Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 09:26 Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά

Το «κενό» που αφήνουν οι άνεμοι θέλουν να εκμεταλλευτούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε με τα 7 αεροπλάνα και τα 9 ελικόπτερα να οριοθετηθεί η φωτιά - Μπακογιάννης: Είναι μια δύσκολη φωτιά στον πνεύμονα της Εύβοιας - Ανησυχία μήπως η φωτιά κατευθυνθεί προς τον Σταυρό και τα Πολιτικά.

Με όλο τους το δυναμικό πέφτουν με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη με τα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια, πυροσβέστες και εναέρια μέσα.

Στόχος, να εκμεταλλευτούν πλήρως το «κενό» που αφήνουν οι άνεμοι, οι οποίοι κόπασαν κατά την διάρκεια της νύχτας αλλά υπάρχει η αγωνία μήπως ενισχυθούν εκ νέου μέχρι το μεσημέρι οπότε και αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ύφεσή τους. Η ανησυχία των αρχών είναι το ενδεχόμενο η φωτιά να κινηθεί προς τον Σταυρό, αρχικά, και στη συνέχεια στα Πολιτικά. 



Ήδη από τις 6 το πρωί έχουν απογειωθεί και σταδιακά πραγματοποιούν ρίψεις νερού 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα ενώ τις κινήσεις τους συντονίζουν 2 ελικόπτερα, ένα της πυροσβεστικής και ένα της ΕΛΑΣ. 

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας Φάνη Σπανό δύο είναι τα βασικά μέτωπα στα οποία επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στην Πλατάνα και την Κοκάλα ενώ συχνές είναι και οι αναζωπυρώσεις.

«Είναι μια δύσκολη φωτιά στον πνεύμονα της Εύβοιας, δυστυχώς το δάσος έχει πολύ καύσιμη ύλη» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης προσθέτοντας ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» και τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή».

Όλη τη νύχτα στην Κεντρική Εύβοια, γύρω από τα χωριά Πλατάνια, Μακρυμάλλη, Σταυρό και Κοντοδεσπότι, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν σε εφαρμογή το νυχτερινό σχέδιο «δυναμικής παρέμβασης», ώστε να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το έδαφος για τα εναέρια μέσα.

Στόχος των πυροσβεστικών αεροσκάφών και ελικόπτερών, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το ένα από τα δύο ιταλικά αεροσκάφη που έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα - το δεύτερο αναμένεται μετά τις 11:30 το πρωί,  είναι να περιορίσουν την καταστροφική πυρκαγιά με το τεράστιο μέτωπο των 11 χιλιομέτρων στην Κεντρική Εύβοια. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται να φτάσουν στην Ελλάδα τα δύο Ισπανικά αεροσκάφη που θα καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά την εμπλοκή με τα αεροσκάφη από την Κροατία.

Την νύχτα, αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν έξω από τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνια, όμως οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να περιορίσουν και αυτές τις εστίες. Στην Πλατάνια εξάλλου στήθηκε την νύχτα ένα πρόχειρο επιχειρησιακό κέντρο, από όπου και έγινε ο συντονισμός των δυνάμεων κατά την διάρκεια της νύχτας.

Μια έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ βύθισε στο σκοτάδι την περιοχή των Ψαχνών και του Μακρυμαλλίου. Η βλάβη αποκαταστάθηκε πριν τις 6 τα ξημερώματα.

Η ισχύς των ανέμων, που την Τρίτη ξεπέρασε τα 8 μποφόρ, την νύχτα έπεσε στα 4 μποφόρ και ακόμα λιγότερα. Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων όμως κάνει λόγο για νέα ενίσχυσή τους περίπου από τις 9 το πρωί, με την ένταση να φτάνει ακόμα και τα 7-8 μποφόρ, ενώ θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι και μετά θα κοπάσουν οριστικά.

Στην Εύβοια επιχειρούν από χθες 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών και το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση