Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς ενεργό μέτωπο ξημέρωσε στην Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Ιουλίου 2019 13:15 Χωρίς ενεργό μέτωπο ξημέρωσε στην Εύβοια

Ευχάριστα ήταν τα νέα από το τελευταίο Συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα στο χωριό Γαβαλά του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, καθώς τη νύχτα όλες οι επίγειες δυνάμεις διασκορπίστηκαν στα μέτωπα σβήνοντας μέχρι και πριν από λίγο τις τελευταίες εστίες.

Έτσι το Σάββατο 6 Ιουλίου ξημέρωσε χωρίς ενεργό μέτωπο στην περιοχή.

Σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων η πύρινη λαίλαπα άφησε πάντως τα σημάδια της και είναι πραγματικά θαύμα, σε συνδυασμό οπωσδήποτε με την επιχειρησιακή ικανότητα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που πρωτίστως ΔΕΝ είχαμε ανθρώπινες απώλειες, αλλά ούτε και καταστροφές των διάσπαρτων οικισμών.

Η φυσική καταστροφή βέβαια που συντελέστηκε είναι αρκετά μεγάλη, όπως και η οικονομική επιβάρυνση για την τεράστια κινητοποίηση προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ζωές.

Όλος ο μηχανισμός με πρώτη την Πυροσβεστική, στη συνέχεια την Περιφέρεια και το Δήμο, συν τους δεκάδες εθελοντές, λειτούργησαν πολύ καλά αποσοβώντας πιθανότατα μια νέα εθνική τραγωδία.

Η πρόληψη οδήγησε σε εκκένωση πέντε χωριών και οικισμών, Μακρυχώρι, Λοφίσκος, Δάφνη, Νεοχώρι και Γαβαλά, που τελικά γλύτωσαν από την καταστροφή χάρη στην σωστή και έγκαιρη κινητοποίηση.

Μέσα σε ένα 24ωρο αντιμετωπίστηκαν τέσσερα πύρινα μέτωπα σε Μανίκια, Πυργί, Άγιο Γέωργιο και Τραχήλι, με τα τρία τελευταία να χαρακτηρίζονται καθαρά ως εμπρησμοί από πρόθεση. Για την πρώτη πυρκαγιά έχει ήδη συλληφθεί ένας 64χρονος από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται στα αποκαΐδια για τον εντοπισμό εμπρηστικών μηχανισμών.

Στην περιοχή μέχρι και το πρωί παρέμεναν 195 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 104 άτομα πεζοπόρο τμήμα και το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με 32 πυροσβέστες και 16 οχήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (5/7), πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στη θέση «Κάμπος» του Δήμου Καρύστου που όμως τέθηκε γρήγορα υπό μερικό έλεγχο από την ΠΥ Καρύστου.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε (5) οχήματα της Π.Υ. Καρύστου με δέκα (10) πυροσβέστες, καθώς και δύο (2) χωματουργικά μηχανήματα.