«Τέλος στη "βιομηχανία" των ποινικών διώξεων κατά δημοσιογράφων» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 08:22 «Τέλος στη "βιομηχανία" των ποινικών διώξεων κατά δημοσιογράφων» (ΒΙΝΤΕΟ)

Εισήγηση του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενεργοποίηση του αυτοφώρου με σύννομο και ορθολογικό τρόπο και όχι για εκφοβισμό....

Στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βρίσκεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και ο τερματισμός του καθεστώτος τρομοκρατίας κατά των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, με την απειλή του αυτοφώρου για τα αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Δικηγόρος Γιάννης Σαρακιώτης, ο οποίος χαρακτήρισε «βιομηχανία» της ποινικές διώξεις κατά δημοσιογράφων που είχαν στόχο προφανώς να τρομάξουν τους «εκπροσώπους του τύπου».

«Χωρίς αμφιβολία, ο σεβασμός στην ελευθερία του Τύπου αποτελεί όρο δημοκρατίας, καθώς δεν παρεμποδίζεται ο έλεγχος της εξουσίας και ο πολίτης αποκτά πρόσβαση στην πολυδιάστατη ενημέρωση. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία στο αυτόφωρο θα ενεργοποιείται με σύννομο και ορθολογικό τρόπο, χωρίς να αισθάνεται ουδείς απειλούμενος ή υπό πάσης προέλευσης ασφυκτική πίεση. Εδώ και χρόνια δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν οδηγηθεί στα κρατητήρια με βάση την προϊσχύουσα διάταξη για τα αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ σε πολλές από τις περιπτώσεις η μήνυση συνοδευόταν και από αγωγή αποζημίωσης. Και μόνο η απειλή να υποβληθεί ο δημοσιογράφος σε μια τέτοια ταλαιπωρία λειτουργούσε συχνά ανασταλτικά και έτσι, με άλλα λόγια, ο ''εκφοβισμός έπιανε''. Το ως άνω καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς θυμίζει άλλες εποχές και προσβάλλει το δημοκρατικό πολιτισμό μας. Πρόκειται, λοιπόν, για μια αναγκαία τροποποίηση», αναφέρει στην εισήγησή του ο κ. Σαρακιώτης.

Στη συνέχεια, ο Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αλλαγέςπου φέρνει το Σ/Ν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Κατοχυρώνεται ρητά το τεκμήριο της αθωότητας εντός του κώδικα ποινικής δικονομίας, ενώ προβλέπεται και το δικαίωμα του υπόπτου ή κατηγορουμένου να ζητά αποζημίωση προς αποκατάσταση της βλάβης, η οποία προέκυψε από ενδεχόμενη καταπάτηση αυτού. Επιπλέον, με το άρθρο 8, ο κατηγορούμενος αποδεσμεύεται ρητά από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων για τα πραγματικά περιστατικά που επικαλείται υπέρ του, με οποιαδήποτε αμφιβολία περί της ενοχής να είναι προς όφελός του. Το βάρος της απόδειξης μεταφέρεται στους δικαστές. Παράλληλα, κατοχυρώνεται το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης και διασφαλίζεται ότι η άσκησή του δε δύναται να αξιοποιηθεί εις βάρος των υπόπτων ή των κατηγορουμένων».

Περαιτέρω, ο κ. Σαρακιώτης είχε την ευκαιρία να θίξει και την κοινωνική διάσταση του νομοσχεδίου καθώς, όπως τόνισε:

«Βελτιώνονται διατάξεις σχετικά με την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για παροχή νομικής βοήθειας και στους αιτούντες συναινετικό διαζύγιο ενώπιον συμβολαιογράφου».

Τέλος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στις διατάξεις για το σωφρονιστικό σύστημα:

«Θεσμοθετείται η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης έναντι κινδύνου ατυχήματος στους καταδικασθέντες που παρέχουν κοινωφελή εργασία ως μέτρο έκτισης της ποινής. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινωνικό κράτος «επεκτείνεται» εντός των φυλακών. Ο θεσμός των αγροτικών φυλακών ενισχύεται και επιτέλους δίνεται το δικαίωμα στο σωφρονισμό, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές, που το σύστημα απονομής δικαιοσύνης λειτουργεί τιμωρητικά και με παρωπίδες έναντι των συνανθρώπων μας οι οποίοι είναι έγκλειστοι στις φυλακές της χώρας».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, όλη την εισήγηση του κ. Σαρακιώτη:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com