολεία παραπαίουν. Τα χωριά ερημώνουν. Το διαπίστωσα και στην Ευρυτανία. Και χωρίς δουλειά οι νέοι αναζητούν το μέλλον τους στο εξωτερικό. Εκεί μας έφτασαν αυτοί που υποσχέθηκαν τα πάντα για να τα κάνουν όλα χειρότερα.

Αυτοί που διαλαλούσαν το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, απεδείχθησαν μια κυνική ομάδα που κατέκτησε την εξουσία με ψέματα και προσπαθεί να τη διατηρήσει πάση θυσία ευτελίζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα όσα παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα. Δεν έχει υπάρξει Πρωθυπουργός που να προσβάλλει διαδηλωτές παραβιάζοντας ανοιχτά και δημόσια συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Ούτε έχει υπάρξει ποτέ βέβαια κυβερνητικό στέλεχος με το ήθος και το ύφος του κ. Πολάκη.

Φίλες και φίλοι,

Η κυβέρνηση έχει βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη εθνική περιπέτεια. Μιλώ βέβαια για την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία η οποία αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα στους γείτονες. Που προσφέρει στα Σκόπια τη δυνατότητα να τα μονοπωλήσει, ενώ η  ελληνική Μακεδονία -προσέξτε- αποκαλείται στη συμφωνία ξέρετε πως; Η «βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους». Αντιθέτως, για τον «μακεδονικό λαό» καθιερώνει επικράτεια και πολιτισμό. Έτσι, δυστυχώς, ανοίγουν οι πληγές του αλυτρωτισμού αλλά και τα πολλά προβλήματα, που έχουμε μπροστά μας: τα εμπορικά σήματα στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας-εκατοντάδες επιχειρήσεις σήμερα που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία στα προϊόντα τους, είναι απροστάτευτες. Τι θα γίνει με με τα σχολικά μας βιβλία; Είναι προφανές ότι η συμφωνία προσφέρει στην πράξη ταυτότητα και γλώσσα σε έναν λαό ο οποίος θα αποκαλείται -μόνο αυτός- «μακεδονικός». Και καθορίζει ένα Κράτος που θα κατοικείται -μόνο αυτό- από «Μακεδόνες». Ακόμη κι ο τυπικός όρος «Βόρεια Μακεδονία» θα εκπέσει, αφού πουθενά δεν υπάρχει αναφορά έστω σε «βορειομακεδονικό» λαό, έστω σε «βορειομακεδονική» γλώσσα και πολιτισμό. Ο κ. Τσίπρας είπε «ναι» εκεί που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είπαν «όχι». «Όχι» είπαν όλοι οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί. Αν θέλαμε αυτήν την συμφωνία θα την είχαμε στο Βουκουρέστι το 2008. Αλλά ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη είπαν «όχι» σε αυτή την συμφωνία γιατί αγωνίστηκαν να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα. Και αυτήν την εθνική γραμμή παραβίασε με μεγάλη άνεση ο κ. Τσίπρας. Και -δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα- παρέδωσε το ισχυρότερο διπλωματικό όπλο της χώρας, δηλαδή την έγκριση για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Δεν άκουσε τις φωνές από κάθε άκρη της χώρας στα μεγάλα συλλαλητήρια. Ούτε έδωσε σημασία στο 70% των Ελλήνων που διαφωνούν με αυτήν τη συμφωνία. Αντίθετα, ο κ.Τσίπρας επιμένει να προσβάλλει τους Έλληνες, προσβάλλει όλους εσάς, αποκαλώντας όσους διαφωνείτε με τη συμφωνία,  ακροδεξιούς, εθνικιστές. Ακόμη και ανόητους αποκάλεσε όλους όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία.  Δεν είναι, ξέρετε, μόνο ντροπή και αλαζονεία, είναι και ευθεία παραβίαση της βασικής αρχής που διέπει το δημοκρατικό δημόσιο διάλογο, το να σέβεσαι τον άλλο ακόμη κι αν διαφωνείς μαζί του.

Απέναντι σε όλα αυτά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε το καθήκον της. Στάθηκε στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και με στιβαρότητα. Ανέδειξε με επιχειρήματα τα ολέθρια λάθη της μυστικής διπλωματίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκάλυψε την υποκρισία του Πάνου Καμμένου, που έδωσε το στυλό στον συνεταίρο του για να υπογράψει τις Πρέσπες. Αυτή η συμφωνία ολοκληρώθηκε με την ανοχή και τη συνενοχή του, γιατί δεν έφυγε, βέβαια, τότε από την κυβέρνηση. Μίλησα στην Ευρώπη για τις εθνικές θέσεις. Και δεν δίστασα -δημόσια και κατ’ ιδίαν- να διαφωνήσω με ισχυρούς παράγοντες, όπως με την Καγκελάριο Μέρκελ γιατί αυτο επέβαλε το εθνικό συμφέρον. Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας για να πέσουν τα πολιτικά προσωπεία και να φανεί ποιος είναι ποιος και ποιες είναι οι προτεραιότητές του.

Το έχω πει ανοιχτά, το επαναλαμβάνω και εδώ από τη Λαμία: Για μένα το θέμα αυτό δεν κλείνει. Ασφαλώς υπάρχουν αρνητικά τετελεσμένα αλλά η εθνική προσπάθεια δεν σταματά. Θα αξιοποιήσω κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες των Πρεσπών. Και δεν απεμπολώ το δικαίωμα του «βέτο» σε κάθε κεφάλαιο που θα αφορά την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσέξτε, για να μπει μία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή για να ανοίξουν και στο τέλος για να κλείσουν. Αυτά τα 35 κεφάλαια πρέπει να ολοκληρωθούν για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Αυτά ούτε θα ανοίξουν ούτε θα κλείσουν ποτέ, εάν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι, μου άρεσε αυτό το οποίο είπε ο Φάνης για τον Μπίσμαρκ, το κυνήγι και τα προεκλογικά ψέματα. Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει και σήμερα να λέει ψέματα. Προσέξτε, ο κ. Τσίπρας είπε τόσα ψέματα όταν ήξερε ότι θα κέρδιζε την εξουσία, νομίζετε ότι δεν θα πει άλλα τόσα τώρα που ξέρει ότι θα τη χάσει; Μόνο ξέρετε, η πολιτική πραγματικότητα δεν φτιάχνεται με μουσαμάδες σαν αυτόν που παρουσίασε η κυβέρνηση στο ανύπαρκτο μετρό της Θεσσαλονίκης. Φαντάζομαι πόσους μουσαμάδες θα έστειναν εδώ, στη Στερεά Ελλάδα για να παρουσιάσουν έργα τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πια να κοροϊδέψει κανέναν. Η κυβέρνηση δεν πληρώνει τα χρέη του Δημοσίου, δεν επιστρέφει φόρους -το γνωρίζουν πολύ καλά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις-, παρακρατεί τις νέες συντάξεις και μειώνει δημόσιες επενδύσεις. Θα σταθώ λίγο σε αυτό γιατί έχει τη σημασία του. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το κύριο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει κάθε κυβέρνηση. Είναι παρεμβάσεις με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο. Δημιουργούν γρήγορα θέσεις απασχόλησης. Το Π.Δ.Ε. υποεκτελείται σήμερα από την Κυβέρνηση για να φτιάχνει ένα ψεύτικο υπερπλεόνασμα. Στραγγίζοντας για χρόνια με εισφορές, φόρους και αυξήσεις τιμών το εισόδημα. Για να δώσει μετά πενιχρά επιδόματα που δυστυχώς δεν φτάνουν για τίποτε.

Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρει μπροστά η οικονομία. Αυτό το γνωρίζετε καλά. Το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες ότι με αυτή την κυβέρνηση αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Μετά από τέσσερα χαμένα χρόνια το ξέρουν όλοι. Όμως στην Ελλάδα δεν αξίζει αυτός ο κατήφορος. Η χώρα ψάχνει το φως. Και οι πολίτες ξέρουν πια ότι μπροστά μας ανοίγεται ένας άλλος δρόμος.

Επιτρέψτε μου να κάνω μία παρένθεση σε αυτό το σημείο. Είναι πολύ επικίνδυνο να παρασυρθούμε όλοι από την τοξικότητα και την απαξίωση της πολιτικής που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες και τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι πολύ εύκολο για τους πολίτες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «όλοι το ίδιο είναι, όλοι βράζουν στο ίδιο ζουμί, όλοι είναι απαξιωμένοι, όλοι λένε ψέματα». Αυτήν την καχυποψία της κοινωνίας, φίλες και φίλοι, πρέπει να πολεμήσουμε. Θα το κάνουμε όλοι μαζί. Πρώτος εγώ, τα κορυφαία μας στελέχη, οι Νομαρχιακές μας Οργανώσεις θα μιλήσουμε για τον θετικό προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας. Θα πείσουμε και τον πιο καχύποπτο Έλληνα ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κάνει τη ζωή σας καλύτερη. Όχι μεγάλα λόγια, αφηρημένες μεταρρυθμίσεις, έννοιες που δεν τις καταλαβαίνει κανείς. Θέλω να κάνω τη ζωή σας καλύτερη και μπορούμε να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη. Πως θα το κάνουμε λοιπόν αυτό; Με πέντε απλές κουβέντες:

Δεσμευόμαστε ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τη φορολογία-τελεία και παύλα, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Με αυτή τη φορολογική πολιτική δεν πάμε πουθενά. 20% φόρο στις επιχειρήσεις εντός μία διετίας. Μείωση των εισφορών στο 15% από 20%. Τελική μείωση του Φ.Π.Α. εντός τετραετίας από 24% στο 22% κι από 13% στο 11%. Αλλά στην εστίαση μείωση αμέσως του Φ.Π.Α. στο 13% από το 24%. Και όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης -και είμαι σίγουρος ότι είναι πολλοί ανάμεσα μας- γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι αυτό. Το είχαμε κάνει, ξέρετε, μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα όταν ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικώ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Είχαμε πάρει την πρωτοβουλία να μειώσουμε το Φ.Π.Α. στην εστίαση, χωρίς τότε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Το κάναμε μόνοι μας. Το κάναμε μόνοι μας με ένα απλό επιχείρημα: όταν μειώσεις τη φορολογία στην εστιάση, θα βελτιωθεί και η φορολογική συμμόρφωση. Θα κόβονται περισσότερες αποδείξεις για να πούμε πολύ απλά τι συμβαίνει στην αγορά. Η τρόικα δεν το πολυπίστευε. Όταν, όμως, κάναμε τον τελικό απολογισμό, όταν κάναμε το ταμείο διαπιστώσαμε ότι εμείς είχαμε δίκιο. Οι πολιτικές μείωσης των φόρων δουλεύουν πολύ απλά διότι κανείς σήμερα δεν έχει πραγματικό κίνητρο να δηλώσει το πραγματικό του εισόδημα. Εμείς είμαστε ένα φιλελεύθερο Κόμμα. Ένα Κόμμα που πιστεύει στην ατομική πρωτοβουλία. Θέλω ο κόπος και η προσπάθεια του καθενός από εσάς να επιβραβεύεται. Δεν θέλω να έχετε την αίσθηση ότι αν η επιχείρηση παράγει παραπάνω κέρδος, αν ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι επιτυχημένος, και μπορεί να κερδίζει περισσότερα εισοδήματα, ότι θα έρθει το κράτος να τον τιμωρήσει υποκλέπτοντας του στην ουσία το μεγάλο ποσοστό του εισοδήματος του. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Όπως πρέπει να αλλάξει και η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία. Γι αυτό και δεσμευόμαστε για μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια κατά 30% μέσα σε 24 μήνες.

Θέλουμε να βοηθήσουμε στη ρύθμιση των δανείων με ένα σύστημα πολλών δόσεων -120 δόσεις- όπου το μισό κεφάλαιο δεν θα τοκίζεται. Θέλουμε και ξέρουμε πως να δημιουργήσουμε νέες δουλειές. Ξέρουμε τι χρειάζεται για να μπορούμε να φέρουμε στη χώρα μας νέες επενδύσεις.

Βέβαια, επειδή μιλάω σε μία περιοχή η οποια σε μεγάλο βαθμό έχει ισχυρό πρωτογενή τομέα, θέλω νας σας πω ότι ξέρουμε πως να ξανακάνουμε τους αγρότες μας περήφανους και αξιοπρεπείς. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα  συνεργατικά σχήματα. Θα αλλάξουμε τον απαρχαιωμένο Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε η σοδειά να ασφαλίζεται για τους πραγματικούς κινδύνους, αυτούς που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Τα ασφάλιστρα να είναι πιο ορθολογικά. Θα μπορούν και αυτά να επιδοτούνται κι από κοινοτικούς πόρους. Με αποζημιώσεις στην ώρα τους. Ίδρυση Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, λειτουργία του Μητρώου Αγροτών και ρύθμιση των χρήσεων γης. Και, βέβαια, έμφαση στο κόστος παραγωγής, αλλά και στις συνέργειες με άλλους κλάδους–κυρίως τον Τουρισμό. Θέλω να συγχαρώ την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος, τον Κώστα, τον Φάνη, για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους να παρουσιάσουν τα προϊόντα της γής σας στο εξωτερικό. Να τους δώσουν ταμπέλα και ταυτότητα προέλευσης. Πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα, φίλες και φίλοι, και την ποιότητα τη διαθέτουμε. Αν καταφέρουμε να χτίσουμε οικονομίες κλίμακος και να πουλήσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα προϊόντα μας στο εξωτερικό, θα τονώσουμε πραγματικά το διαθέσιμο εισόδημα των αγροτών.

Και, βέβαια, θέλουμε και πρωτοπόρους στην παραγωγή τους κτηνοτρόφους μας. Έχω μιλήσει για «7 Σημεία» που έχουμε επεξεργαστεί για την ανάπτυξη του σοβαρού αυτού κεφαλαίου της οικονομίας μας. Θα τα πω με λίγα λόγια: Παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος και ζωικού κεφαλαίου τέλος! Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα με τις τιμές του γάλακτος. Νέα αρχή με αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρημάτων για εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων. Και βάρος στην πιστοποίηση των μοναδικών προϊόντων μας και παρατηρητήριο τιμών. Όλα αυτά, εναρμονισμένα με κάτι το οποίο αποτελεί προσωπικό στοίχημα για εμένα: μία ειδική πολιτική για τους oρεινούς όγκους. Ξέρετε ότι αγαπώ πολύ τα βουνά της Κρήτης. Αγαπώ, όμως, εξίσου τα δικά σας βουνά, τα βουνά της Στερεάς: τον Παρνασσό, τη Γκιώνα, το Βελούχι, το οποίο είχα τη χαρά να επισκεφτώ για λίγες ώρες σήμερα. Είναι μία περιουσία πραγματικά ανεκτίμητη. Τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, δεν είναι μόνο οι πανέμορφες παραλίες, αγαπητέ Σίμο, της Βόρειας Εύβοιας. Είναι και τα βουνά μας, είναι και οι ορεινοί όγκοι. Και αυτούς πρέπει να αξιοποιήσουμε. Όχι μόνο για εσωτερικό τουρισμό αλλά για τουρισμό από το εξωτερικό.

Η δική μας αντίληψη για την οικονομία δεν θα στηρίζεται, όπως τώρα, στο πως θα συρρικνώνεται ο εθνικός πλούτος ώστε ένα ελάχιστο μέρος του να μοιράζεται ως εποχικό επίδομα στους εξαρτημένους πελάτες του κράτους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλω πολίτες-πελάτες, εξαρτημένους από ένα επίδομα, από ένα δώρο το οποίο θα δοθεί στο τέλος κάθε χρόνου. Όχι στα επιδόματα, ναι στις ευκαιρίες. Ευκαιρίες στα νέα παιδιά να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Να μεγαλώσουμε το εθνικό εισόδημα ώστε να ωφεληθούν κυρίως οι ασθενέστεροι.

Θέλω να σταθώ λίγο σε αυτό, το θεωρώ πολύ σημαντικό. Θέλω να αποτελέσει την κορωνίδα του πολιτικού μας λόγου, γιατί είναι κάτι το οποίο το πιστεύω βαθιά. Η Νέα Δημοκρατία είναι πρωτίστως κόμμα λαϊκό, είναι κόμμα των πολλών, είναι το Κόμμα το οποίο με την πολιτική του στέκεται πιο κοντά στους ασθενέστερους. Γι’ αυτό και μας ενδιαφέρει πως θα συνδέσουμε τους χαμηλότερους μισθούς με το ΑΕΠ. Οι χαμηλότεροι μισθοί πρέπει να αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι αυξάνεται η οικονομία μας.

Ξέρουμε δίπλα σε ποιους πρέπει να σταθούμε και ξέρουμε πως θα το κάνουμε.  Δίπλα στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στην επιχειρηματικότητα και στις αποκρατικοποιήσεις -ναι αυτά αποτελούν την κορωνίδα του οικονομικού μας προγράμματος- βάζουμε την προστασία των πιο αδύναμων: Εγγυημένο Εισόδημα σε 800.000 συμπολίτες μας. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί στην οικογένεια. Ελεύθερη πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς σε όλα τα Ελληνόπουλα. Δεν θέλω να υπάρχει Ελληνόπουλο σήμερα το οποίο να μην έχει πρόσβαση σε παιδικό σταθμό. Και, τέλος, μία πολιτική που αποτελεί ένα δικό μου προσωπικό στοίχημα για να αντιστρέψουμε τις τραγικές συνέπειες συρρίκνωσης του πληθυσμού μας που τόσο τις βιώνει πρωτίστως η ελληνική Περιφέρεια. 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στη χώρα μας. Και αν τα χρήματα αυτά πιάνουν μία φορά τόπο στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, τη Λαμία, τη Χαλκίδα, σκεφτείτε πόσο τόπο πιάνουν τα λεφτά αυτά σε ένα μικρό ορεινό χωριό των Αγράφων. Πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να στηρίξουμε τα χωριά μας, να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, τα παιδιά να γεννιούνται και να μένουν τελικά στον τόπο τους.

Φίλες και φίλοι,

Όπως θα καταλάβατε, οι αναφορές μου αυτές δεν είναι τυχαίες. Ξέρω καλά ότι στην Περιφέρειά σας το ποσοστό της ανεργίας φτάνει το 20%, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνεται ένα χωριό 2.000 ατόμων λόγω της υπογεννητικότητας. Το υφιστάμενο σήμερα Τ.Ε.Ι τεμαχίζεται για να ενσωματωθεί σε τρία ιδρύματα όμορων περιφερειών. Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας υποβαθμίζεται. Η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει να αιμορραγεί, ενώ ακόμη και η Πανελλήνια Έκθεση της Λαμίας αμφισβητείται. Με άλλα λόγια, και η δική σας περιοχή ξέρει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια Στερεάς, οι τοπικές δυνάμεις και το φιλότιμό σας πέτυχαν πολλά, τα τελευταία χρόνια: Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις-ανάμεσά τους και η Λαμία, πάρα πολύ σημαντική κατάκτηση. Το έργο που δρομολογείται από την περιφέρεια για την απορρύπανση του Ασωπού και την οργάνωση της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής. Δεν είναι ουσιαστική βιομηχανική περιοχή, είναι μία άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι. Ο άξονας Λαμίας-Καρπενησίου για τον οποίο έχω δεσμευθεί προσωπικά ότι θα ολοκληρωθεί, είναι η παρακαταθήκη του Παύλου Μπακογιάννη, είναι ένα έργο το οποίο οραματίστηκε πριν από 30 χρόνια. Και ελπίζω να έχω τη δυνατότητα με τη δική σας εμπιστοσύνη, μαζί με την περιφέρεια, να μπορέσω επιτέλους να το ολοκληρώσω. Αυτά είναι έργα εμβληματικά. Όπως και πολλά μικρότερα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο Φάνης και τα οποία εξελίσσονται σε Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Εύβοια και Ευρυτανία. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που απλώνονται παντού: από την παραγωγή και την απασχόληση μέχρι τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την κοινωνική συνοχή. Είναι η παρακαταθήκη ενός πετυχημένου Περιφερειάρχη. Κώστα Μπακογιάννη σε ευχαριστούμε για ό,τι έχει κάνει για την Περιφέρεια Στερεάς  αλλά είναι και η σκυτάλη που πρέπει να αναλάβει ο Φάνης Σπανός.

Φάνη, και πάλι σου εύχομαι καλή δύναμη! Είμαστε μαζί σου. Το αξίζεις. Είσαι ένας νέος άνθρωπος, είμαι σίγουρος για την επιτυχία σου. Έχεις το σχέδιο, έχεις τη γνώση, έχεις τη δύναμη να συνεχίσεις το δημιουργικό έργο της ομάδος του Κώστα Μπακογιάννη, για μια βιώσιμη ανάπτυξη, για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Εξάλλου είσαι ένας άνθρωπος που γνωρίζεις πως λειτουργεί το επιχειρείν, για τη στήριξη των των αγροτών, επιμένω πολύ σε αυτό, τη στήριξη της νέας γενιάς. Είμαστε μαζί σου και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα γιορτάσουμε μαζί σου μια μεγάλη εκλογική επιτυχία.

Φίλες και φίλοι,

Σε 112 μέρες από σήμερα έχουμε εκλογές. Στις 26 Μαΐου έχουμε σίγουρα ευρωεκλογές, έχουμε σίγουρα δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Πιστεύω ότι θα έχουμε και εθνικές εκλογές και όλη η Ελλάδα πρέπει να γίνει γαλάζια! Από κάθε κάλπη, όπου κι αν στηθεί, ένα είναι το μήνυμα: Φύγετε! Οι Έλληνες θέλουμε, επιτέλους, να πάμε μπροστά. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί σε όλες τις κάλπες. Μπορούμε! Αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε να το πετύχουμε. Η Νέα Δημοκρατία, σήμερα, είναι ενωμένη όσο ποτέ. Είναι έτοιμη να ξαναβάλει μπροστά τη χώρα. Έχουμε σχέδιο, έχουμε τα στελέχη, έχουμε όρεξη για δουλειά. Έχουμε, επίσης, οδηγό μας τα λάθη από τα οποία έχουμε διδαχθεί. Γιατί, όπως έχω ξαναπεί, αυτό που θέλουμε δεν είναι να γυρίσει η χώρα στο χθες -έστω και αν το σήμερα αποδείχθηκε πολύ χειρότερο. Θέλουμε ένα αύριο που να ξεπερνά θετικά το παρελθόν και το παρόν. Θέλουμε να ελευθερώσουμε το μέλλον της χώρας. Ένα μέλλον στο οποίο  όλοι έχουν θέση. Σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια -θέλω να σας το ξαναπώ, εδώ στη Λαμία, το πιστεύω βαθιά- δεν περισσεύει κανείς. Είμαστε λίγοι οι Έλληνες για να είμαστε διχασμένοι. Χάθηκε πολύς χρόνος για να αργήσουμε κι άλλο. Η Ελλάδα πήγε πολύ πίσω για να μένει ακίνητη. Οι παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν πια ξεθωριάσει. Και τα διλήμματα είναι πια ξεκάθαρα. Εμείς λέμε την αλήθεια απέναντι στο ψέμα. Λέμε «ναι» στην πρόοδο απέναντι στην καθήλωση. Και θα ξαναφέρουμε, και επιμένω πολύ σε αυτό, είναι χρέος μου, υποχρέωσή μου, την ενότητα και την αλληλεγγύη απέναντι στο διχασμό.

Απευθυνόμαστε σε όλες και σε όλους:

- Σε πολίτες που έχουν προδοθεί από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Που έπαθαν και έμαθαν.

- Απευθυνόμαστε και απευθύνομαι προσωπικά σε παλιούς φίλους, αγωνιστές της Παράταξης, που μας εγκατέλειψαν στην πορεία για διάφορους λόγους. Τους θέλουμε ξανά κοντά μας. Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι σας, τώρα σας χρειαζόμαστε, επιστρέψτε στη Νέα Δημοκρατία. 

-Απευθύνομαι σε όσους απέχουν και είναι ώρα να γυρίσουν στις κάλπες. Ειδικά στη νέα γενιά που σκέφτεται την αποχή με μεγάλη ευκολία. Δεν πρέπει να αφήνουμε άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις που αφορούν το δικό μας μέλλον.

- Απευθύνομαι και σε ψηφοφόρους άλλων Κομμάτων. Η Παράταξή μας θα γίνει το μεγάλο προοδευτικό δημοκρατικό ρεύμα με στόχο την ευημερία για όλους!  

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα τους απογοητεύσει. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα σας απογοητεύσει. Σε λίγο θα γίνει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με σταθερή πυξίδα την Ευρώπη. Με την ανάπτυξη στο τιμόνι της. Με την ασφάλεια στις θάλασσες της. Αυτό είναι το ταξίδι που σχεδιάζουμε. Ξέρω πώς θα το κάνουμε μαζί. Σας θέλω κοντά μου. Σας ευχαριστώ και πάλι  για την υποδοχή σας, σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας, για το χειροκρότημα σας. Για τον αγώνα σας να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία, την κυρίαρχη, την μεγάλη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά, γιατί αξίζουμε καλύτερα, μπορούμε καλύτερα. Να είστε καλά σας ευχαριστώ πολύ για τη δύναμή σας, για το χειροκρότημά σας. Καλή χρονιά, καλή δύναμη και καλό αγώνα. Να είστε καλά.