Εύβοια: Η κατάσταση της φωτιάς και τα σενάρια εμπρησμού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2019 21:08 Εύβοια: Η κατάσταση της φωτιάς και τα σενάρια εμπρησμού

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι το χωριό Πλατανιά, όμως το έργο της Πυροσβεστικής συνεχίζεται για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς

Χωρίς ενεργό μέτωπο στο χωριό Πλατανιά τελείωσε το δεύτερο 24ωρο για τους πυρσοβέστες που τις προηγούμενες μέρες πάλευαν με τις φλόγες στην Εύβοια. Η φωτιά είναι οριοθετημένη όμως ο φόβος επικρατεί καθώς παραμένει επικίνδυνη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πλήρης κατάσβεσή της θα κρατήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Νωρίτερα η πυρκαγιά είχε φτάσει στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά. Οι πυροσβέστες πάλευαν με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.

Τα σενάρια για εμπρησμό

Τρεις υπόπτους για εμπρησμό ερευνούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση, σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης, το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, τα ξημερώματα της περασμένη Τρίτης, στην κεντρική Εύβοια

Το συγκεκριμένο σημείο απέχει 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη, με τις αρχές να έχουν εντοπίσει τρεις πιθανές εστίες πυρκαγιάς που προέκυψαν από πιθανό εμπρησμό. Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα), και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Οι τρεις ύποπτοι έχουν ήδη εξεταστεί από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος και έχουν παρουσιάσει άλλοθι παρουσίας σε άλλες περιοχές της Εύβοιας. Ανάμεσα στους υπόπτους είναι και ο 33χρονος που είχε συλληφθεί πέρσι ως υπεύθυνος για εννέα εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων από τις 2 Ιουνίου έως και χθες 25 Αυγούστου. Είχε καταδικαστεί για μία από αυτές και είχε αφεθεί ελεύθερος εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων.

Τέσσερις συλλήψεις για εμπρησμό

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν μέσα στο προηγούμενο 24ωρο κατηγορούμενα για εμπρησμό. Ένας 52χρονος ημεδαπός συνελήφθη ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, για διαδοχικές εστίες πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην Παλαιά Εθνική Οδό Καλαμάτας – Τριπόλεως και σε ξερά χόρτα σε πρανές της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τσακώνας – Καλού Νερού, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Η προσαγωγή του φερόμενου ως δράστη πραγματοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και εν συνεχεία, η σύλληψή του από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας. Ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Αντιεισαγγελέας.

Στις 14 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη 58χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Παλαιοβαρβάσαινα του δήμου Πύργου, στην Ηλεία. Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, με την συνδρομή κλιμακίου Κ.Α.Ε.Ε Δυτικής Ελλάδας. Ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Την ίδια μέρα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χίου, δύο αλλοδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση, στη θέση Μεγάλη Βίγλα – Κακιά Λαγκάδα, της περιοχής Πάρπαντα, της Δ.Ε. Καρδαμύλων, στη Χίο

39 πυρκαγιές μέσα σ’ ένα 24ωρο

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής την Πέμπτη εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 825 πυροσβέστες, 278 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν 15 Α/Φ και 13 Ε/Π, καθώς και 2 συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και 1 συντονιστικό Ε/Π της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης επιχείρησαν 2 Α/Φ από Ιταλία και 1 Α/Φ από Ισπανία μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή παρείχαν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 22 υδροφόρες και 20 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Ο χάρτης επικινδυνότητας για τις 16 Αυγούστου

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση