Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθιώτιδα: Χιόνια μέχρι τη θάλασσα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 09:00 Φθιώτιδα: Χιόνια μέχρι τη θάλασσα

Νεότερη ενημέρωση για το κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει την Κεντρική Ελλάδα το βράδυ της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου. Ασθενής χιονόπτωση και στη Λαμία λένε οι μετεωρολόγοι.

Σημαντική ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει τη χώρα μας κυρίως το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη (13-14/2) με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς (βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική) και τους θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη που την Τετάρτη θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, για την περιοχή της Φθιώτιδας, περιμένουμε δύο κύματα χιονοπτώσεων:

α) Το πρώτο κύμα θα αφορά το απόγευμα-βράδυ της Τρίτης με τα χιόνια να κατεβαίνουν περίπου ως τα 400-500μ.

β) Το δεύτερο κύμα, που θα είναι και το πιο αξιόλογο, θα "χτυπήσει" την Τετάρτη με περισσότερο ευνοημένα τα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού, όπου εκεί θα χιονίσει και στα πεδινά.

Στην κάτω φωτογραφία βλέπουμε τη θέση του "χαμηλού" την Τετάρτη, που δίνει χιόνια το βράδυ της Τετάρτης και στη Λαμία, ωστόσο θα είναι ασθενής η χιονόπτωση "χωρίς όρεξη" - όπως λέμε - να το στρώσει.

Πιο αναλυτικά:

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Την Δευτέρα προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και αργά το βράδυ θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-17 βαθμούς.

Την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις που αργότερα θα πυκνώσουν και από τις μεσημεριανές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Το βράδυ τα χιόνια θα κατέβουν περίπου μέχρι τα 400-500μ. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 6-12 βαθμούς.

Την Τετάρτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα πεδινά της Ανατολικής και Νότιας Φθιώτιδας και πιθανότατα πρόσκαιρα και στη Λαμία. Οι σημαντικότερες χιονοπτώσεις στα πεδινά αναμένεται να σημειωθούν στην περιοχή του Μαρτίνου. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς.

Γενική πρόγνωση

Την Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα και δυτική-κεντρική Μακεδονία. Το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν τις βραδινές ώρες και στη Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4-6 ενισχυόμενοι βαθμιαία στα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Τρίτη προβλέπονται τοπικές βροχές, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τη νύχτα θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Την Τετάρτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, στην ορεινή Κρήτη καθώς και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς. Οι άνεμοι στο ΝΑ Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα βοριάδες 6-8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.