Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας για την έξαρση της εποχιακής γρίπης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 08:04 Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας για την έξαρση της εποχιακής γρίπης

Να προβληματιστούμε και να διδαχθούμε για το μέλλον…

Ανακοίνωση σχετικά με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, αλλά και των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών αυτής, εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας.

Σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και συγκρίνοντας με τους αριθμούς προηγούμενων ετών, ο ΙΣΦ ζητεί να προβληματιστούμε και να διδαχθούμε για τον επόμενο χρόνο, καθώς αποδείχτηκε ότι ήμασταν ανεπαρκείς στην υγειονομική μας θωράκιση.

Διαβάστε τη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, που υπογράφει ο Πρόεδρος του Χρήστος – Δημήτριος Γεωργίου και ο Γραμματέας Αθανάσιος Ντούζγος.

«Έντονο προβληματισμό προκαλεί σε όλους μας και ιδιαίτερα στην Ιατρική κοινότητα ο θλιβερός απολογισμός θανάτων από την εποχική γρίπη κατά την περίοδο 2018- 2019.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 337 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 325 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 111 συνάνθρωποί μας , ( ΚΕΕΛΠΝΟ- έως και 3 Μαρτίου 2019). Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν μόνο τα 49 , δηλαδή το 15%.

Σαφέστατα παρατηρείται τη φετινή χρονιά αύξηση τόσο στα σοβαρά περιστατικά όσο και στους θανάτους σε σχέση με προηγούμενα έτη, (107 νοσηλείες σε ΜΕΘ, και 42 θάνατοι την περίοδο 2017-2018, 276 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 108 θάνατοι την περίοδο 2016-2017), και ακόμη η περίοδος της εποχικής γρίπης δεν έχει περάσει για το 2019.

Τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να μας προβληματίσουν αλλά και να μας διδάξουν για το μέλλον.

Προφανώς ως χώρα και φέτος δεν αποδειχθήκαμε επαρκώς θωρακισμένοι Υγειονομικά.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και του συνόλου των ευπαθών ομάδων , καθώς και του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού σίγουρα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία του τραγικού απολογισμού. Έλλειμμα ενημέρωσης ή αδιαφορία;

Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει αυτή η εικόνα να μην επαναληφθεί κατά την περίοδο 2019- 2020.

Η Πολιτεία μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς οφείλει εγκαίρως να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης πριν την έναρξη της περιόδου εμφάνισής της.

Οφείλει επίσης να εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων για όλη τη διάρκεια της περιόδου , προκειμένου να μην παρατηρηθούν και του χρόνου τα ίδια φαινόμενα πανικού που είχαμε τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω της έλλειψης αυτών.

Η ανάπτυξη περισσότερων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η λειτουργία αυτών που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού , θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας.

Η ανυπαρξία δυστυχώς ενός καλά σχεδιασμένου και δομημένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και δεν επιλύθηκαν ακόμη στον τομέα αυτό (υποστελέχωση των ΤΟΜΥ και των Κ.Υ, αδυναμία ολοκλήρωσης νέων συμβάσεων για ιατρούς ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, αποτυχία υλοποίησης του θεσμού του οικογενειακού ιατρού), αναμφιβόλως συνέβαλαν στην αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα της εποχικής γρίπης το 2018- 2019, αφού πολλοί ασθενείς ελλείψει συμβεβλημένων ιατρών, αναζητούσαν βοήθεια όταν πλέον είχαν νοσήσει σοβαρά.  

Η καλλιέργεια τέλος, κοινωνικής συνείδησης σε ότι αφορά την πρόληψη , τη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής και την αποφυγή μετάδοσης του ιού σε άλλους , θα μπορέσει να συμβάλει στον περιορισμό του ενδημικού κύματος της γρίπης στο μέλλον.

Σκοπός του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος δεν είναι να καταλογίσει ευθύνες ή να αναζητήσει ενόχους , αλλά να αναδείξει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας , προκειμένου άμεσα να αντιμετωπισθούν από την Ελληνική Πολιτεία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.  Είναι αυτονόητο πως σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλει , όπως πάντοτε έκανε, το σύνολο του Ιατρικού κόσμου της χώρας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση