Μέτρα για την προστασία των μελισσών από ψεκασμούς – φυτοφάρμακα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 12:53 Μέτρα για την προστασία των μελισσών από ψεκασμούς – φυτοφάρμακα

Κάθε χρόνο, την περίοδο ανθοφορίας των περισσότερων καλλιεργειών, έρχεται στο προσκήνιο το θέμα της προστασίας των μελισσών από τους ψεκασμούς και τα φυτοφάρμακα.

Πριν τη θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων οι αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες προχωρούσαν στην έκδοση οδηγιών και συμβουλών προς τους παραγωγούς και τους μελισσοκόμους για τους ψεκασμούς κατά την ανθοφορία. Ορισμένες μάλιστα προχωρούσαν και στην πλήρη απαγόρευση των ψεκασμών.

Μετά την καθιέρωση του ανωτέρω Σχεδίου Δράσης έχουν τεθεί σε ισχύ ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές ως προς τις οποίες οφείλουν να συμμορφώνονται οι παραγωγοί. Οι κατευθυντήριες αυτές περιγράφονται  αναλυτικά σε Εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ με τίτλο «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

Ιδιαίτερη σημασία απαιτείται στα εξής:

• Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες που ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό. Η ενημέρωση πρέπει να γίνεται 48 ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού. Στο χρόνο αυτό οι μελισσοκόμοι μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

• Μετά την επιλογή του πλέον κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:

• Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.

• Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.

• Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.

• Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε. Αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

• Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί. Εναλλακτικά όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.

• Αποφεύγεται τη δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

Πηγή: agrolamia.gr

Διαβάστε επίσης:

Μελισσοκομικός Σύλλογος Λαμίας: Μη χρησιμοποιείτε μελισσοτοξικά προϊόντα

Προσαρμοσμένη αναζήτηση