ΕΑΣΥΦ: Αντίθετη στην επαναλειτουργία Φυλακών Τύπου Γ’ στο Δομοκό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 20:53 ΕΑΣΥΦ: Αντίθετη στην επαναλειτουργία Φυλακών Τύπου Γ’ στο Δομοκό

Τι αναφέρουν οι αστυνομικοί της Φθιώτιδας σε υπόμνημά τους που έφτασε στο Χρυσοχοΐδη...

Την αντίθεσή τους στην επαναλειτουργία των Φυλακών Τύπου Γ’ στο Δομοκό, διατυπώνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας (ΕΑΣΥΦ) σε υπόμνημά της προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Οι παρατηρήσεις της Τοπικής Ένωσης έφτασαν μέσω της ΠΟΑΣΥ στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με την παρατήρηση ότι, η συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού εγείρει μείζονα ζητήματα.

Διαβάστε το έγγραφο της ΕΑΣΥΦ:

«Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και τις εξαγγελίες δια στόματος του κ. Πρωθυπουργού περί ίδρυσης Καταστήματος Κράτησης Φυλακών Τύπου Γ' καθώς και το ενδεχόμενο λειτουργίας αυτών στη πόλη τον Δομοκού όπου και λειτουργούσαν μέχρι και το 2015, λαμβάνοντας υπ' όψιν αδυναμίες που υπήρξαν στο παρελθόν αλλά και γεγονότα αναφορικά με την κατανομή του προσωπικού επισημαίνει τα ακόλουθα στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας αυτών στο Δομοκό:

α) Το έτος 2015 από τις 220 οργανικές Θέσεις των φυλακών οι 112 παρέμειναν στην Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας και οι υπόλοιπες (108 στον αριθμό) κατανεμήθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες της χώρας,

β) Το έτος 2017 ακόμη 31 οργανικές Θέσεις ανακατανεμηθήκαν σε άλλη Διεύθυνση Αστυνομίας και

γ) Οι 112 συνάδελφοι που μέχρι το έτος 2015 υπηρετούσαν στο Κατάστημα Κράτησης Φυλακών τύπον Γ’ στο Δομοκό επανατοποθετήθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφαλείας των πολιτών.

Το έτος 2017, πενήντα τρείς (53) εκ των συναδέλφων στελέχωσαν την νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία της Άμεσης Δράσης Λαμίας, μειώνοντας ουσιαστικά των αριθμό των εναπομεινάντων συναδέλφων που τοποθετήθηκαν στις λοιπές υπηρεσίες από 112 σε 59. Αν λάβουμε υπ'όψιν ότι μέχρι το έτος 2015 κατά μέσο όρο εισέρχονταν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας κατά την περίοδο των τακτικών και έκτακτων μεταθέσεων ετησίως περίπου δέκα (10) συνάδελφοι, ενώ από το έτος 2015 ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στους τρείς (3) (απότοκο προφανώς της παραμονής των ως άνω συναδέλφων στη Φθιώτιδα), έχουμε έναν δυνητικό περιορισμό σε εισροή είκοσι επτά (27) περίπου συναδέλφων στην τετραετία. Τα ανωτέρω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από τους 112 αστυνομικούς που παρέμειναν μετά την κατάργηση των Φυλακών Γ" τύπον, στην Δ.Α. Φθιώτιδας διαθέσιμοι είναι χωρίς να διαταράσσεται η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των υπόλοιπων υπηρεσιών οι τριάντα δύο (32).

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι η λειτουργία των φυλακών χωρίς ύπαρξη ιατρείου αλλά και η μη δυνατότητα αντιμετώπισης στοιχειωδών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στο Κέντρο Υγείας Δομοκού (λειτουργία μικροβιολογικού εργαστηρίου, ακτινοδιαγνωστικό κ.λ.π.) δημιούργησε τεράστια προβλήματα καθώς ακόμη και για ασήμαντες αφορμές πραγματοποιούνταν μεταγωγές στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται σαράντα χιλιόμετρα μακριά, χωρίς να υφίσταται εναλλακτικό δρομολόγιο και χωρίς αυτό να διαθέτει ξεχωριστό χώρο υποδοχής στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την αντίθεση μας στην επαναλειτουργία του καταστήματος κράτησης Φυλακών Γ" τύπου στο Δομοκό και σε κάθε περίπτωση αν και εφόσον επαναλειτουργήσουν εκεί, θα πρέπει ως ελάχιστες προϋποθέσεις να υλοποιηθούν τα εξής:

α) κάλυψη των θέσεων αποκλειστικά από αστυνομικούς εκτός Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας,

β) ίδρυση ιατρείου εντός των φυλακών καθώς και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Δομοκού για την αντιμετώπιση στοιχειωδών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση