Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο γιατρός με καταγωγή από την Ευρυτανία που κατάφερε να περιορίσει τα νέα κρούσματα HIV στη Νέα Υόρκη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 20:10 Ο γιατρός με καταγωγή από την Ευρυτανία που κατάφερε να περιορίσει τα νέα κρούσματα HIV στη Νέα Υόρκη

Ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Δασκαλάκης είναι ομογενής από την Αμερική και εργάζεται ως αναπληρωτής επίτροπος για τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης. Γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον και οι γονείς του είναι από την Ευρυτανία – ο πατέρας του από το Μεγάλο Χωριό και η μητέρα του από το Καρπενήσι.

Τα αμερικανικά Μέσα τον παρουσιάζουν ως «τον ριζοσπάστη γκέι γιατρό που κατάφερε να ελέγξει την επιδημία του HIV στη Νέα Υόρκη» (η αναφορά στη σεξουαλικότητά του δεν γίνεται χωρίς λόγο, αφού ο ίδιος θεωρεί πως η ειλικρίνεια ως προς αυτό το κομμάτι τον έχει βοηθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της LGBTQ+ κοινότητας). 

Η ιατρική είναι ένας τομέας που εσχάτως ακούμε όλο και περισσότερο για επιτεύγματα που στοχεύουν στο τέλος ασθενειών που ταλαιπώρησαν τόσο την ανθρωπότητα. Όπως ο ιός HIV και το AIDS.

Είναι μια νόσος που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει τεθεί σε έναν έλεγχο και το 2015 οι επιστήμονες είχαν θέσει ως στόχο το 2030 για τη χρονιά που ο ιός θα εξαφανιστεί και δεν θα υπάρχει πια νέος ασθενής ως τότε. Το βασικότερο σε μια τέτοια ασθένεια ήταν, είναι και θα είναι η πρόληψη. Να μην την αφήσεις να εξελιχθεί και να ορομετατραπείς, όπως λέει σε συνέντευξη του στο Lifo.gr και τον Αλέξανδρο Διακοσάββα ο Δημήτρης Δασκαλάκης.

Ο Δημήτρης Δασκαλάκης ασχολείται εδώ και μια 20ετία σχεδόν με τον HIV και εδώ και μερικά χρόνια είναι επίτροπος για τον έλεγχο λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το HIV, ένας ιός που σύμφωνα με δική του δήλωση θα εκλείψει από τη Νέα Υόρκη ως το 2020. Δηλαδή μέχρι του χρόνου δεν θα υπάρχουν νέα κρούσματα εμφάνισης του.

 

 

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε και η δημιουργία ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο κομμάτι της πρόληψης. Κάπως έτσι «γεννήθηκε» το PrEP και είναι εφικτό για οροθετικούς να καταστήσουν τον ιό μη μεταδοτικό και για οροαρνητικούς που έχουν υψηλό ρίσκο να περιορίσουν την πιθανότητα. Κι όσο θα προχωράει ο κόσμος, το PrEP θα γίνεται ένα φάρμακο ακόμα πιο αποτελεσματικό και με λιγότερες παρενέργειες για τον χρήστη.


Νέες διαγνώσεις HIV από τη στιγμή που εγκρίθηκε η PrEP (2012)

Η Δημήτρης Δασκαλάκης βίωσε όλη αυτή την τρομοκρατία της αύξησης του ιού στη δεκαετία του ’80 και του ’90 και ως μέλος της LGBT κοινότητας αντιλήφθηκε και την τρομοκρατία της κοινής γνώμης. Έβαλε λοιπόν στόχο να κάνει τον HIV ηττημένο και όχι νικητή. Και φαίνεται πως θα το καταφέρει και μάλιστα στο χρονικό όριο που έθεσε. Το PrEP είναι ένα φάρμακο που συνταγογραφείται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες με τη μορφή γενοσήμου και έχει αποτελέσματα μέσα σε 2-3 εβδομάδες το πολύ.

Όπως αναφέρει και το menshouse.gr, ανθρωποι όπως ο Δημήτρης, αποτελούν πάντα μια καλή ευκαιρία να επαναοριοθετήσουμε τις προτεραιότητες και τα πρότυπα που διαλέγουμε. Να δούμε πόσο κίβδηλα είναι και να τα αντικαταστήσουμε με σπουδαίους ανθρώπους όπως ο Δημήτρης.