Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: «Παϊδάκια», «πράσινα άλογα», «ίωση» - Οι κωδικές ονομασίες του κυκλώματος ναρκωτικών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 08:40 Λαμία: «Παϊδάκια», «πράσινα άλογα», «ίωση» - Οι κωδικές ονομασίες του κυκλώματος ναρκωτικών

Το «γλωσσάρι» των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά σε Φθιώτιδα και Φωκίδα - Μισό ευρώ πιο ακριβή η ελληνική κάνναβη από την Αλβανική. Μέχρι 85 ευρώ το γραμμάριο η κοκαΐνη.

Από «πράσινα άλογα» και «μπύρες», μέχρι «παϊδάκια» και «λευκά πλακάκια» ή «αλμπάνι» και «βρομά», περιέχονταν στον «κώδικα» επικοινωνίας της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε κοκαΐνη και χασίς και εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Λαμίας.

Στην προσπάθειά τους να μην εντοπιστούν από τους «κοριούς» της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν αναπτύξει το δικό τους λεξιλόγιο, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες και να παραπέμπουν σε συναντήσεις παρέας και όχι εγκληματικής ομάδας.

Χαρακτηριστικά το «νταραβέρι» ή η «επίσκεψη για καφέ» ήταν συναλλαγή ναρκωτικών, ενώ οι «μαύροι» ή οι «φίλοι», δεν ήταν άλλοι από τους αστυνομικούς. Επίσης χρησιμοποιούσαν άλλον τίτλο για την κοκαΐνη κι άλλο για την κάνναβη την οποία ξεχώριζαν σε αλβανική ή εγχώριας προέλευσης.

Ευφάνταστη ήταν και απόδοση της ατυχίας εντοπισμού κάποιας φυτείας ή κατάσχεσης δενδρυλλίων, που αναφερόταν ως «ατύχημα» ή ακόμη και «ίωση»!

Ειδικότερα από την αποκωδικοποίηση της διαλέκτου που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας προέκυψαν οι ακόλουθες λέξεις ή φράσεις με την αντίστοιχη ερμηνεία τους:

> Μπουκάλι ή ποτό ή ολόκληρο ή κιβώτιο μπύρες = Ποσότητα κοκαΐνης βάρους 1 γραμ.

> Μισό ή Σομί = Ποσότητα κοκαΐνης βάρους 0,5 γραμ.

> Λευκά πλακάκια ή λευκό ή παϊδάκια ή γρήγορο ή κόκκινο = Κοκαΐνη

> Αλμπάνι = Κάνναβη αλβανικής προέλευσης

> Βρομά ή πράσινο ή πράσινα άλογα ή αργό ή slow = Κάνναβη

> Επίσκεψη για καφέ ή νταραβέρι = Συναλλαγή ναρκωτικών

> Φίλοι ή Μαύροι = Αστυνομικοί

> Ατύχημα ή τραυματισμός ή ίωση = Εντοπισμός φυτείας και κατάσχεση δενδρυλλίων κάνναβης

Επιπλέον από την συνολική έρευνα της Ασφάλειας Λαμίας σε συνδυασμό με τον ετήσιο πίνακα τιμών πώλησης ναρκωτικών τον Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα πουλούσε τις ναρκωτικές ουσίες που κατείχε με τις ακόλουθες τιμές:

> Κάνναβη ελληνικής προέλευσης = 2,5 ευρώ το γραμμάριο

> Κάνναβη αλβανικής προέλευσης = 2 ευρώ το γραμμάριο

> Κοκαΐνη = 85 ευρώ το γραμμάριο

Από τους εφτά συλληφθέντες, σύμφωνα με τη δικογραφία οι έξι είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αναζητούνται άλλα τέσσερα μέλη της.

Η απολογία τους στον Ανακριτή θα γίνει σε δύο δόσεις σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη 6 Αυγούστου. Την Τρίτη μάλιστα αναμένεται να απολογηθεί και ο 43χρονος Αλβανός φερόμενος ως ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης.