Καύσωνας: 40άρια και καυτός λίβας σήμερα στη Φθιώτιδα!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 11:50 Καύσωνας: 40άρια και καυτός λίβας σήμερα στη Φθιώτιδα!

Η σημερινή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα, αφού η θερμοκρασία κατά τόπους θα φτάσει και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Μεγάλος ο κίνδυνος και για πυρκαγιά, λόγω των βορειοδυτικών ανέμων (λίβας) - Εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη.

Ελαφρώς χαμηλότερες ήταν οι χθεσινές θερμοκρασίες, καθώς επικράτησε θαλάσσια αύρα από τον Μαλιακό κόλπο (σήμερα όμως Τετάρτη θα επανέλθει δυναμικά ο λίβας).

Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες χθες ήταν:

Λευκοχώρι: 38.8c
Θεολόγος: 38.1c
Αμφίκλεια: 37.8c
Βαθιά Λογγά: 36.9c
Λαμία: 36.3c

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, στους 40-42c θα κυμανθούν οι σημερινές μέγιστες (στη Λαμία θα ξεπεράσουμε τους 40) συνοδεία ισχυρού βορειοδυτικού ανέμου που θα φτάνει τα 6 μποφόρ.

Υπομονή ως τα μεσάνυχτα, οπότε και η ζέστη θα αρχίσει να σπάει καθώς κατηφορίζει μέτωπο καταιγίδων από τη βόρεια Ελλάδα. Τα ξημερώματα της Πέμπτης αναμένονται μπουρίνια κατά τόπους στις Σποράδες-Μαγνησία-βόρεια Εύβοια που θα επηρεάσουν και την ανατολική-νότια Φθιώτιδα (πιθανή πρόσκαιρη βροχή και στη Λαμία). Οι ΒΑ άνεμοι στο Μαλιακό κόλπο θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ.

Επίσης σήμερα είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών, λόγω της πολύ χαμηλής υγρασίας που υπάρχει στο έδαφος (και η οποία βοηθάει στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς), των υψηλών θερμοκρασιών και κυρίως λόγω των Βορειοδυτικών ανέμων που θα φτάσουν τα 5-6 μποφόρ.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ο καύσωνας που θα κορυφωθεί την Τετάρτη 10 του μηνός, θα τερματιστεί απότομα και από τη βόρεια Ελλάδα αρχικά. Τονίζονται τα εξής, όσον αφορά τη Φθιώτιδα:

α) Η θερμοκρασία την Πέμπτη θα παρουσιάσει εντυπωσιακή πτώση και δε θα ξεπεράσει τους 28-30 βαθμούς.
β) Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή (12-14 Ιουλίου) η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο και την Κυριακή θα φτάσει τους 32 βαθμούς.
γ) Από τις 14 έως και τις 20 Ιουλίου ξεχνάμε την λέξη "καύσωνας", καθώς η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα υποφερτά επίπεδα των 32-34 βαθμών. Ο καιρός θα είναι κατά περιόδους ασταθής, δηλαδή το μεσημέρι-απόγευμα θα έχουμε τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση από τον Κώστα Λούτα για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη:

Τετάρτη

Από το απόγευμα της Τετάρτης θα έχουμε απότομη κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από τα Βαλκάνια, οι οποίες θα συγκρουστούν βίαια με τις προϋπάρχουσες θερμές. Το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης, θα είναι οι πολύ ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες στη Μακεδονία-Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου από το απόγευμα της Τετάρτης έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Συνίσταται μεγάλη προσοχή σε όσους κινηθούν προς τη βόρεια Ελλάδα το χρονικό αυτό διάστημα, καθώς με τα σημερινά προγνωστικά τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ με πιθανές χαλαζοπτώσεις και πλημμυρικά επεισόδια (κατά πάσα πιθανότητα θα εκδοθεί έκτακτο δελτίο σήμερα από την ΕΜΥ).

Πέμπτη

Προς τα ξημερώματα της Πέμπτης θα επηρεαστεί το γνωστό τρίγωνο της κεντρικής Ελλάδας που περιλαμβάνει τη Μαγνησία-Σποράδες-βόρεια Εύβοια (και πιθανόν πρόσκαιρα ανατολική και νότια Φθιώτιδα) με μπουρίνια, τα οποία θα έχουν αξιόλογη ένταση στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα των περιοχών αυτών.

Το υπόλοιπο της Πέμπτης θα κυλίσει με τοπικές νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα δώσουν εκ νέου τοπικές μπόρες, αλλά αυτή τη φορά μόνο στα ορεινά τμήματα της Φθιώτιδας.

Π-Σ-Κ (12-14 Ιουλίου)
Την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα ξεκινάει με ηλιοφάνεια, αλλά το μεσημέρι-απόγευμα θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες. Την Κυριακή δεν αναμένονται βροχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε το ΣΦΟΔΡΟ κύμα καταιγίδων που θα επηρεάσει τη βόρεια Ελλάδα από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, το οποίο μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης θα κινηθεί νοτιότερα και θα εξασθενήσει.
 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση