Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο τα κρούσματα Η1Ν1 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 09:50 Δύο τα κρούσματα Η1Ν1 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας

Σε έξαρση η δραστηριότητα της γρίπης τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Το αντιγριπικό εμβόλιο ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης επιμένουν οι γιατροί…

Στη ΜΕθ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, εξακολουθούν και νοσηλεύονται δύο (2) άτομα με επιβεβαιωμένο τον ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα τον υπότυπο Η1Ν1 που φαίνεται ότι κυριαρχεί φέτος έναντι του Η3Ν2.

Πρόκειται για μία γυναίκα από τη Λαμία και έναν αλλοδαπό άνδρα ηλικίας 51 ετών που εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από την προηγούμενη εβδομάδα με το ρεπορτάζ να θέλει να έχουν ξεφύγει τον κίνδυνο.

Ήδη έχουν γίνει γνωστά μέσα στο έτος άλλα τρία σοβαρά περιστατικά με γρίπη που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας και αντιμετωπίσθηκαν με επιτυχία.  

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό που η καταγραφή αυτών των περιστατικών έγινε μέσα σε μια περίοδο που ο ιός παρουσιάζει έξαρση με τους θανάτους να εκτοξεύονται στους 37 (18 την προηγούμενη εβδομάδα) σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή που έγινε στις 3/2/19 και στους 38 με τον επιβεβαιωμένο θάνατο αυτή την εβδομάδα της 5χρονης στην Κρήτη (για το θάνατο του μόλις ενός έτους βρέφους, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει επιβεβαιώσει αν είχε προσβληθεί από Η1Ν1).

Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία την 5η εβδομάδα του 2019 (28 Ιανουαρίου – 03 Φεβρουαρίου 2019) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 323 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.

Τα 156 (48,3%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 154 (98,7%) ήταν τύπου Α και μόλις τα 2 (1,3%) ήταν τύπου Β. Τα 128 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 20 (15,6%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 108 (84,4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm.

Έτσι από την αρχή της επιτήρησης του ιού τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν καταγραφεί 173 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 165 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ..

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η γρίπη πάντα μέσα στο Φεβρουάριο βρίσκεται σε έξαρση με το «pic» να σημειώνεται συνήθως στο τέλος του μήνα. Φέτος όμως τα περιστατικά άρχισαν να αυξάνονται αρκετά νωρίς και λίγο πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων πιθανότατα λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μένει να παρακολουθήσουμε την πορεία της τρέχουσας εβδομάδας και της επόμενης για να διαπιστώσουμε αν το «pic» φέτος ήταν αυτό της 5ης εβδομάδας. Ενθαρρυντικό είναι πάντως ότι αυξήθηκαν οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ο πιο σημαντικός τρόπος πρόληψης από τον ιό.