Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε το κυνήγι με πουλιά, αγριοκούνελο και αλεπού

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 23:55 Ξεκίνησε το κυνήγι με πουλιά, αγριοκούνελο και αλεπού

Από 15 Σεπτεμβρίου στα βουνά για λαγό και αγριογούρουνα…

Περιορισμένες ήταν οι ντουφεκιές φέτος κατά την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

Το γεγονός ότι η 20η Αυγούστου έπεσε καθημερινή, αλλά και το ότι το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου, ήταν λογικό να μην κινητοποιηθεί το σύνολο όσων έσπευσαν να ανανεώσουν τις άδειές τους.

Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το έτος 2019 – 2020 είναι από 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020. Ωστόσο, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolaguscuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2020.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τα θηρεύσιμα είδη με τις ημερομηνίες και τον επιτρεπόμενο αριθμό:

Οι κυνηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι:

Απαγορεύεται το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.

Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2019 μέχρι και 20.01.2020 σε 3 ημέρες την εβδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού (Lepuseuropaeus) και του αγριόχοιρου (Susscrofa).

Επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου (Susscrofa) σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την Απόφαση, για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, ενώ απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.

Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς (Vulpesvulpes) και του πετροκούναβου (Martesfoina) από 15.09.2019 μέχρι 20.01.2020 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2020 μέχρι 28.02.2020 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.

Επιτρέπεται επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpesvulpes) χωρίς σκύλο, στις ζώνες διάβασης, από 20.8.2019-14.9.2019 στις περιφερειακές ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.

Απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού (Lepuseuropaeus) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο.

Απαγορεύεται το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας (Alectorischukar) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στον Αγιο Ευστράτιο.

Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στην Τήλο.

Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθοριακής γραμμής και σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές.

Παράλληλα, απαγορεύεται στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, η απαγόρευση ισχύει σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού αλλά και σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών – όπως και σε περιοχές πού λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης.

Τέλος προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματος τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά.