Λαμία: Συγκέντρωση το Σάββατο κατά του ρατσισμού – φασισμού

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 18:56 Λαμία: Συγκέντρωση το Σάββατο κατά του ρατσισμού – φασισμού

Στις 12:00’ το μεσημέρι στην πλατεία Πάρκου…

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη Λαμίας και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Λαμίας, διοργανώνουν συγκέντρωση το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 στις 12:00’ το μεσημέρι στην πλατεία Πάρκου, στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον πόλεμο & τον εθνικισμό.

Διαβάστε την ανακοίνωση – κάλεσμα:

«Το Σάββατο 16 Μάρτη, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και στην Ελλάδα, κατεβαίνουμε στους δρόμους ενάντια στη ρατσιστική απανθρωπιά της Ευρώπης – Φρούριο και της Ελλάδας – Κρατητήριο. Τρία χρόνια μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας – Τουρκίας, τα ποσοστά των πνιγμένων προσφύγων στη Μεσόγειο διπλασιάστηκαν μέσα στο 2018, ενώ στα νησιά του Αιγαίου η αθλιότητα των hot-spot και των μαζικών απελάσεων προσφύγων σε χώρες που κινδυνεύει η ζωή τους καλά κρατεί. Κυβερνήσεις με υπουργούς όπως ο ακροδεξιός Σαλβίνι υπαγορεύουν την ρατσιστική ατζέντα που πρόθυμα ακολουθούν τα επιτελεία της ΕΕ, συνδράμοντας την «Λιβυκή ακτοφυλακή» αδίστακτων πολέμαρχων να κυνηγά καρυδότσουφλα προσφύγων που προηγουμένως φυλακίζουν και βασανίζουν, εκδιώκοντας κάθε διασωστικό σκάφος από την ανοιχτή θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας και ποινικοποιώντας την αλληλεγγύη. Κυβερνήσεις όπως του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πρωτοστατούν στο σφράγισμα των συνόρων της ΕΕ συμπληρώνοντας τη δολοφονική πολιτική αποτροπής των θυμάτων της φτώχειας και του πολέμου με μαζικής κλίμακας παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία από τα σύνορα του Έβρου. Την ίδια ώρα αρνούνται την νομιμοποίηση και εξίσωση των μεταναστών που ζουν στη χώρα, προχωρούν σε πολύμηνους εγκλεισμούς και απελάσεις ανθρώπων χωρίς χαρτιά, γκετοποιούν τους πρόσφυγες και συντηρούν την έλλειψη υποδομών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα. Στα κρατητήρια και στους δρόμους των πόλεων, μετανάστες δέχονται βίαιες επιθέσεις από αστυνομικούς. Αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε αστυνομικά τμήματα όπως ο άτυχος Ebuka από τη Νιγηρία, πατέρας δύο παιδιών που άφησε την τελευταία του πνοή στο ΑΤ Ομόνοιας όπου είχε προσαχθεί και κρατούνταν με ευθύνη των αστυνομικών του αμαρτωλού ΑΤ, υπεύθυνου για πολλές περιπτώσεις βίας, βασανισμών και θανάτων στο παρελθόν.

Στις 16 Μάρτη διαδηλώνουμε για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες, ανθρώπινη διαβίωση με ανοιχτές πόλεις και σχολεία για τις οικογένειές τους, κατάργηση των Hot spots, των κέντρων εγκλεισμού και των camps συγκέντρωσης προσφύγων σε όλη τη χώρα και την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό των πόλεων, ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας και στην ΕΕ, νομιμοποίηση και κοινωνική εξίσωση των μεταναστών-τριών που ζουν στην Ελλάδα, ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά. Διαδηλώνουμε για να σταματήσουν η αστυνομική βία και οι δολοφονίες μεταναστών, για δικαιοσύνη στον Ebuka και σε όλα τα θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες διαδηλωτές που στις αρχές Φλεβάρη διαδήλωσαν σε δεκάδες πόλεις της Ιταλίας με κεντρικό σύνθημα «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες» αντιδρώντας στη ρατσιστική πολιτική του Σαλβίνι.

Η διεθνής κινητοποίηση της 16 Μάρτη αποτελεί ταυτόχρονα μαζική απάντηση στην ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή. Στην Ελλάδα, ακροδεξιοί και φασίστες ηττήθηκαν από το αντιρατσιστικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς στην απόπειρα της εκδίωξης των προσφυγόπουλων από τα σχολεία και υφίστανται σημαντική πίεση από τη συνεχιζόμενη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Επιμένουν όμως να προκαλούν καβαλώντας το άρμα του εθνικισμού με αφορμή το «Μακεδονικό» οργανώνοντας εθνικιστικά συλλαλητήρια, φασιστικά «ντου» στη Βουλή και εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία ενώ ξαναεμφανίζονται με επιθέσεις ταγμάτων εφόδου ενάντια σε μετανάστες, κοινωνικούς χώρους και νεολαίους σε πόλεις και γειτονιές. Ποντάρουν στην απογοήτευση του κόσμου από την συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την απροκάλυπτη σε πολλές περιπτώσεις ανοχή της αστυνομίας, τη συνεχιζόμενη πολιτική εγκλωβισμού και περιθωριοποίησης προσφύγων και μεταναστών. Ενθαρρύνονται από τις εκλογικές επιτυχίες της ακροδεξιάς στην Ευρώπη στοχεύοντας σε άνοδο των ακροδεξιών/φασιστικών σχηματισμών και στην Ελλάδα, στην επερχόμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα τους αφήσουμε. Απέναντι στον εθνικισμό και τις πολεμικές κραυγές, μόνη εγγύηση είναι η ενότητα των εργαζόμενων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων ένθεν και ένθεν των συνόρων.

Στις 16 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον εθνικισμό και τον φασισμό. Υπέρ της αλληλεγγύης και της φιλίας με όλους τους γειτονικούς λαούς που από κοινού έχουμε να αντιπαλέψουμε την ανεργία, τους μισθούς πείνας και τα μέτρα λιτότητας που μας επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις μας και τους διεθνείς «συμμάχους μας». Απαιτούμε την ισόβια καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και το τσάκισμα των παρακλαδιών της που εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά να προκαλούν με βίαιες επιθέσεις και τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν θα επιτρέψουμε την παρουσία των φασιστών στους χώρους δουλειάς, τις σχολές και τα σχολεία μας.

Στις 16 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια. Ο πόλεμος κατά των προσφύγων θεωρήθηκε παράδειγμα συνεργασίας Ελληνικού-τουρκικού κράτους. Στην συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, εκτιμήθηκε ότι η συνεργασία τους στον πόλεμο τρομοκράτησης των λαών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «προσφέρει» τη δυνατότητα ευρύτερης συνεννόησης των δύο κρατών. Αυτό είναι το Ελληνικό κράτος που διεκδικεί ρόλο ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ των λαών της περιοχής και εξοπλίζεται-χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να διαφυλάξει τα σύνορα της από τα ποτάμια της προσφυγικής απελπισίας. Στεκόμαστε ενάντια στη συμμαχία των προθύμων της Ελληνικής κυβέρνησης με τον ματοβαμμένο άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου με διακύβευμα τη μοιρασιά των υδρογονανθράκων για λογαριασμό πολυεθνικών και ντόπιων πετρελαϊκών και κατασκευαστικών συμφερόντων. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φέρνουν τους λαούς της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο και απαιτούν νέες υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες που είναι ήδη επιβαρυμένες δυσβάσταχτα από τον εντεινόμενο Ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Οι ίδιοι ανταγωνισμοί και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση των αιματηρών συγκρούσεων στη Συρία και τη Μέση Ανατολή που έχουν ξεσπιτώσει εκατομμύρια πρόσφυγες και έχουν ισοπεδώσει εκατοντάδες πόλεις. Καταγγέλλουμε την Αμερικανοκίνητη ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας, τον οικονομικό αποκλεισμό και το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί με άμεσες συνέπειες στην επιβίωση τμημάτων του πληθυσμού της. Καταγγέλλουμε την αντιμεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ που σε συνδυασμό με την οικονομική αφαίμαξη των λαών της λατινικής Αμερικής οδηγεί στην απελπισία και αδιέξοδο εκατομμύρια ανθρώπους των χωρών της περιοχής.

Όχι άλλο αίμα για πετρέλαια και υδρογονάνθρακες. Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα. Όχι στη συμμαχία της Ελλάδας με ΗΠΑ-Ισραήλ και Αίγυπτο. Λεφτά για υγεία, παιδεία, μισθούς και συντάξεις, όχι για εξοπλισμούς. Αυτό θα είναι το μήνυμα ειρήνης των διαδηλώσεων της 16ης Μάρτη στην Αθήνα.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, μετανάστες και πρόσφυγες, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις,  τοπικές συλλογικότητες και ομάδες, και μαζικούς φορείς να δώσουν το παρόν στη συγκέντρωση  της 16 Μάρτη 2019 στην πλατεία Πάρκου στις 12.00 ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση