Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθιώτιδα: Ο Ιατρικός Σύλλογος συμβουλεύει για τη γρίπη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 08:14 Φθιώτιδα: Ο Ιατρικός Σύλλογος συμβουλεύει για τη γρίπη

Ανακοίνωση - ενημέρωση για την εποχική γρίπη, κοινοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας, συμβουλεύοντας μεταξύ άλλων όσους συμπολίτες μας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, έστω και τώρα να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

ΓΕΝΙΚΑ

Η Γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στον ιό της γρίπης, ο οποίος κάθε χρόνο μπορεί να υφίσταται  μεταλλάξεις σε διαφορετικούς υπο ορότυπους.   

Μπορεί να προκαλέσει μία ήπια έως και σοβαρή νόσο, σπανίως, σε παιδιά και σε ενήλικες με συνοδά προβλήματα υγεία, να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο συνέπεια επιπλοκών που δύναται να προκύψουν.

Διαχρονικά, αύξηση των κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα παρατηρούμε κατά τν Ιανουάριο με κορύφωση του μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα  συμπτώματα της γρίπης από τον ιό Η1Ν1 μπορεί να περιλαμβάνουν:

Υψηλό και παρατεταγμένο πυρετό, έντονο βήχα, δύσπνοια, μυαλγίες και πόνους στις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, έντονο αίσθημα κόπωσης, εμετούς, καταρροή κ.ά.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ

Η μετάδοση του ιού γίνεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω των σταγονιδίων που ο ασθενής ή ο φορέας του ιού ελευθερώνει στο περιβάλλον με τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Ο ιός όμως μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα από την επαφή των χεριών μας με αντικείμενα, όπως πόμολα, στυλό, τηλέφωνα στα οποία έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με το ιό από κάποιον ασθενή. Ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει εκτός του οργανισμού έως και 8 ώρες.

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

1) Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών .

2. Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας.

4. Άτομα και εργαζόμενοι σε χώρους που καθημερινά έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

5. Ενήλικες ανεξαρτήτου ηλικίας που πάσχουν από συνοδά χρόνια νοσήματα, όπως:

- Άσθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες

- Καρδιολογικά προβλήματα

- Σακχαρώδη διαβήτη

- Χρόνια νεφροπάθεια

- Παχυσαρκία

- Αιματολογικά προβλήματα( όπως Δρεπανοκυτταρική αναιμία)

- Σοβαρά νευρολογικά προβλήματα

- Μεταμοσχευμένοι

- Ανοσοκατεσταλμένοι

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Αυτός πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη του επιδημικού κύματος της  γρίπης και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο. Το εμβόλιο προσφέρει ανοσία σε 10-15 ημέρες. Αρκεί μία δόση.

Όμως πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιασθεί και ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες υψηλού κινδύνου, συστήνουμε έστω και τώρα να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Επίσης δίνουμε μεγάλη σημασία και είμαστε σχολαστικοί στην τήρηση των κανόνων της Υγιεινής. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε σε μαντίλι, αποφεύγουμε όσο γίνεται τους κλειστούς χώρους.

Αν νοσήσουμε από γρίπη παραμένουμε σπίτι και αποφεύγουμε την επαφή με άλλους συνανθρώπους μας και κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, τουλάχιστον για 7 ημέρες και σίγουρα για δύο 24ωρα μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Σε κάθε περίπτωση  όταν εμφανίσουμε συμπτώματα γρίπης επικοινωνούμε με τον ιατρό που μας παρακολουθεί για οδηγίες και δεν λαμβάνουμε από μόνοι μας φάρμακα ή αντιβιοτικά, πλην κάποιου απλού αναλγητικού.