Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφεύγει ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 11:12 Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφεύγει ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας

Για την κατάργηση του «τεκμηρίου αθωότητας» των γιατρών…

Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέθεσε προσφυγή ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδος από κοινού με άλλους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης Πολάκη που καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας στους Ιατρούς.

Συγκεκριμένα η ακύρωση αφορά τη διάταξη του αρ. 4 παρ.1γ της υπ.αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ. 24768/29-3-2019 απόφασης, η οποία προβλέπει την αναστολή ισχύος της βεβαίωσης άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος στην περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης ιατρού για συγκεκριμένα αδικήματα.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας, η διάταξη αυτή παραβιάζει:

α) τη συνταγματική αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας σε συνδυασμό με την αρχή της αναλογικότητας

β) το συνταγματικό δικαίωμα στην περιουσία σε συνδυασμό με την αρχή της αναλογικότητας

γ) το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου.

Την αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής απόφασης υπέβαλαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Φθιώτιδος, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Πατρών, Καλύμνου, Καστοριάς, Κοζάνης, Λάρισας, Λιβαδειάς, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Σερρών, Φλώρινας, Φωκίδας και Χαλκιδικής στο ΣτΕ την 20-6-2019.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι αν και η Ιατρική Κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς στην Υγεία, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την λογική του Υπουργού πώς οι Ιατροί αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία πολιτών με μειωμένα συνταγματικά δικαιώματα.

 Ελπίζουμε πως η Ελληνική Δικαιοσύνη ακηδεμόνευτη, θα δικαιώσει την προσφυγή μας, αναγνωρίζοντάς μας ίσα δικαιώματα με όλους τους Έλληνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας.