Λαμία: Βαριές «καμπάνες» σε Ρομά για κλοπές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 08:45 Λαμία: Βαριές «καμπάνες» σε Ρομά για κλοπές

Παραδέχτηκαν την ανάμειξή τους μόνο στη μία από τις τέσσερις κλοπές που τους αποδίδονται…

84 μήνες φυλακή και χρηματική ποινή, επιφύλαξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας στους δύο από τους τέσσερις Ρομά που εμπλέκονται στη συμμορία, η οποία έπεσε στα χέρια των αστυνομικών αρχών στις 13 Αυγούστου κατηγορούμενοι για τη διάπραξη τεσσάρων κλοπών σε Φθιώτιδα και Αττική.

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου δικάστηκαν ένας 27χρονος και ένας 20χρονος, ενώ ο 16χρονος που συνελήφθη μαζί τους θα έχει ανάλογη μεταχείριση ως ανήλικος. Για την ίδια σπείρα αναζητείται ακόμη μία 20χρονη Ρομά, τα στοιχεία της οποίας είναι γνωστά.

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν ήταν της σύστασης συμμορίας,  κλοπές από κοινού με διάρρηξη κατ’ εξακολούθηση και απάτη με υπολογιστή από κοινού κατ’ εξακολούθηση.

Ο πρώτος των κατηγορουμένων που αποφυλακίστηκε πρόσφατα από το ΚΚ Δομοκού, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 46 μηνών και χρηματική ποινή υπολογιζόμενη με 5 ευρώ ανά ημέρα για 400 ημέρες. Αντίστοιχα στον 20χρονο που κρίθηκε ένοχος για τις δύο πρώτες κατηγορίες, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 38 μηνών και 300 ημ. μονάδων εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ την ημέρα.

Για τα χρηματικά πρόστιμα οι Ρομά έχουν περιθώριο 18 μηνών για να καταβάλουν τα ποσά, που τους αντιστοιχούν αλλιώς θα εκτίσουν ανάλογες ημέρες στη Φυλακή.

Ενώπιον του Δικαστηρίου πάντως και οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν σχέση με τις κλοπές που τους αποδίδονται σε Αττική, Αγία Τριάδα Φθιώτιδας και Δομοκό, ενώ παραδέχτηκαν την κλοπή των 80 ευρώ από το ταμείο επιχείρησης που βρίσκεται λίγο έξω από τη Λαμία.

Σε αυτή την περίπτωση βέβαια υπήρχαν και μάρτυρες που αναγνώρισαν ακόμη και το αυτοκίνητο, καθώς στις άλλες υποθέσεις οι κλοπές έγιναν χωρίς να τις αντιληφθούν οι ιδιοκτήτες τους.

Ωστόσο και οι επαγγελματίες που έδωσαν κατάθεση για τις συναλλαγές μαζί τους με τις πιστωτικές κάρτες που έκλεψαν από σπίτι στην Αγία Τριάδα, αναγνώρισαν τον πρώτο κατηγορούμενο και τη νεαρή Ρομά που αναζητείται. Επίσης ταυτοποιήθηκαν και τα κινητά που είχαν μαζί τους όταν συνελήφθησαν στον Αλμυρό και είχαν κλαπεί από τις Αχαρνές και το Δομοκό. Οι δύο Ρομά βέβαια υποστήριξαν ότι τα είχαν αγοράσει από την Ομόνοια και τη Βαλόγουρνα Λαμίας αντίστοιχα, χωρίς να γνωρίζουν την προέλευσή τους. Ομοίως δεν έπεισαν και οι ισχυρισμοί του 27χρονου Ρομά για την παρουσία του στην τράπεζα από όπου έγινε η ανάληψη των 500 ευρώ από την κάρτα που εκλάπη στην Αγία Τριάδα.

Για εξάντληση της αυστηρότητας του Δικαστηρίου στους δύο Ρομά, έκανε λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης, Δημήτρης Τσιγάνης.

Η έφεση των κατηγορουμένων έχει πάντως ανασταλτική δύναμη εωσότου εκδικαστεί η υπόθεση τους σε δεύτερο βαθμό.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση