Τι είπε στη Βουλή ο Σταϊκούρας για την προστασία 1ης κατοικίας και ΠΕΛ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 22:59 Τι είπε στη Βουλή ο Σταϊκούρας για την προστασία 1ης κατοικίας και ΠΕΛ

Στην Ολομέλεια μίλησε σχετικά με τη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η συζήτηση γινόταν στο πλαίσιο του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Παρακάτω παραθέτουμε το πλήρες κείμενο με την ομιλία του κ. Σταϊκούρα:

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με το παρόν Σχέδιο Νόμου η «υβριδική» Κυβέρνηση επιδιώκει, με καθυστέρηση, να προστατεύσει ένα τμήμα της πρώτης κατοικίας.

Μιλάμε για την ίδια Κυβέρνηση που στις αρχές του 2015 υπόσχονταν, εξαπατώντας τους πολίτες, «σεισάχθεια» και «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Μιλάμε για την ίδια Κυβέρνηση, που στο τέλος του 2015, τροποποίησε τις σχετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται μεταγενέστερα προστασία μόνο για το 60% των περιπτώσεων του προηγούμενου πλαισίου.

Μιλάμε για την ίδια Κυβέρνηση που ψήφισε, τότε, την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη από τις αρχές του 2019, με μικρή παράταση μεταγενέστερα. Και αυτό έγινε το 2015, όχι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι.

Μιλάμε για την Κυβέρνηση των 29 φόρων, των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, κατασχέσεις σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες.

Μιλάμε για την Κυβέρνηση που υποεκτελεί, συστηματικά, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Μιλάμε για την Κυβέρνηση που παρέλαβε τα «κόκκινα» δάνεια στο 43% του δανειακού χαρτοφυλακίου, και σήμερα αυτά βρίσκονται στο 47%.

Μιλάμε για την Κυβέρνηση που διόγκωσε το ιδιωτικό χρέος κατά 23% από το τέλος του 2014, στα 223 δισ. ευρώ σήμερα.

Και έρχεται σήμερα αυτή η Κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση, αφού άφησε το ζήτημα επί μακρόν να «σέρνεται», να καταθέσει μία ρύθμιση που συρρικνώνει την προστασία της κατοικίας, ακόμη και σε σχέση με την αρχική της πρόταση.

Ρύθμιση που θέτει αυστηρά, αυστηρότερα κριτήρια.

Ρύθμιση περίπλοκη και γραφειοκρατική, χωρίς κανείς να γνωρίζει πόσο αποτελεσματικά θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλθηκε ότι θα την συνοδεύσει, και με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος, που θα το δούμε στην πράξη.

Ρύθμιση που δεν εξασφαλίζει ότι δεν δημιουργείται ηθικός κίνδυνος, με αρνητική επίδραση στην κουλτούρα πληρωμών.

Ρύθμιση που δεν αντιμετωπίζει συνολικά το μεγάλο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και το διογκούμενο πρόβλημα του συνολικού ιδιωτικού χρέους.

Παρά ταύτα, και επειδή αν δεν υπάρξει κάποια νέα ρύθμιση δεν υφίσταται πλέον και η αναγκαία προστασία της πρώτης κατοικίας, η Νέα Δημοκρατία θα την στηρίξει.

Και δεσμεύεται, ως επόμενη Κυβέρνηση, να προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις της, ώστε να την καταστήσει πιο λειτουργική και αποτελεσματική, να αποκαλύπτει το σύνολο των στρατηγικών κακοπληρωτών και να επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες.

Και είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσει άμεσα η Κυβέρνηση μαζί με τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίοι και έχουν πλήρη εικόνα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, ειδικά όταν ψηφίζονται τροπολογίες συμψηφισμού υποχρεώσεων των τραπεζών, με όφελος για τα πιστωτικά ιδρύματα και κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεπώς υφίστανται αξιοποιήσιμοι πόροι, έστω και λίγοι αρχικά, ύψους 30 εκατ. ευρώ ετησίως για μία δεκαετία.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στο παρόν Σχέδιο Νόμου όμως η Κυβέρνηση προσπαθεί, με μεγάλη καθυστέρηση, να δώσει λύση και σε ένα χρονίζον ζήτημα της Φθιώτιδας, αυτό της λειτουργίας της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Έκθεση με πολλά και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και μεγάλα και διαχρονικά λειτουργικά προβλήματα.

Προβλήματα που διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας, κυρίως, της αδράνειας, της αδιαφορίας και της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού της σημερινής Κυβέρνησης.

Με αποτέλεσμα, τη μη διοργάνωση της Πανελλήνιας Έκθεσης τα τελευταία δύο χρόνια.

Και ενώ κυβερνητικά στελέχη είχαν δεσμευτεί, πολλές φορές, για την κανονική λειτουργία της.

Ενδεικτικά, τον Μάιο του 2018, ο Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης υποστήριζε ότι «η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί κανονικά και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εκθέτες για συμμετοχή σε αυτή».

Ενώ, τον Ιούλιο του 2018, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης υποστήριζε ότι «η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας θα λειτουργήσει κανονικά, στις 5-7 Οκτωβρίου του 2018».

Δυστυχώς όμως, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, η Έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε ούτε το 2017, ούτε το 2018, και δεν προβλέπεται ούτε το 2019.

Και ο νέος φορέας, παρά το γεγονός ότι είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τον Ιούλιο του 2017, θεσμοθετείται σήμερα.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση περιέχει κάποια θετικά χαρακτηριστικά και προσπαθεί να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και αυτό γιατί ενσωματώνει, αυτούσια, υφιστάμενη νομοθετική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, με το Νόμο 4314/2014, ο οποίος προέβλεπε διεύρυνση των δραστηριοτήτων και δυνατοτήτων της Πανελλήνιας Έκθεσης.

Με βάση τον υφιστάμενο Νόμο, για τον οποίο κάνουν θετικές αναφορές τόσο η Εισηγητική Έκθεση του Νομοσχεδίου όσο και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της περιοχής, η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας μπορεί, μεταξύ άλλων, να διαχειρίζεται και να λειτουργεί μόνιμο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, να προβαίνει σε εκσυγχρονισμό και επέκταση όλων των υποδομών της, και να διοργανώνει εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια και συναντήσεις με θέματα οικονομικού, τεχνολογικού, ερευνητικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, με την παρούσα κυβερνητική πρωτοβουλία υπάρχουν ζητήματα που θέτουν προβληματισμούς για την εύρυθμη λειτουργία του νέου σχήματος, τα οποία και πρέπει, έγκαιρα και ορθολογικά, να αντιμετωπισθούν.

Ζητήματα που θέτει η ίδια η, διορισμένη από την Κυβέρνηση, Διοίκηση του υφιστάμενου Νομικού Προσώπου, καθώς και μέτοχοι του νέου σχήματος.

Όπως είναι το ακίνητο της Έκθεσης, το οποίο δεν ανήκει στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, αλλά στο υπάρχον Νομικό Πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται μεταβιβαστικό δικαίωμα.

Ή το ανεπαρκές για τη εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση του εκθεσιακού κέντρου προβλεπόμενο μετοχικό κεφάλαιο.

Ή η ανάληψη εκκρεμοτήτων, δυσλειτουργιών και υποχρεώσεων από το νέο φορέα ως καθολικού διαδόχου της Έκθεσης.

Ή η παραπομπή σε ΚΥΑ της ρύθμισης θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του νέου φορέα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργική επάρκεια της Έκθεσης.

Ή η απουσία του Δημοσίου από τον νέο φορέα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κεντρικό σχεδιασμό μιας συνολικής πολιτικής στο πεδίο των διεθνών εκθέσεων της χώρας.

Το ζήτημα συνεπώς που τίθεται είναι τι πρέπει να γίνει άμεσα και μεσο-μακροπρόθεσμα ώστε να επανέλθει η Έκθεση αρχικά σε λειτουργία και μεταγενέστερα να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο.

Και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση