Επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου – Δύο στη Θεσσαλία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 13:26 Επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου – Δύο στη Θεσσαλία

Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για κρούσμα ιού που προκαλεί τη νόσο του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, σε άλογο στην περιοχή Βρυοτόπου της Δημοτικής Ενότητας Αμπελώνος του Δήμου Τύρναβου, της Π.Ε. Λάρισας, αλλά και την επιβεβαίωση ύπαρξης μολυσμένων πληθυσμών κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή, ήρθε και η είδηση ότι από την αρχή της περιόδου 2019 έως και τις 18 Ιουλίου έχουν διαγνωστεί πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

Τα τρία από αυτά τα κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα) και δύο είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης που συνέταξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό. Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό αναφέρεται στις 21 Ιουνίου 2019. Η ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι άνω των 50 ετών.

Τα πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας και Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), στις ίδιες ή και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση