Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θανάσης Γιαννόπουλος: «Ο καρκίνος νικιέται» μόνο με θέληση και ψυχική δύναμη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 16:46 Θανάσης Γιαννόπουλος: «Ο καρκίνος νικιέται» μόνο με θέληση και ψυχική δύναμη

Μήνυμα του Θανάση Γιαννόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Η 4η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.  Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι ασθένεια απειλητική για την ζωή μας. Όλοι απευχόμαστε να μας συμβεί. Η αντιμετώπιση του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι ένας ισχυρός αντίπαλος. Χτυπά την πόρτα μας απρόσκλητα και δεν κάνει διάκριση σε μόρφωση, σε κοινωνική τάξη, σε οικονομική επιφάνεια, σε οικογενειακή κατάσταση, ακόμα και σε ηλικία.

Χρειάζεται δύναμη, θετική σκέψη και κουράγιο για να χειραγωγήσεις τα συναισθήματα που προκαλεί: τον φόβο, την αγωνία, την στενοχώρια, τον θυμό, το άγχος, κ.α.

Η πρόληψη αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα θωράκισης του ανθρώπου απέναντι στην ασθένεια. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τόσο από τους πολίτες όσο και από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επιστήμη με ισχυρό σύμμαχο την ανθρώπινη πίστη και μαχητικότητα μπορούν να σηκώσουν τείχη απέναντι στην επιθετικότητα της ασθένειας.

O καρκίνος είναι αντίπαλος αλλά και δάσκαλος ζωής.

Πρέπει να έχουμε την επίγνωση ότι η ζωή είναι σύντομη και αξίζει να τη ΖΟΥΜΕ με όλη μας την δύναμη. Να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Να ευγνωμονούμε για τα καλά που έχουν συμβεί μέχρι τώρα στη ζωή μας, για ότι έχουμε, για ότι κατακτήσαμε, για ότι μας χαρίστηκε, για ότι κερδίσαμε, για τις εμπειρίες που έχουμε αξιωθεί να ζήσουμε.

Μόνο με θέληση και ψυχική δύναμη «ο καρκίνος νικιέται».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Λ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ