Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χιόνη» ήταν και πέρασε – Έμειναν οι θυελλώδεις άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 09:45 «Χιόνη» ήταν και πέρασε – Έμειναν οι θυελλώδεις άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες

Πρόσκαιρη ύφεση και νέο βαρομετρικό χαμηλό από το βράδυ της Παρασκευής.

Με πολύ λιγότερα χιόνια από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί πέρασε από την Κεντρική Ελλάδα και τη Φθιώτιδα το βαρομετρικό χαμηλό «Χιόνη».

Συνεχίζει ωστόσο να επηρεάζει τη νότια χώρα με ισχυρές βροχοπτώσεις στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Επίσης δεν έλειψαν οι πολύ ισχυροί άνεμοι στα ηπειρωτικά που έφταναν σε θυελλώδεις στα πελάγη δημιουργώντας προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων. Μάλιστα οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αναμένεται να συνεχίσουν έως το απόγευμα της Πέμπτης 14/02, ενώ στη συνέχεια θα εξασθενήσουν σταδιακά κατά  1 έως 2 μποφόρ. Για αυτό καλό θα είναι όσοι έχουν σκοπό να ταξιδέψουν να ενημερώνονται από τα κατά τόπους Λιμεναρχεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Σε τοπικό επίπεδο το περισσότερο χιόνι έπεσε κατά μήκος του ορεινού όγκου της Οίτης και σε υψόμετρο έως τα 500 μέτρα. Μέχρι τις 12 το βράδυ αρκετό χιόνι έπεσε στις εθνικές οδού Θερμοπυλών – Ιτέας και Λαμίας – Καρδίτσας στο «16» χωρίς όμως προβλήματα.

Σύμφωνα και με τα νεότερα στοιχεία η Πέμπτη θα έχει αρκετό ήλιο αλλά… με δόντια. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 6ο στη Λαμία, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Μικρή άνοδο περιμένουμε την Παρασκευή όμως η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη, καθώς από το βράδυ της ίδιας μέρας ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει την Ανατολική Στερεά με ασθενείς χιονοπτώσεις και χιονόνερο.

Η γενική πρόβλεψη από την ΕΜΥ:

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες και σε περιοχές της ανατολικής Στέρεας και της Ευβοίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Μέχρι το μεσημέρι από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6-8 μποφόρ και στα ανατολικά και νοτιά 9-10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος. Από τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν πάλι νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά 7-8 και πρόσκαιρα στο Θρακικό τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα βόρεια γενικά αίθριος. Στα νοτιά τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές και λίγα χιονιά στα ορεινά ηπειρωτικά, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ και στο Ιόνιο 8-9 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα ανατολικά καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 8-9 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα νοτιά καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Λίγα χιονιά στα βόρεια. Βαθμιαία τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 9-10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοανατολικοί 6-8 μποφόρ, στα ανατολικά 9-10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος. Από τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν και πάλι νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοδυτικοί 5-6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κέλσιου.