Στη Βουλή το θέμα του Δάκου στη Φθιώτιδα από τον Σταϊκούρα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 18:53 Στη Βουλή το θέμα του Δάκου στη Φθιώτιδα από τον Σταϊκούρα

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του δάκου στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος του δάκου στην Π.Ε. Φθιώτιδας.

Για ακόμα μία χρονιά παρατηρήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, καρπόπτωση από τα ελαιόδενδρα, λόγω εμφάνισης του προβλήματος του δάκου, με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο της παραγωγής στην Π.Ε. Φθιώτιδας να καταστραφεί.

Σημειωτέον πως μέρος των κρατικών κονδυλίων για την υλοποίηση δράσεων δακοκτονίας εξασφαλίζεται από εισφορά ελαιολάδου 2% ανά ελαιοπαραγωγό, η οποία παρακρατείται από τα κατά τόπους ελαιοτριβεία, καθώς επίσης και από εισφορά στις πωλούμενες ελιές από τους παραγωγούς, σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Επιπλέον, οι παραγωγοί, με τις υποδείξεις γεωπόνων, προέβησαν σε ψεκασμούς κάλυψης, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.

Τέλος, αγροτικοί συνεταιρισμοί και παραγωγοί υποστηρίζουν πως το νομικό πλαίσιο σχετικά με την καταπολέμηση του φαινομένου του δάκου είναι αναχρονιστικό και χρήζει μεταρρύθμισης, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δίνει περισσότερους βαθμούς ευελιξίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΑΤ ώστε τουλάχιστον την εφετινή χρονιά το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί επαρκώς και να διαφυλαχθεί το προϊόν και η παραγωγή της ελιάς και του ελαιολάδου;

2. Εξετάζεται από το αρμόδιο Υπουργείο η δυνατότητα μεταρρύθμισης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου ώστε να δίνεται περισσότερη ευελιξία στην τοπική αυτοδιοίκηση και να αποφεύγονται χρονοβόρες διαδικασίες;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Σταϊκούρας
 
Αθήνα, 27.02.2019
Προσαρμοσμένη αναζήτηση