Αντιπλημμυρικά έργα στην πυρόπληκτη Εύβοια εξήγγειλε ο Χατζηδάκης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 00:12 Αντιπλημμυρικά έργα στην πυρόπληκτη Εύβοια εξήγγειλε ο Χατζηδάκης

Την ταχεία διεξαγωγή αντιπλημμυρικών έργων στην Εύβοια, αξιοποιώντας για αρχή κονδύλι 75.000 ευρώ, που προβλεπόταν για την περσινή πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, αλλά δεν εκταμιεύθηκε, εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης.

Σε δήλωσή του από την Εύβοια, την οποία επισκέφθηκε σήμερα συνοδευόμενος από τον γγ του ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώση, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν ήρθα εδώ για δημόσιες σχέσεις. Δεν προσφέρεται άλλωστε η εικόνα για δημόσιες σχέσεις. Ήρθα εδώ σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να δούμε πώς θα αποφύγουμε τα χειρότερα. Προφανώς προχωρά η αποτύπωση της περιοχής μέσω του συστήματος Copernicus, οι ρυθμίσεις για την υλοτομία, οι διατάξεις για την απαγόρευση της θήρας, όλα τα αυτονόητα που γίνονται και στην Ελλάδα σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει όμως να προχωρήσουν και μέτρα που δεν είναι καμία φορά αυτονόητα όπως η αποζημίωση των ρητινοσυλλεκτών και κυρίως τα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία.

Διαπίστωσα με λύπη ότι για την περσινή πυρκαγιά, στην ίδια περιοχή, προβλέπονταν 75.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία επί ένα χρόνο δεν έχουν εκταμιευθεί. Επομένως, ξεκινώντας από αυτά, πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα στα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκοντας τους αναγκαίους κωδικούς- και υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές λύσεις ως προς αυτό- αλλά και εξασφαλίζοντας και τον αναγκαίο συντονισμό. Η γενική διευθύντρια δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας- Θεσσαλίας θα αναλάβει αυτό το συντονισμό για να μην υπάρχουν διάφοροι εμπλεκόμενοι που να δείχνουν ο ένας τον άλλο με το δάχτυλο.

 

Επομένως, η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να προχωρήσουμε με ταχύτητα, έτσι ώστε να έχουμε το γρηγορότερο δυνατό απτά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις δυνάμεις της φύσης, μπορούμε όμως να ελέγξουμε τη δράση μας, να κινηθούμε γρήγορα και συντονισμένα».

Υπουργός και γγ επισκέφθηκαν τις περιοχές, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στα μέσα Αυγούστου, κάνοντας στάσεις στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο Ψαχνών, ο κ. Χατζηδάκης ενημερώθηκε για την κατάσταση στις πληγείσες εκτάσεις από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φ. Σπανό, τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων, Γ. Ψαθά, τους βουλευτές Ευβοίας Σ. Κεδίκογλου, Αθ. Ζεμπίλη και Σπ. Πνευματικό, τους αρμόδιους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας και κατοίκους της περιοχής.

Πηγή; Zougla.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση