Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορέας ΔΠΠ Εύβοιας: «Δεν είναι Natura η περιοχή που κάηκε»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 12:15 Φορέας ΔΠΠ Εύβοιας: «Δεν είναι Natura η περιοχή που κάηκε»

Μέσα στον ορυμαγδό των ανταποκρίσεων των δεκάδων απεσταλμένων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Εύβοια, μεταδόθηκε ότι η περιοχή που καίγεται ήταν ενταγμένη στο Natura 2000.

Με ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) Ευβοίας ξεκαθαρίζει ότι το συγκεκριμένο τοπίο είναι καταφύγιο άγριων ζώων και δεν ανήκει στις περιοχές Natura 2000.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή τις συνεχείς ανακοινώσεις από ΜΜΕ και λοιπούς τοπικούς Φορείς, σχετικά με το καθεστώς προστασίας των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στην Κεντρική Εύβοια, στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Σταυρός κλπ, ο ΦΔΠΠ Εύβοιας διευκρινίζει ότι:

Α. Η εν λόγω περιοχή δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες αναλυτικά αναφέρονται στα άρθρα 18,19 και 21 του ν. 1650/1986και στο άρθρο 1 του ν. 4519/2018 και τους αντίστοιχους χάρτες, οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Β. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως Καταφύγιο Αγριας Ζωής (ΚΑΖ) με προστατευτέαείδη τα: Πετροκούναβο, Αλεπού, Σκατζόχοιρος, Ασβός, Πέρδικα, Λαγός,Φασιανός, Γεράκι, Τσίχλες, Κότσιφας, Τρυγόνι, κ.α.

Ως εκ τούτου η εν λόγω περιοχή δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα διοίκησηςκαι διαχείρισης του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας,στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν μόνο οι περιοχές του δικτύου Natura2000. Παρά ταύτα ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Φορέα επισκεφθηκαν τιςπρωϊνές και μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 13-8-2019 την περιοχή Μακρυμάλληκαι Κοντοδεσπότι, προκειμένου να διαμορφώσουν ίδια άποψη για την έκταση της πυρκαγιάς και τις επιπτώσεις της στη χλωρίδα και την πανίδα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας παρακαλείτους εκπροσώπους των ΜΜΕ αλλά και τους εκπροσώπους των λοιπών φορέων να αποφεύγουν ανάλογες αναφορές προκειμένου να ενημερώνονται σωστά οι πολίτες».