Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραναστάσης: «Υλοποιήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού για την ΠΕΛ»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 19:30 Καραναστάσης: «Υλοποιήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού για την ΠΕΛ»

Τι είπε ο βουλευτής Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην παρέμβασή του και για τα κόκκινα δάνεια.

Ψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου, μεταξύ άλλων,ρυθμίζεται το θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και ορίζεται το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Π.Ε.Λ.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου παρέστη, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Απόστολος Δ. Καραναστάσης, ο οποίος, στην τοποθέτησή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων :

Για την ΠΕΛ :

Η ΠΕΛ, μια έκθεση με πενηντάχρονη ιστορία, θεσμός για τους πολίτες της περιοχής, ακολούθησε φθίνουσα πορεία την τελευταία 20-ετία,που κατέληξε στη διακοπή της λειτουργίας της.

Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, κατέστη σαφές ότι η συνέχιση της λειτουργίας της με την ισχύουσα μορφή της ήταν νομικά και οικονομικά ιδιαίτερα δυσχερής.

Για το λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός, στο περιφερειακό συνέδριο Στερεάς Ελλάδας, το 2017, δεσμεύτηκε για την μεταβίβαση της ΠΕΛ στους τοπικούς φορείς.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η διαχείρισή της περνά σε ανώνυμη αναπτυξιακή εταιρεία με μετόχους το Δήμο Λαμιέων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας και υλοποιείται έτσι η δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Εμείς, οι πολίτες της Φθιώτιδας, προσβλέπουμε στην ευόδωση των στόχων της ρύθμισης, ώστε η περιοχή να αποκτήσει μια σύγχρονη έκθεση, σε ένα χώρο που θα λειτουργεί 365 μέρες τον χρόνο, στηρίζοντας δραστηριότητες εμπορικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές.

Για τα κόκκινα δάνεια :

Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελούσε και αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, που παρέλαβε μια χώρα στην οποία από την 1/1/2015 είχε πάψει να ισχύει η οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας

Καταφέραμε, από τότε μέχρι σήμερα, την παράταση  ισχύος του νόμου Κατσέλη, την εξέλιξη του με τις παρεμβάσεις του νόμου Σταθάκη και, σήμερα, κλείνουμε αυτή την εκκρεμότητα, με μια ρύθμιση που προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, με επιπρόσθετη πρόβλεψη και για τα επιχειρηματικά δάνεια.Μια ρύθμιση που θα ανακουφίσει περίπου 150.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Εκείνο που προκαλεί κατάπληξη, είναι η στάση και η κριτική της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛόλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι άνθρωποι που άφησαν απροστάτευτη τη λαϊκή κατοικία, την ίδια στιγμή που έκαναν τη μία ανακεφαλαιοποίηση πίσω από την άλλη, χωρίς σχέδιο και χωρίς μέριμνα για τα κόκκινα δάνεια, σήμερα θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική.

Το ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, δεν ψήφισε καν τη ρύθμιση. Προφανώς, η κατάσχεση των σπιτιών φτωχών ανθρώπων τους αφήνει αδιάφορους.

Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ποιοι είναι οι πολιτικοί υπαίτιοι της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση, με βάση τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας, της οικονομίας, αλλά και τα ειδικότερα συμφέροντα των δανειοληπτών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν πραγματικό πρόβλημα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση μια ρύθμιση, η οποία έχει όλα εκείνα τα ποιοτικά στοιχεία που  την φέρνουν ένα βήμα μπροστά από ότι είχαμε ως τώρα