Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 12:06 Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας

Με την παρουσία των Καθηγουμένων Ιερών Μονών της Μητροπόλεως μας,  Ιερέων της πόλεως Λαμίας και  πλήθους πιστών, σε κλίμα Ιεράς κατανύξεως, τελέσθηκε όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την Κυριακή 10 Μαρτίου το απόγευμα ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος προς το πολυπληθές Εκκλησίασμα, αλλά και σε `αυτούς που παρακολουθούσαν την Ακολουθία μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm), αναφέρθηκε στην μεγάλη αρετή της αγάπης και της συγχωρητικότητος και χαρακτηριστικά ανέφερε:

 «Με την ωραία αυτή Ακολουθία, Πατέρες και αδελφοί, η Εκκλησία μας ανοίγει τον δρόμο της αμώμου νηστείας. Παρότι η περίοδος αυτή έχει προσπάθεια, παρότι έχει κακοπάθεια, παρότι έχει μεγάλη άσκηση, είναι η πιο όμορφη περίοδος, διότι μας βοηθά να πλησιάσουμε τον Θεό. Είναι ένας δρόμος που μας προετοιμάζει για να ενωθούμε με τον Χριστό εις το πάθος και την Ανάστασή Του.

Αρχίζουμε αυτό τον αγώνα με συγχώρηση. Αν ο άνθρωπος δεν καθαρίσει την ψυχή του από κάθε κακία, δεν μπορεί ωφεληθεί, ούτε από την νηστεία, ούτε από την συμμετοχή του στις Ακολουθίες, ούτε από κάθε άλλη πράξη. Έχουμε χρέος λοιπόν να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας, για να συγχωρηθούν και οι δικές μας αμαρτίες. Μην πεις ποτέ για κανένα άνθρωπο ότι είναι αμαρτωλός. Βάλε τον εαυτό σου πρώτον των αμαρτωλών

Την περίοδο αυτή αγωνιζόμαστε κατά των παθών μας. Η νηστεία εκτέμνει πάσαν κακίαν. Η νηστεία των τροφών για τους δυναμένους και η νηστεία των κακιών για όλους. Κάνουμε καθημερινό πνευματικό αγώνα κατά των παθών και προσπαθούμε να αυξήσουμε τις αρετές. Και ο ποιο αμαρτωλός άνθρωπος έχει αρετές, διότι τις έσπειρε ο Θεός στην ψυχή του κατά την γέννηση του, διότι η αποστολή μας είναι να γίνουμε Χριστοί κατά χάριν. Οι αρετές αυτές χρειάζονται και την προσωπική μας προσπάθεια για να αυξηθούν για να κατορθώσουμε το καθ’ ομοίωσιν και να μεταβάλουμε τις αρετές σε χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Αυτή την περίοδο λοιπόν καλούμεθα να αυξήσουμε τις αρετές, κυρίως με αγάπη και ανεξικακία, με νηστεία, με την συμμετοχή μας στις Ιερές ακολουθίες, με την ελεημοσύνη, η οποία μας ενώνει με τον Θεό και κυρίως χωρίς κατάκριση και για να κατορθώσουμε την αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή να ωφεληθούμε από τον πνευματικό αγώνα, χρειάζεται να εφοδιασθούμε με υπομονή. Αν πέσουμε να προσπαθήσουμε με μετάνοια γνήσια να σηκωθούμε ξανά. Μετάνοια είναι ελπίδα εις την εύνοια και εις την αγάπη του Θεού.

Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητοί μου αδελφοί, ήθελα να σας εισαγάγω σ’ αυτό το στάδιο των πνευματικών αγώνων και αρετών και να σας παρακαλέσω ως Πνευματικός σας Πατέρας να ακούσετε την Εκκλησία και να προσπαθήσετε αυτή την περίοδο να οικοδομήσετε το πνευματικό οικοδόμημα της ψυχής σας για να υποδεχθούμε αξίως τα Άχραντα πάθη και την Ένδοξον Ανάσταση του Χριστού μας. Η προσπάθεια και η καλή θέληση μετράει για τον Θεό».

Κλείνοντας ο Ποιμενάρχης μας εζήτησε την συγχώρηση απ’ όλους και συνάμα παρείχε την Αρχιερατική του συγχώρηση προς όλους, ώστε να διαβούμε το της νηστείας Μέγα πέλαγος και το στάδιο των αρετών, ανάλαφροι από το βάρος των αμαρτιών.

Τέλος άπαντες οι παρευρεθέντες  κληρικοί και οι πιστοί  αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως με τον Σεβασμιώτατο, ασπαζόμενοι τον Τίμιο Σταυρό και την σεπτή δεξιάν Του.

Πηγή: imfth.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση