Οι «καρφίτσες» της ντροπής: Επιθέσεις σε Φθιώτιδα και Στερεά σε βάρος κοριτσιών και γυναικών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 17:25 Οι «καρφίτσες» της ντροπής: Επιθέσεις σε Φθιώτιδα και Στερεά σε βάρος κοριτσιών και γυναικών

Πέντε περιστατικά σεξιστικής και έμφυλης βίας, καταγράφει ο χάρτης SexHarassMap, για τη Φθιώτιδα και 15 επιθέσεις συνολικά στη Στερεά Ελλάδα.

Πρόκειται για την εφαρμογή που δημιουργήθηκε με σκοπό να βάλει τέλος στην ανοχή της σεξιστικής και έμφυλης βίας, αναδεικνύοντας καθημερινά βιώματα κοριτσιών και γυναικών στο δρόμο, στο σπίτι, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στα λεωφορεία, στο μετρό, κλπ.

Βιώματα που όπως αναφέρουν, αποτελούν συμπτώματα της πατριαρχίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά δεν απασχολούν σχεδόν ποτέ τη δημόσια συζήτηση, παρά μόνο εάν εξελιχθούν σε ακραία βία, όπως η γυναικοκτονία, οπότε και παρουσιάζονται ως «μεμονωμένα περιστατικά», «εγκλήματα πάθους» ή «οικογενειακά δράματα».

Για τη Φθιώτιδα τα καταγεγραμμένα περιστατικά στην εφαρμογή, είναι έξι (6):

Κυρτώνη 27/12/2017

39χρονος κτηνοτρόφος συλαμβάνεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας 39χρονης. Ο ίδιος δηλώνει ότι πυροβόλησε στον αέρα όντας μεθυσμένος, όταν η 39χρονη δεν ολοκλήρωσε "συμφωνία" για την οποία την είχε πληρώσει -αναφερόμενος μάλλον σε σεξουαλικής φύσης "υπηρεσία".

Καμένα Βούρλα 6/2018

14χρονη παρενοχλούνταν σεξουαλικά από 52χρονο φίλο της οικογένειας της επί ένα χρόνο ο οποίος την θώπευε. Η καταγγελία έγινε από τη μητέρα της και ο 52χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος για ασέλγεια κατά ανηλίκου. ΟΙ πληροφορίες θέλουν να έχει βρεθεί και ύποπτο υλικό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του.

Αταλάντη 18/06/2018

42χρονη γυναίκα δολοφονείται με μαχαίρι από τον σύζυγο της ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτονεί με πυροβόλο όπλο.

Λαμία 3/2019

Λαμία  Απαγωγή, συστηματικός και ξυλοδαρμός 14χρονης από 16χρονο και συγγενείς του. Η 14χρονη κατάφερε να διαφύγει και να έρθει σε επαφή με τη μητέρα της. Στην απαγωγή είχε συμμετάσχει και ο πατέρας της λέγοντας ψέματα ότι η κόρη του είχε συμφωνήσει να παντρευτεί τον 16χρονο. Συνελήφθησαν 2 άτομα, 0 16χρονος και η μητέρα του οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ αναζητούνται τέσσερα ακόμα άτομα της ίδιας οικογενείας που συμμετείχαν στους βιασμούς και στην κακοποίηση της 14χρονης. 

Φθιώτιδα  30/4/2019

Συνελήφθη 74χρονος για τον βιασμό 23χρονης ΑμεΑ. Ο 74χρονος ασελγούσε και βίαζε την κοπέλα, με την οποία και την οικογένεια της ήταν γείτονες, από το καλοκαίρι του 2017. Η σχετική έρευνα ξεκίνησε από την αστυνομία έπειτα από καταγγελία της γιαγιάς την κοπέλας.

Λαμία 19/5/2019

40χρονος ξυλοκοπεί την 35χρονη σύντροφο του με την οποία έχει 3 παιδιά. Στο διάδρομο ακουγόταν καθαρά ο ήχος από τα χτυπήματα που της έδινε ο άντρας.

Γειτόνισσα ειδοποίησε την αστυνομία , η οποία όμως πέραν της επίπληξης που έκανε στο σύζυγο, δήλωσε ανήμπορη να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες καθώς δεν είχε τη συγκατάθεση της 35χρονης.

Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, υπάρχουν άλλα τρία (3) καταγεγραμμένα περιστατικά στη Φωκίδα και άλλα έξι (6) στην Εύβοια όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση