Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσους σταυρούς βάζουμε στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Ιουλίου 2019 09:34 Πόσους σταυρούς βάζουμε στη Φθιώτιδα

Όσα πρέπει να ξέρεις για τις εκλογές…

Όλα είναι έτοιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας για την εκλογική αναμέτρηση που θα φέρει στις κάλπες συνολικά 147.222 εκλογείς χωρισμένους σε 365 εκλογικά τμήματα.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί της Κυριακής (6/7) και κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Όπως και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές, δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν χρονολογικά συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Ειδικότερα  για την ΠΕ Φθιώτιδας θα λειτουργήσουν 364 ε.τ. μαζί με αυτό του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού για 147.069 άτομα, συν ένα (1) ε.τ. Ετεροδημοτών Ευρυτανίας  - Καρδίτσας όπου θα ψηφίσουν 150 άνθρωποι.

Το συγκεκριμένο τμήμα θα βρίσκεται στο Δήμο Λαμιέων ως Ε1 Μεικτό Ετεροδημοτών και θα λειτουργήσει στην 1η αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Υψηλάντη 27 στη Λαμία. Τον κατάλογο με τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Λαμιέων μπορείτε να τον βρείτε ΕΔΩ, ενώ ανάλογους πίνακες ανάρτησαν και οι υπόλοιποι Δήμοι στις ιστοσελίδες τους.

Πολύ σημαντικό είναι πριν ξεκινήσετε μέσα στη ζέστη για να ψηφίσετε, να έχετε σιγουρευτεί για το ΠΟΥ!

Η εφαρμογή «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» του υπουργείου Εσωτερικών είναι σε λειτουργία και πρέπει να την συμβουλευτείτε καθώς τα εκλογικά τμήματα δεν είναι τα ίδια με αυτά των εκλογών του Μαΐου – Ιουνίου (διαβάστε επίσης: Προσοχή! Τσεκάρετε που ψηφίζετε την Κυριακή!).

Όπως σας είχαμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή, στη Φθιώτιδα διεκδικούν την ψήφο μας 19 κόμματα με 72 υποψηφίους. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τους υποψηφίους ανά κόμμα σύμφωνα με τη διορθωτική απόφαση 3/2019 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λαμίας.

Οι σταυροί προτίμησης

Στη Φθιώτιδα όπως είναι γνωστό εκλέγουμε πέντε βουλευτές. Βάσει του νόμου οι εκλογείς έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι δύο (2) σταυρούς. Δύο σταυρούς έχουν δικαίωμα να βάλουν κι όσοι ψηφίζουν στην Εύβοια, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας (Βοιωτία – Φωκίδα – Ευρυτανία) βάζουμε από έναν (1).

Γενικά προβλέπεται:

- Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας µέχρι και τρεις βουλευτές, ένας σταυρός.

- Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, µέχρι δύο σταυρούς.

- Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, µέχρι τρεις σταυρούς.

Προσοχή σύμφωνα και με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ ο σταυρός προτίμησης πρέπει να είναι σταυρός (και όχι πχ τικ) και μπαίνει είτε μπροστά από το όνομα είτε μετά από το όνομα του υποψηφίου. Προσοχή αν βάλουμε και μπρος και πίσω από το όνομα σταυρό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Να σημειώσουμε ότι σε σχέση και με τις τελευταίες εκλογές, αυτή τη φορά γύρω στις 9 το βράδυ θα έχουμε το αποτέλεσμα με ενημέρωση σχεδόν από τα 2/3 των εκλογικών τμημάτων.Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Φθιώτιδα 240 περίπου αντιπρόσωποι από τους 365 είναι εφοδιασμένοι με τα tablets του ΥΠΕΣ για την άμεση μετάδοση του αποτελέσματος. Την ίδια ώρα η Περιφέρεια θα ακολουθεί το επίσημο σύστημα καταγραφής που θα είναι σαφώς πιο αργό, αλλά θα είναι αυτό που θα επισημοποιήσει το αποτέλεσμα.

Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για τις εθνικές εκλογές διαβάστε ΕΔΩ.