Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αντίνιτσας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 13:40 Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αντίνιτσας

Την 8η Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή, πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00μ.μ., θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή, θα τελεσθεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Παρακαλούμε τους ευλαβείς προσκυνητάς να προσέλθουν στην πανήγυρη της Μονής μας για να τιμήσουμε το Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Σύντομο ιστορικό της Ιεράς Μονής:

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Αντίνιτσας βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Όθρυς.

Για τους ιδρυτές της μονής και τον τρόπο που ιδρύθηκε, η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και τα πολλά χρόνια της τουρκοκρατίας που διήλθαν, μας οδηγούν στη μαρτυρία της προφορικής παράδοσης. Η μία θρυλούμενη εκδοχή ιστορεί ότι:

«… όταν ξεκίνησαν οι σφαγές στην πόλη του Αϊδινίου , δύο Αϊδινιώτες πιθανόν κληρικοί, έφυγαν και ζήτησαν καταφύγιο στην κεντρική Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Αϊδινίου. Έχοντας μαζί τους την ιερή εικόνα της Αϊδινιώτισσας Παναγίας οι δύο Αϊδινιώτες περπάτησαν και νύχτωσαν κοντά στην σημερινή θέση. Αποφάσισαν να διανυκτερεύσουν εκεί και το πρωί να συνεχίσουν τον δρόμο τους. Όταν ήρθε το φως της ημέρας κι ετοιμάστηκαν να αναχωρήσουν, διαπίστωσαν ότι η εικόνα της Παναγίας ήταν τόσο βαριά που ήταν αδύνατο να τη σηκώσουν και να συνεχίσουν τον δρόμο τους. Το θαυματουργό αυτό γεγονός και με θεία φώτιση, το ερμήνευσαν ως επιθυμία της Παναγίας να παραμείνει στον τόπο αυτό για πάντα. Έτσι στην όμορφη πλαγιά της Όθρυος αποφάσισαν και έκτισαν το σπιτικό της Παναγίας της Αϊδινιώτισσας, που έμεινε στην ιστορία ως Μοναστήρι της Αντίνιτσας.»

Η προφορική αυτή παράδοση έχει συνδέσει τον τρόπο ίδρυσης με την ονομασία της Μονής. Θεωρεί ότι η λέξη Αντίνιτσα είναι παράγωγη λέξη (με σημαντική παραφθορά) και προήλθε από το όνομα της πόλης Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας.

Η άλλη επικρατούσα άποψη θέλει το προσωνύμιό της να έχει σχέση με την αρχαία πόλη Αντινοίτισσα που ίδρυσε στην Όθρυ ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός τον Β  μ.Χ. αιώνα.

Κατά την επανάσταση η Μονή έλαβε ενεργό μέρος και απετέλεσε κέντρο αντίστασης και ορμητήριο των αγωνιστών. Κατά την εθνική ανεξαρτησία η Μονή με βάση το διάταγμα του 1833 του Όθωνος διαλύθηκε και συγχωνεύθηκε με την Μονή Αγάθωνος. Το 1834 την επισκέφθηκε ο Βασιλιάς Όθων, όπως φαίνεται από την διασωθείσα προσφώνηση του ηγουμένου.

Το Μοναστήρι καταστράφηκε ολοσχερώς από τις κατοχικές δυνάμεις το 1944 μαζί με το παρακείμενο Σανατόριο, οδηγώντας στον θάνατο 36 ανθρώπους.

Το καθολικό που καταστράφηκε ήταν ένα χάρμα οφθαλμών όπως υποστηρίζεται από τους μελετητές. Ήταν αθωνικού τύπου, τετρακιόνιος σταυροειδής μετά τρούλλου. Ήταν το αρχαιότερο Καθολικό Μονής μεταβυζαντινών χρόνων που εμιμείτο τα αγιορείτικα καθολικά έχων τον Κωσταντινοπολιτικόν Σταυροειδή τύπον, με πλαγίους χορούς και μικρά τρουλωτά παρεκκλήσια δεξιά και αριστερά του Ιερού Βήματος. Αντίγραφο αυτό του παλαιού Ναού είναι το σημερινό Καθολικό που ανηγέρθη το έτος 2000.

Από την καταστροφή διέφυγε μόνον η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας.

Σε ελάχιστο χρόνο, η αδιάκοπη ιστορική ζωή πέντε αιώνων της Μονής έσβησε. Ένα σπάνιο και μοναδικό Καθολικό στην κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα έγινε σωρός ερειπίων.

Το 1968 από χριστιανούς της περιοχής άρχισε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ της Μονής. Το 1969 άρχισε η ανοικοδόμησή της. Ο ερχομός του νέου ηγουμένου πατρός Αγαθονίκου Αναγνωστόπουλου το 1989 στον τόπο τούτο έφερε την εκ νέου άνθιση της Μονής. Με την φροντίδα του και τις ευλογίες του Μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Νικολάου κατασκευάσθηκαν το Καθολικό στα πρότυπα του παλαιού, νέες πτέρυγες και κελλιά, τραπεζαρίες, παρεκκλήσια, το Κρυφό Σχολειό και χώροι για τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Μετά την κοίμηση του π. Αγαθονίκου το 2012 και μία μικρή παύση τεσσάρων ετών ο Μακαριστός Ποιμενάρχης μας εγκατέστησε την νέα αδελφότητα, η οποία αποτελείται από έξι πατέρες, τρεις εγκαταβιούντες στην Μονή και τρεις διακονούντες σε ενορίες της Μητροπόλεως μας, με Ηγούμενο τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου.